135
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń9 tys.
  • Odpowiedzi43
  • Ocen na +5
135 ppt ?

Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny? (44)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): ~nutella456 -

Zastanawiam się jakie przyprawy do rosołu użyć, żeby wyszedł naprawdę pysznie i domowo? Rosół jak rosół, ale gdzie się nie pójdzie to smakuje on zupełnie inaczej. Zastanawiam się jakie są Wasze tajne sposoby na udany rosół? Jakich przypraw do rosołu używacie? U mnie zazwyczaj kończy się na soli, pieprzu i ewentualnej vegecie. Tak, wiem, że niezdrowe, ale mi wtedy rosół jakoś lepiej smakuje. Może można jakimiś innymi przyprawami zastąpić tą nieszczęsną vegetę, żeby rosół wyszedł pyszny? Mam nadzieję, że są wśród Was jakieś doświadczone osoby w podbojach kuchennych i mi coś doradzą. Niecodzienne przyprawy do rosołu pilnie poszukiwane. Dzięki!
INTERIA.PL

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): Blandare51 -

Jak rosol ma byc tradycyjny, dobry to nie uzywamy niecodziennych przypraw. Chyba, ze nie o tradycyjny rosol chodzi, a zupe wietnamska, chinska czy po etiopsku....
Dobry rosol, to rosol dlugo, bardzo wolno (80-90 stopni) gotowany - lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz i sol (na koncu)... Ja wylamuje sie ze starej recepty dodajac kurkume - rosol wowczas ma piekny zolty kolor i smak, ktory uwielbiaja moi wnukowie......

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): Blandare51 -

Blandare51 Jak rosol ma byc tradycyjny, dobry to nie uzywamy niecodziennych przypraw. Chyba, ze nie o tradycyjny rosol chodzi, a zupe wietnamska, chinska czy po etiopsku....
Dobry rosol, to rosol dlugo, bardzo wolno (80-90 stopni) gotowany - lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz i sol (na koncu)... Ja wylamuje sie ze starej recepty dodajac kurkume - rosol wowczas ma piekny zolty kolor i smak, ktory uwielbiaja moi wnukowie......
(zapomnialem dodac, ze robie wylacznie z drobiu)....

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): taie -

Nie jestem kucharzem ale Vegetę zastąp Kucharkiem - ma mniej szkodliwej soli.
Co do rosołu się nie wypowiem bo jadam wegetariańsko.

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): abce -

Blandare51
Blandare51 Jak rosol ma byc tradycyjny, dobry to nie uzywamy niecodziennych przypraw. Chyba, ze nie o tradycyjny rosol chodzi, a zupe wietnamska, chinska czy po etiopsku....
Dobry rosol, to rosol dlugo, bardzo wolno (80-90 stopni) gotowany - lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz i sol (na koncu)... Ja wylamuje sie ze starej recepty dodajac kurkume - rosol wowczas ma piekny zolty kolor i smak, ktory uwielbiaja moi wnukowie......
(zapomnialem dodac, ze robie wylacznie z drobiu)....
Rosół z drobiu tzn udka czy piersi gotuję tak , że do garnka wkładam mięso , kiedy mocno się zagrzeje /przed zagotowaniem / dodaję wszystkie warzywa : marchew , pietruszkę , seler , porę i cebulę Po zagotowaniu dodaję "kucharka" i maggi . Całość gotuję do godziny . Po ugotowaniu mięso ma smak a rosół kolor i smak . Konsumującym osobom smakuje !!!
Smacznego . :-)


Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): ~gość -

Sekret dobrego rosołu ponoć tkwi w powolnym gotowaniu i dużej ilości warzyw.
Ja oprócz marchwi, pietruszki, selera i pora, dodaję jeszcze natkę pietruszki i lubczyku. Do tego pieprz w ziarnach, mały liść laurowy i sól, którą dodaję gdzieś w połowie gotowania wywaru.
Rosół powinien gotować się bardzo wolno, a właściwie jak ja to mówię "pyrczeć":), wtedy jest klarowny i ma ładny kolor. Moja babcia dodawała jeszcze cebulę przypieczoną na blasze wiejskiego pieca - to był dopiero smak:)
Różne są sposoby gotowania, ja zbieram na początku wytworzoną 'pianę", ale czytałam, że nie jest to konieczne, bo opadnie ona na dno (ponoć wtedy rosół jest lepszy).
Kwestia przyprawienia wegetą i przyprawą "maggi", to już indywidualna sprawa jedzącego.
Dobry rosoł to też dobór odpowiedniego mięsa. U mnie jest ono drobiowo- wołowowe.

