0
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń7
  • Odpowiedzi0
  • Ocen na +0
0 ppt ?

Jak to jest z tymi ciastkami? (9)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Jak to jest z tymi ciastkami?

Napisał(a): Gość -

Jak to jest z ciasteczkami własnej roboty? Dodawać do nich proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cz nie dodawać nic? Bo jeśli ciasteczka nazywają się "kruche" to moim zdaniem nie powinno się dodawać żadnego środka spulchniającego, bo ciasto z takim właśnie środkiem nazywa się "półkruche". I myślę, że ciasteczka wtedy nie będą chrupiące, tylko ciastowate, takie jak np. spód do szarlotki...A Wy, jakie macie doświadczenia?
Pozdrawiam,
Jola
INTERIA.PL

Reklama

Re: Jak to jest z tymi ciastkami?

Napisał(a): Gość -

Moje ciasteczka nie zawierają proszku , sody .Kruche gwiazdeczki, markizy orzechowe, cytrynowe gwiazdki z lukrem, makaroniki kokosowe, ciasteczka wyciskane, ciasteczka piaskowe, kruche czekoladowe, cynamonki orzechowe, ciastka kawowe, florentynki, krążki z galaretką. Do amoniaczków dodaję amoniak.

Re: Jak to jest z tymi ciastkami?

Napisał(a): Gość -

Kiedyś dodawałam proszek do pieczenia, ale nie bardzo smakowały i ostatecznie kończyły zmiksowane jako spód do ciast. Teraz robię bez środków spulchniających, najlepszy dla mnie przepis na ciasto do kruchych ciasteczek to tzw. raz-dwa-trzy, czyli: 100 g cukru - 200 g masła - 300 g mąki.
Nie dodaję jajka, NIGDY nie zastępuję masła margaryną. Ciasteczka są rewelacyjne, kruchutkie i maślane.

Reklama

Reklama

Re: Jak to jest z tymi ciastkami?

Napisał(a): Gość -

Szczerze mówiąc o nie mam pojęcia czy do kruchych ciastek daje się proszek do pieczenia. Z domowych ciasteczek piekłam tylko ciasteczka kruche z paczki dr oetkera z przepisu na opakowaniu i pierniczki też z pudełka. A że te wychodza pyszne to nigdy nie zabierałam sie za pieczenie innych ciasteczek.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jak to jest z tymi ciastkami?