1 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń117 tys.
  • Odpowiedzi176
  • Ocen na +153
1 tys. ppt ?

Jedz jajka! Uratują ci życie. (177)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Gość -

Nie przesadzajmy z jajkami.

Warto pamiętać przy tym, że w przypadku jaj liczy się umiar. I nie mam tu na myśli zawartego w nich cholesterolu. Jaja są obfitym źródłem aminokwasów siarkowych, a ich nadmiar przyczynia się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, co jest wysoce niepożądane - utrudnia bowiem pracę wielu enzymów. Tak więc podążanie śladem bohaterów filmowych, którzy zwykli zjadać na śniadanie dziesięć surowych jaj, nie jest najlepszym rozwiązaniem, jednakże nie ma też konieczności ograniczania się do nieaktualnej już zasady „dwa jajka tygodniowo”.
INTERIA.PL

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Avakesh -

Jajko - na miękko czy na twardo?

Oczywiście sam fakt uwzględnienia jaj w diecie nie jest wystarczający dla uwolnienia ich odchudzającego potencjału. Najlepszą opcją jest spożywanie ich postaci ugotowanej, tak, by białko było ścięte, a żółtko lekko płynne. Jaja smażone na dużej ilości tłuszczu z dodatkiem boczku nie są specjalnie polecane w przypadku diet konwencjonalnych (inaczej wygląda w przypadku diet ketogennych). Ważne też jest w jakim „otoczeniu” jajko pojawia się na naszym talerzu. Posmarowana margaryną czy dżemem bagietka i sok owocowy nie są dobrymi kompanami dla jaj, zdecydowanie lepiej sprawdzi się kromka razowego pieczywa i solidna porcja świeżych warzyw. Tym sposobem zapewniamy sobie odpowiednią dawkę błonnika i związków fenolowych oraz witamin i składników mineralnych.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Gość -

Jajko a tradycja;

Jajko to przede wszystkim symbol życia.
Według tradycji Koranu młoda para podczas ceremonii zaślubin musi zjeść po połówce jajka. Dzięki temu młodych nie opuści szczęście i zdrowie.
Stary żydowski obyczaj każe pannie młodej schować do kredensu świeże jajko. Będzie wówczas tak łatwo rodzić dzieci, jak kura znosi jaja.
Choć wiele osób boi się jedzenia jajek ze względu na cholesterol, to jednak nic tak nie rozbudzi kochanka, jak kogel-mogel. W żółtku jest bowiem witamina młodości (czyli E), niacyna (dodaje energii i poprawia humor), lecytyna (zwiększająca męską płodność), cynk i selen.
Kiedyś wierzono, że skuteczniejszym afrodyzjakiem są jądra byka, ale i jajka miały swoich miłośników. Karol Wielki zjadał ich codziennie 12, a Bismarck aż 16 na śniadanie.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): gość -

Dzisiejsza żywność to intensywna uprawa, intensywna produkcja i intensywna hodowla, a coś co jest intensywne traci na wartości, bo liczy się zysk a nie nasze zdrowie. Jakość dzisiejszej żywności jest zaprzeczeniem żywienia w zgodzie z naturą, bardzo daleko odeszliśmy od natury dlatego tyjemy, wszystko wokół nas jest przetworzone. Rozwiązanie jest w zasięgu ręki (idealnafigura.com/konsultacje) skuteczność przechodzi ludzkie oczekiwania.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Gość -

Jajka są ale nie tylko kurze-

Przepiórcze. Są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają beżową, ciemno nakrapianą skorupę. Ugotowanych na twardo (ok. 3 minuty) używa się do przyrządzania przekąsek. Zawierają proporcjonalnie tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze i więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, dostarczają potasu, witaminy B12, witaminy B6. W sprzedaży są jajka przepiórcze świeże i marynowane.

Kacze i gęsie. Większe od kurzych, wyrazistsze w smaku, nadają się do faszerowania i niektórych wypieków. Ponieważ częściej niż kurze bywają zakażone Salmonellą, rzadko wykorzystuje się je w kuchni.

Strusie. Mogą być 8–10 razy większe od kurzych. Jedno jajo strusie waży ok. 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): gość -

Jestem stara, na tydzień jem przeciętnie z osiem dziesięć jajek.Jajecznica z 3 jaj obowiązkowo 2 x w tygodniu i cholesterol mam 190.Pozostałe:HDL,LDL ii trójglicerydy ksiązkowe. A znam takich ,co jedno jajko na tydzień jedzą,jajecznica raz na miesiąc albo rzadziej i cholesterol 300. Moim zdaniem wysoki chol. to cecha danego organizmu.Podobnie jak skłonność do wyższego ciśnienia.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Gość -

Kupując jajka, sprawdź, czy skorupka jest gładka, bez plamek i pęknięć, ma jednolitą barwę i matową powierzchnię. Wielkość jajek nie świadczy o jakości, zaś kolor skorupy też jest sprawą genetyczną.
Gwarancję jakości masz tylko wtedy, gdy kupisz je w firmowym opakowaniu, na którym podano nazwę producenta i datę ważności. Zgodnie z przepi- sami UE jajka muszą być stemplowane. Najważniejsza jest pierwsza cyfra podana na skorupce – oznacza sposób chowu kur: 0 – ekologiczny, 1 – wolnowybiegowy, 2 – ściółkowy, 3 – klatkowy. Najsmaczniejsze są jajka oznaczone cyfrą 0 i 1.
Świeżość jajka łatwo rozpoznać po matowej skorupce. W domu do badania świeżości można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu. W miarę starzenia się jajka komora powietrza się powiększa. Dlatego świeże jajko po włożeniu do wody idzie na dno, tygodniowe jest uniesione jednym końcem ku górze, natomiast jajka, które nie nadają się do jedzenia, pływają po powierzchni. Innym sposobem jest wstrząśnięcie. Świeże nie wydają żadnego dźwięku. Białko świeżego jajka jest ściągnięte, sprężyste, żółtko wypukłe. Z czasem białko staje się luźniejsze, a żółtko spłaszczone.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jedz jajka! Uratują ci życie.