41
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń3 tys.
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +11
41 ppt ?

Jak zrobić ogórki kiszone? (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Jak zrobić ogórki kiszone?

Napisał(a): ~Gość -


Macie może jakieś sprawdzone przepisy na to jak zrobić ogórki kiszone? Bardzo je lubię, jest to dla mnie smak wakacji, bez którego nie wyobrażam sobie spokojnych wieczorów na kanapie, czy niedzielnego obiadu. Do tej pory co roku robiła je moja teściowa i przywoziła mi spory zapas przetworów. Jednak w tym sezonie mamusi już z nami nie ma, a przecież ogórków na stole nie może zabraknąć. Obowiązek przeszedł więc na mnie. Mąż mówi, że mam tak zwane dwie lewe ręce w kuchni, ale ja chcę go zaskoczyć i pokazać, że ogórki kiszone nie będą dla mnie problemem. Pomożecie? Może uda mi się zrobić nawet lepsze kiszonki od teściowej? Potrzebuję waszej pomocy! Mam już słoiki, zapas soli, koper z ogródka, chrzan i oczywiście spory zapas ogórków. Czy to wystarczy, by przygotować tę boską przekąskę? Lato w pełni, a bez kiszonych ogórków mogę tylko pomarzyć o prawdziwym smaku lata. Przecież te sklepowe ogórki na półkach nie są nic warte i w najmniejszym stopniu nie przypominają prawdziwego słoika, który zawsze stawiałam na stole tuż po wizycie teściowej. Były takie jędrne i chrupkie. Może jednak uda mi się jej dorównać… piszcie swoje porady. Tylko domowe, sprawdzone przepisy!
INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Re: Jak zrobić ogórki kiszone?

Napisał(a): ~orpan -

2,5 kg ogórków raczej średnio- dużych /małe zeppeliny/,umyć.
Zagotować 3l wody z 6 łyzkami soli kłodawskiej, wodę ostudzic .W tym czasie w słoju 6l szklanym układać warstwami ,liście chrzanu,koper 3 główki czosnku z łupimami pokrojony czosnek w plastry,jeden chrzan wielkości małej marchewki pokrojony w kosteczkę dosypywać i takie 3 warstwy przełożyć ogórkami ....zalać zimną solanką przygotowaną wcześniej.Po 3 dniach małosolne są dobre .Po zjedzeniu ogórków kwas dodać do zupy każdego typu , smakuje jak cholera kwaśna zupa .

Reklama

Re: Jak zrobić ogórki kiszone?

Napisał(a): ~najlepsze -

Prosty przepis i zawsze udany.
Zalewa
LITR WODY
ŁYŻKA CZUBATA (pełna)soli bez jodu ,pisze na soli do przetworów.
na kg ogórków przyprawy mniej więcej.
2 trzy ząbki czosnku ,mały kawałek korzenia chrzanu (pociąć kilka pasków wzdłuż)
dwa listki czarnej porzeczki,2 listki wiśni. kilka łodyg kopru z kwiatostanem.
ogórki układamy w słoiki przekładając dodając liście koper czosnek, chrzan.
Na litr wody rozrabiamy łyżkę soli .Zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy. Wynosimy do piwnicy.
Aha im większe naczynie tym ogórki lepsze.
Polecam 3-5 litrowe słoiki .
ZAWSZE DAJEMY NA LITR WODY CZYBATĄ LYŻKĘ SOLI
ROBIĘ TAK OGÓRKI PONAD 30 LAT I SA NAJLEPSZE ,Zadna gorąca woda .zalewamy zimną.Dobrze żeby była źródlana bez chloru.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jak zrobić ogórki kiszone?