18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń406
  • Odpowiedzi14
  • Ocen na +0
18 ppt ?

Jak wykorzystać czerstwy chleb? (15)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Napisał(a): Gość -

Ja podobnie jak poprzedniczka, tylko że chlebek namaczam w mleku, obtaczam w jajku i na rozgrzaną oliwę, najpierw z jednej strony, potem z drugiej - moja mała bardzo lubi taki "cieplutki" chlebek, sam albo np. z plasterkiem pomidora. Kiedyś widziałam taki przepis, tylko ktoś proponował podać na śniadanie z podsmażonymi pomarańczami i laską wanilii lub z jabłkiem smażonym z cynamonem, ale nie próbowałam.

Reklama

Reklama

Reklama

Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Napisał(a): Gość -

Ja że jestem ze Śląska to przedstawiam znaną u nas "wodzionkę". Chleb pokroić lub połamać na kawałki. Pokroić ząbek czosnku dodać wegety lub soli, pieprzu odrobinę oraz stopioną słoninę ze skwarkami lub boczek przesmażony. Wszystko zalać wrzątkiem wody. Można wzbogacić smak dodając maggi.Smacznego!

Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Napisał(a): Gość -

Dzięki za dotychczasowe porady.@airin odwiedziłam Twój profil, gdzie szczególnie zainteresowały mnie potrawy z makaronem. A wracając do chleba-nie, nie zostają mi całe bochenki, z którymi bym się miała rozprawiać młotkiem.Na proszek przerabiam stare buły ,nie resztki chleba .Nawet przy robieniu zakupów "na miarę " zdarza się,że trochę tych smętnych twardych kromek zostanie..

Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Napisał(a): Gość -

Przygotowujesz ciasto jak na naleśniki - gęste , lecz bez cukru (jajka +mleko + mąka + sól - zmiksowane) w misce - moczysz suchą kromkę z obydwu stron , kładziesz na głęboki rozgrzany olej na patelnie , na kromki szybko układasz plastry cebuli i np. mortadeli (grubsze plastry). Polewasz delikatnie do zakrycie ciastem - przykrywasz. Po chwili gdy spód jest lekko usmażony odwracasz nadrugą stronę i przysmarzasz od strony wędliny - mocniej. Gdy juz "złapie "
ponownie odwracasz kładąc na wierzch plasterki żółtego sera - po stopieniu wykładasz na talerz , posypując posiekanym szczypiorkiem i dekorując ketchupem i majonezem . # duże kromki załawią kwestię apetytu Twojego faceta :-) !! Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego !!

Re: Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Napisał(a): Gość -

A ja robie tak: odkrajam skórkę, moczę chleb w jajku z odrobiną cynamonu, mleka i cukru. Wykładam takim nasiąkniętym jajkiem blachę na muffinki i zapiekam. Robią się takie łódeczki. Wypełniam je serkiem waniliowym i owocami i mam pycha śniadanko.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jak wykorzystać czerstwy chleb?