77
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń801
  • Odpowiedzi54
  • Ocen na +59
77 ppt ?

Każdy posiłek powinien być pyszny. (55)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Skoczny https://monik(...)IONALNE

Składniki:
Farsz:
2 kg polskich ziemniaków,
½ kg kiszki ziemniaczanej Gzella ( 5 szt. kiszki),
150 g chudego boczku wędzonego,
1 duża biała cebula,
2 płaskie łyżeczki pieprzu (ma być ostre),
sól do smaku,

pozostałe składniki:
1 duża kapusta włoska,
sól,
1 płaska łyżeczka cukru,
masło klarowane,
główka czosnku.

Przygotowanie:
Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce.
Ziemniaki tarte na tarce przekładamy na gęste sito.
Z ziemniaków będzie odciekał sok. Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy to po upieczeniu mogą być za twarde.

Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

Rada: sito na którym znajdują się starte ziemniaki wkładamy do większego garnka (misy), żeby sok do niego ściekał. Sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać część soku, żeby nie były za suche.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.

Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca.

Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki.

Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego.
Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 210°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.


Ząbki czosnku obieramy, kroimy w ciemnie plasterki i podsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym. Pilnujemy, żeby się nie spiekł za bardzo bo będzie gorzki.

Gołąbki podajemy z masłem i chrupiącym czosnkiem.
Zdjęcie

Przepis pochodzi ze strony:https://monik(...)ml#more
Dziękuję. Bardzo dobry sposób.
Wszystkie warto wypróbować.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

stiffnecked Dajcie przepis dla biednych.
Biedni narzekaja, ze wszystko smakuje jak daltonowski z pasztetowa bo sa biedni i ich nie stac, a pyszne to to nie jest.
Można zrezygnować z drogich dodatków.
Był gdzieś przepis na takie bardzo proste gołąbki.
Może się znajdzie.

Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): stiffnecked -

aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).

Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Z internetu.


Proste gołąbki.
60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.

Reklama

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

Przepraszam. Źle wkleiłam.
Tu jest przepis na gołąbki bez mięsa
Przepis Olgi Smile.

GOŁĄBKI BEZ MIĘSA – PRZEPIS:
Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści.
Z pozostałej części kapusty, gdy liście są za małe zdejmuję kilka do położenia na dno garnka pozostałą część bardzo drobno szatkuję do farszu.
Ryż gotuję w osolonej wodzie -> jak ugotować ryż.
Marchewki, pietruszki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Cebule obieram, kroję w drobną krostę i smażę na złoto na oleju.
W misce mieszam wystudzony ryż, z ryżem surowym, startą marchwią i pietruszka, usmażoną cebulą, odlaną fasolą i kukurydzą oraz poszatkowaną natką pietruszki lub koperku i pozostałą z obierania liści rozdrobnioną kapustą. Doprawiam solidną ilością przypraw. Ja lubię, gdy farsz jest pikantny. Odstawiam na godzinę, żeby wszystkie smaki się wstępnie przegryzły.
Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Tak akurat, pamiętając, że farsz się napnie, gdy ryż spęcznieje. Na dnie garnka umieszczam liście kapusty, a na nich ciasno i delikatnie układam gołąbki. Zalewam wodą lub najlepiej bulionem, chociaż UWAGA warto wykorzystać wodę z obgotowywania kapusty! Dodaję listki laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam na bardzo mały gaz lub do piekarnika. Od zagotowania duszę około 30 minut.
Po ugotowaniu gołąbki bez mięsa wyjmuję i podaję na ciepło z sosem pomidorowym.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): stiffnecked -

aja9
stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.
Te wyprobuje. W mojej okolicy liscie kapusty trzeba sobie wyhodowac, a i w razie czego nie bede musial klamac jakie pyszne bo bede wiedzial.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.
Te wyprobuje. W mojej okolicy liscie kapusty trzeba sobie wyhodowac, a i w razie czego nie bede musial klamac jakie pyszne bo bede wiedzial.
Smakowały?