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): abce -

~gość Sekret dobrego rosołu ponoć tkwi w powolnym gotowaniu i dużej ilości warzyw.
Ja oprócz marchwi, pietruszki, selera i pora, dodaję jeszcze natkę pietruszki i lubczyku. Do tego pieprz w ziarnach, mały liść laurowy i sól, którą dodaję gdzieś w połowie gotowania wywaru.
Rosół powinien gotować się bardzo wolno, a właściwie jak ja to mówię "pyrczeć":), wtedy jest klarowny i ma ładny kolor. Moja babcia dodawała jeszcze cebulę przypieczoną na blasze wiejskiego pieca - to był dopiero smak:)
Różne są sposoby gotowania, ja zbieram na początku wytworzoną 'pianę", ale czytałam, że nie jest to konieczne, bo opadnie ona na dno (ponoć wtedy rosół jest lepszy).
Kwestia przyprawienia wegetą i przyprawą "maggi", to już indywidualna sprawa jedzącego.
Dobry rosoł to też dobór odpowiedniego mięsa. U mnie jest ono drobiowo- wołowowe.
Ta pianka to białko z mięsa . .

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): ~MISTRZ PATELNI -

Agatkka Rosół gotuje sie na wolnym ogniu..cebule sie przypala ..mozna i marchew na kuchence położyć lekko przypalic...mozna gotowac rosol dodając antrykot wolowy..roznie kto co lubi ..wiesz i mieso do rosolu koniecznie musi byc kupione ze sklepow ze zdrową zywnoscia ..
Agatko nie przesadzaj, apetyczna dla ciebie jest taka czarna przypalona cebula?
Dla mnie nie. Do rosołu daje się pora a nie cebulę.
Tak na prawdę najlepszy rosół to bulion jarzynowy z dodatkiem kostki rosołowej i tłuszczu z opiekania kurczaka i przypraw. Rosół czysty z oczkami zależnymi od ilości tłuszczu.


Mistrz patelni
Złota wara

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): wiosna2 -

niegrzecznaa]
wiosna2
niegrzecznaa [cytat kogo=wiosna2 Rosół najlepszy jest z wiejskiego kurczaka z dużą porcją warzyw i gotowac długo na bardzo wolnym ogniu:)
Grzeszna kurczaki się bierze z kurnika!!!!!!!!!:)))
Trzeba mieć ten kurnik :)))
Cześć ;)))
Jak chcesz mogę Ci kawałek wydzierżawic????????:)))))))))właśnie martwiłam się o swoje kurczaki bo mróz ale mają się dobrze:))))))

Re: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?

Napisał(a): niegrzecznaa -

wiosna2]
niegrzecznaa
wiosna2
niegrzecznaa [cytat kogo=wiosna2 Rosół najlepszy jest z wiejskiego kurczaka z dużą porcją warzyw i gotowac długo na bardzo wolnym ogniu:)
Grzeszna kurczaki się bierze z kurnika!!!!!!!!!:)))
Trzeba mieć ten kurnik :)))
Cześć ;)))
Jak chcesz mogę Ci kawałek wydzierżawic????????:)))))))))właśnie martwiłam się o swoje kurczaki bo mróz ale mają się dobrze:))))))
To poczekam do wiosny, wszystkim razem będzie cieplej ;)))
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • rosol z kurczaka jakie przyprawy
Do góry strony: Jakie przyprawy do rosołu, żeby wyszedł pyszny?