77
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń801
  • Odpowiedzi54
  • Ocen na +59
77 ppt ?

Każdy posiłek powinien być pyszny. (55)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Gołąbki inaczej.

Składniki.

Kapusta - spora główka.
1 średnia cebula, ząbek czosnku, grzyby suszone,
Pół kilo mięsa mielonego wieprzowego i pół kilo mielonej wołowiny.
250 gramów ugotowanego ryżu.
Płatki owsiane - garść. Mleko.
150 gramów posiekanych pomidorów z puszki.
2 jajka.
Łyżka pieprzu.
Łyżka soli.




Wykonanie.
Odcinamy kilka liści kapusty żeby je sparzyć.

Wrzucamy do gorącej wody i ok. 10 minut czekamy. Wyjmujemy.

Farsz.
Na patelni musimy zeszklić 1 średnią cebulę.
Kroimy w kostkę. Po chwili dodajemy ząbek czosnku. Na ok. minutę.
Gotowane godzinę suszone grzyby. Drobno kroimy.
Dajemy mięso, ryż.
Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem z patelni.
Płatki owsiane namoczone w mleku zamiast bułki.
Teraz dodajemy grzyby wraz z wodą.
Pomidory posiekane.
Wbijamy 2 jajka.
Dodajemy łyżkę pieprzu i łyżkę soli.

Wyrabiamy dokładnie.

Bierzemy naczynie żaroodporne i zaczynamy przekładać.
Liść, mała warstwa mięsa. Dokładnie rozprowadza.
Teraz kolejny liść. Liście muszą zachodzić na brzegi.
Układamy warstwa po warstwie.
Przykrywamy mięso kapustą.
Teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Na godzinę.
Wyjmujemy i przekładamy na talerz.



Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): ~Gocha -

Przepis z internetu.

Podobno te gołąbki też są pyszne.


Gołąbki pieczone w piekarniku


SKŁADNIKI
-1 duża główka kapusty
-1 kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół indyk z łopatką wieprzową)
-2 szklanki ryżu (400 g)
-2-3 cebule
-sól, pieprz czarny i ziołowy
-po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
-ostra papryka w proszku
Sos pomidorowy:
-2 puszki pomidorów
-mały koncentrat pomidorowy
-bazylia, oregano
-szczypta cukru
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-2-3 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Do gorącego ryżu dajemy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodajemy zioła prowansalskie, majeranek i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Kapustę myjemy, wycinamy z środka głąb. W dużym garnku (w takim w którym zmieści się nasza kapusta) gotujemy wodę, solimy. Wkładamy główkę kapusty, gotujemy chwilę. Następnie odrywamy delikatnie widelcem sparzone liście.

Z sparzonych liści odcinamy z środka grubą część z głąba. Na początku każdego liścia układamy łyżką farsz i ciasno zwijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego, żeliwnego lub dużej blachy układamy liście kapusty, które pozostały z gotowania (około 3-4 sztuki). Układamy zawinięte gołąbki i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy je sosem pomidorowym. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekamy do miękkości.

Sos pomidorowy:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

~Gocha Przepis z internetu.

Podobno te gołąbki też są pyszne.


Gołąbki pieczone w piekarniku


SKŁADNIKI
-1 duża główka kapusty
-1 kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół indyk z łopatką wieprzową)
-2 szklanki ryżu (400 g)
-2-3 cebule
-sól, pieprz czarny i ziołowy
-po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
-ostra papryka w proszku
Sos pomidorowy:
-2 puszki pomidorów
-mały koncentrat pomidorowy
-bazylia, oregano
-szczypta cukru
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-2-3 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Do gorącego ryżu dajemy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodajemy zioła prowansalskie, majeranek i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Kapustę myjemy, wycinamy z środka głąb. W dużym garnku (w takim w którym zmieści się nasza kapusta) gotujemy wodę, solimy. Wkładamy główkę kapusty, gotujemy chwilę. Następnie odrywamy delikatnie widelcem sparzone liście.

Z sparzonych liści odcinamy z środka grubą część z głąba. Na początku każdego liścia układamy łyżką farsz i ciasno zwijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego, żeliwnego lub dużej blachy układamy liście kapusty, które pozostały z gotowania (około 3-4 sztuki). Układamy zawinięte gołąbki i zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy je sosem pomidorowym. Wstawiamy z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekamy do miękkości.

Sos pomidorowy:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Dziękuję za przepis.
Zwykle ludzie gotują - tu jest inaczej.
Może być smaczne.

Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Wklejam przepis z podanego przez KochajMNIE linku.
Gołąbki z botwinką.