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

BasiaNicon Dlatego ja zawsze wcześniej planuję posiłki, żeby były naprawdę dobre i dopracowane. Składniki też staram się brać ze "swojego ogórdka", który mieści się na balkonie hah
Posiłki trzeba planować wcześniej.
Dobry pomysł z tym ogródkiem. Najlepsze to co sami wyhodujemy.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): stiffnecked -

aja9
stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.
Te wyprobuje. W mojej okolicy liscie kapusty trzeba sobie wyhodowac, a i w razie czego nie bede musial klamac jakie pyszne bo bede wiedzial.
Smakowały?
Jedzenie nie jest zle, ale golabki na to mowic, to bluznierstwo. Takie golabki jak z taczek riksza...
Zmiekczylem warzywa (kapuste trafilem czerwona to i cebuli koloru nie pozalowalem) lekko przed formowaniem i zamiast koncentratu mialem sos do spagetti. Porobilem paluszki golabkowe w rozmiarze batonikow czekoladowych.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): aja9 -

stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.
Te wyprobuje. W mojej okolicy liscie kapusty trzeba sobie wyhodowac, a i w razie czego nie bede musial klamac jakie pyszne bo bede wiedzial.
Smakowały?
Jedzenie nie jest zle, ale golabki na to mowic, to bluznierstwo. Takie golabki jak z taczek riksza...
Zmiekczylem warzywa (kapuste trafilem czerwona to i cebuli koloru nie pozalowalem) lekko przed formowaniem i zamiast koncentratu mialem sos do spagetti. Porobilem paluszki golabkowe w rozmiarze batonikow czekoladowych.
Ciekawe te paluszki i sos do spagetti.
Coś chyba za małe trochę jak wielkości batoników.
Gołąbki są bardzo dobre.

Re: Każdy posiłek powinien być pyszny.

Napisał(a): stiffnecked -

aja9
stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9
stiffnecked
aja9 Znalazłam taki link z przepisem na zupę gołąbkową.
To brzmi chyba ciekawie.

Zaraz ten link tu dodam.

Zupa gołąbkowa.https://youtu(...)voNprS4
No i widzisz, ze mieso wolowe ze dwa razy drozsze od kurczaka. Liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz, natka pietruszki odpada. Biedni i przyprawy to dwie rozne sprawy, bo biednych nie stac.
Juz myslalem co by tu biednym wymyslic dobrego, ale bez przypraw jest ciezko (poza sola bo to jedyna tania przyprawa).
Najdroższe chyba mięso.
Przyprawy każdy może dodać lub nie. Na co go stać.

Taki przepis.


Z internetu.

Proste gołąbki bez mięsa.


60min
Składniki
500 g mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
1 torebka ryżu
koncentrat pomidorowy mały
3 łyżki oleju
500ml wody
sól, pieprz,
bułka tarta
cebula, czosnek, papryka, majeranek

Sposób przygotowania.

1. Ugotować ryż w torebce, następnie poszatkować bardzo drobno kapustę. Kapustę wymieszać z dobrze z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać do tego przyprawy w/g smaku( majeranek, paprykę w proszku, czosnek i cebulę) oraz odpowiednią ilość bułki tartej, tak aby całość można było formować. Uformować z tego ok. 15 gołąbków w zależności od wielkości. Uformowane gołąbki podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Wymieszać koncentrat pomidorowy z częścią letniej wody ok. 300 ml i doprawić to solą i pieprzem.. Zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, podlewając gołąbki pozostałą częścią wody 200 ml.
Te wyprobuje. W mojej okolicy liscie kapusty trzeba sobie wyhodowac, a i w razie czego nie bede musial klamac jakie pyszne bo bede wiedzial.
Smakowały?
Jedzenie nie jest zle, ale golabki na to mowic, to bluznierstwo. Takie golabki jak z taczek riksza...
Zmiekczylem warzywa (kapuste trafilem czerwona to i cebuli koloru nie pozalowalem) lekko przed formowaniem i zamiast koncentratu mialem sos do spagetti. Porobilem paluszki golabkowe w rozmiarze batonikow czekoladowych.
Ciekawe te paluszki i sos do spagetti.
Coś chyba za małe trochę jak wielkości batoników.
Gołąbki są bardzo dobre.
Taki sos to jak koncentrat pomidorowy + przyprawy. Kosztuje chyba jak trzy koncentraty a dali za pol ceny.
Trafilem surowke z czerwonej kapusty, oliwy i ziol, i z cebula w malej ilosci wody podgrzalem w mikrofali i potem ta woda z sosem do duszenia.
Moze troche za male zrobilem - fun size sie mowi...
« Wróć do tematów
Do góry strony: Każdy posiłek powinien być pyszny.