PRZEPIS:
- listki botwinki
- pół kilograma dobrego mięsa mielonego np. z indyka
- cebula
- zioła (koperek, pietruszka, lubczyk, kolendra) świeże posiekane
- jajko
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu
- sól, pieprz, papryka mielona
- marchewka i korzeń pietruszki

Listki botwinki myjemy i zostawiamy na ręczniku papierowym aby obeschły. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju.
Mięso, jajko, ryż, drobno posiekane zioła, przestudzoną cebulkę, startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku.




Kiedy farsz jest przygotowany, bardzo delikatnie zawijamy w listki botwinki i dusimy najlepiej w bulionie wcześniej przygotowanym. Jeśli nie mamy bulionu do wody dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, natkę pietruszki, gałązki lubczyku i dusimy gołąbki na małym ogniu.




Gołąbki są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Świetne danie dla dzieci, które nie przepadają za kapustą. Kapusta często bywa twarda natomiast listki botwinki są delikatne jak pergamin. Poza tym listki botwinki są małe a więc gołąbki będą małe. W sam raz dla dzieci. Moje córki były zaskoczone bardzo pozytywnie małymi zawiniątkami, które wyglądają jak sajgonki.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Z linku skopiowany przepis i opis.


"Dolma – Gołąbki w liściach winogron

Niektóre dania są uniwersalne. Jeśli sądzisz, że pierogi wymyślili Polacy, a ruskie pochodzą z Rosji, to głęboko się mylisz. Jadłem ostatnio w Warszawie na Ząbkowskiej świetne nepalskie pierogi, które smakowały jak polskie z kapustą. Poza tym chińskie wonton, gruzińskie chinkali… Morał jest taki, że moim zdaniem nie istnieje coś takiego, jak kuchnia narodowa. Potrawy, które skrywamy skrzętnie, tylko dla posiadaczy polskiego paszportu. Kuchnia jest włóczykijem i chodzi własnymi ścieżkami. Kultura kulinarna, przepisy, poszczególne smaki i techniki to swoiste memy, które wirusowo rozprzestrzeniają się po świecie.

Podobnie jest ze znanymi u nas gołąbkami i turecko-bałkańską dolmą. Gołąbki zawija się w liście kapusty, a dolmę w liście winogron. Jedynym powodem, dlaczego drugie danie nie przyjęło się u nas tak jak na południu jest ograniczony dostęp do świeżych liści winogron, które idealnie nadają się do zawijania. Ja miałem to szczęście, że rodzina J. posiada przydomową winnicę, skąd dostarczono mi “kontrowersyjną” przesyłkę ogromnych liści. Jeśli nie macie tyle szczęście co ja, takie liście kupicie w sklepach z międzynarodową żywnością. Jeśli przypadkiem uda wam się zdobyć dużą liczbę liści, możecie je zamarynować w solance na później – przepis z All Recipes.

Co do nadzienia, to proponuję dwa podejścia. Pierwsze to skorzystać z południowej tradycji i nadziewać je z soczewicą, grillowanym bakłażanem i papryką. Można do tego dodać słonego sera feta. Po drugie, można dolmę udomowić i przygotować tradycyjne nadzienie do gołąbków z ryżem i mieloną wieprzowiną.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Z linku Skocznego.

LIBAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON
na 40-50 sztuk

Składniki:
ok. 50 liści winogron, świeżych lub marynowanych (ja użyłam liści marynowanych ze słoika i zużyłam całą jego zawartość, czyli ok. 60-70 sztuk)
200 g ryżu długoziarnistego (u mnie basmati)
1 cebula, drobno posiekana
2 małe pomidory (lub jeden duży), pokrojony w drobną kostkę
1/2 papryki, pokrojonej w drobną kostkę
1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżeczka libańskiej mieszanki siedmiu przypraw (przepis poniżej) lub 1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
oliwa extra vergine, np. Bios Monini

Libańska mieszanka siedmiu przypraw: wymieszaj 5 łyżek mielonego ziela angielskiego, 3 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu, 3 1/2 łyżki mielonego cynamonu, 5 łyżek mielonych goździków, 4 łyżki mielonej gałki muszkatołowej, 4 łyżki mielonej kozieradki, 4 łyżki mielonego imbiru, przechowuj w szczelnym pojemniku

Przygotowanie:

Zgodnie z instrukcjami z The Lebanese Kitchen, jeżeli zdecydujesz się użyć świeżych liści winogron, najpierw zblanszuj je przez 3 minuty we wrzątku. Następnie odsącz i zostaw do ostygnięcia.

Jeżeli używasz marynowanych liści ze słoika, odsącz je z zalewy. Moje liście były mocno zwinięte i posklejane, dlatego zaczęłam od ich ostrożnego rozwinięcia i porozdzielania, uważając, aby się nie podarły. Następnie umieść liście w misce z gorącą wodą i mocz przez 30 minut. Odsącz i wytrzyj do sucha przy pomocy ręczników papierowych.

Wymieszaj w misce składniki nadzienia: ryż (suchy), posiekane cebulę, pomidory, paprykę, ciecierzycę, natkę, miętę oraz mieszankę przypraw. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zaczynamy zabawę! Rozłóż liść na płaskiej powierzchni i umieść 1 łyżeczkę nadzienia u jego podstawy:

jak zawijac golabki z lisciach winogron instrukcje

Nawiń na nadzienie tylną część liścia, tak aby je zakryć.

jak zawijac golabki w lisciach winogron instrukcje

Teraz zawiń boki liścia, tak jak na zdjęciu:

jak zawijac golabki w lisciach winogron instrukcje

Zroluj liść uzyskując mały gołąbek o kształcie cygara.

Liście w słoiku były różnej wielkości. Najłatwiej zawija się w duże liście. Małe liście możesz ułożyć jeden na drugim (aby na siebie lekko zachodziły) i dopiero wtedy zawijać. Brzydkie i podarte liście użyj do wyłożenia garnka.

jak zawijac golabki w lisciach winogron instrukcje

Wyłóż dno dużego garnka pozostałymi liśćmi, tworząc miękkie posłanko, które ochroni gołąbki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ja wybrałam patelnię o wysokich ściankach - myślę, że łatwiej wyjmować gołąbki z płytkiego naczynia.

Ułóż gołąbki w garnku - układaj je bardzo ciasno, jeden przy drugim. Mi wyszły dwie warstwy. Wierzch skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Na wierzchu połóż duży talerz (dopasowany rozmiarem do wymiarów garnka), który dociąży gołąbki w czasie gotowania. Do garnka wlej tyle wrzącej wody, aby zaledwie przykryły gołąbki, wstaw na gaz i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 50-60 min.

Gdy gołąbki będą gotowe, ostrożnie zdejmij talerz (uwaga, jest gorący!). Odkryjesz, że prawie cała woda została wchłonięta. Gołąbki podawaj na ciepło, skropione oliwą i ewentualnie posypane szczyptą soli.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): Skoczny -

https://monik(...)IONALNE

Składniki:
Farsz:
2 kg polskich ziemniaków,
½ kg kiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki),
150 g chudego boczku wędzonego,
1 duża biała cebula,
2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre),
sól do smaku,

pozostałe składniki:
1 duża kapusta włoska,
sól,
1 płaska łyżeczka cukru,
masło klarowane,
główka czosnku.

Przygotowanie:
Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce.
Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito.
Z ziemniaków będzie odciekał sok. Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy to po upieczeniu mogą być za twarde.

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

Rada: sito na którym znajdują się starte ziemniaki wkładamy do większego garnka (misy), żeby sok do niego ściekał. Sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać część soku, żeby nie były za suche.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca.

Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki.

Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego.
Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 210°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.


Ząbki czosnku obieramy, kroimy w ciemnie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym. Pilnujemy, żeby się nie spiekł za bardzo bo będzie gorzki.

Gołąbki podajemy z masłem i chrupiącym czosnkiem.


Przepis pochodzi ze strony:https://monik(...)ml#more
Załączniki:

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): ~Maja -

Skoczny https://monik(...)IONALNE

Składniki:
Farsz:
2 kg polskich ziemniaków,
½ kg kiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki),
150 g chudego boczku wędzonego,
1 duża biała cebula,
2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre),
sól do smaku,

pozostałe składniki:
1 duża kapusta włoska,
sól,
1 płaska łyżeczka cukru,
masło klarowane,
główka czosnku.

Przygotowanie:
Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce.
Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito.
Z ziemniaków będzie odciekał sok. Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy to po upieczeniu mogą być za twarde.

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

Rada: sito na którym znajdują się starte ziemniaki wkładamy do większego garnka (misy), żeby sok do niego ściekał. Sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać część soku, żeby nie były za suche.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca.

Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki.

Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego.
Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 210°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.


Ząbki czosnku obieramy, kroimy w ciemnie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym. Pilnujemy, żeby się nie spiekł za bardzo bo będzie gorzki.

Gołąbki podajemy z masłem i chrupiącym czosnkiem.
Zdjęcie

Przepis pochodzi ze strony:https://monik(...)ml#more
JAK WYGLĄDA KISZKA ZIEMNIACZANA?
« Wróć do tematów
Do góry strony: Każdy posiłek powinien być pyszny.