8
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń10
  • Odpowiedzi8
  • Ocen na +0
8 ppt ?

Krewetki (9)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Krewetki

Napisał(a): Gość -

Koktajl z krewetek to tradycyjne danie popularne w latach 70tych.
Przepis:
krewetki,
salata lodowa,
majonez,
przecier pomidorowy lub dobry ketchup,
papryka slodka w proszku,
sos tabasco.

W salaterkach wykladamy poszatkowana salate, ukladamy krewetki sparzone i obrane i polewamy sosem przyrzadzonym z pozostalych skladnikow.


Rowniez pyszne sa swieze na szybko podsmazone na masle i czosnku, lub w skorupkach na grillu. Swietnie nadaja sie na roznego rodzaje potrawy curry, tj zielone tajskie curry, czerwone tajskie curry itp. Polecam poszperac w necie w kuchni indyjskiej.

Re: Krewetki

Napisał(a): Gość -

sałatka z krewetkami

mrozone opakowanie krewetek
salata lodowa
pomidor
ogorek
sol, pieprz,olej, sok z polowy cytryny,jajko, bulka tarta, vegeta, koperek, szczypiorek


krewetki rozmrazamy skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy vegeta odstawiamy na ok 20 min do lodowki.
rozdrabniamy salate, dodajemy pokrojone pomidory, ogorka oraz szczypior(moze byc cebula)
krewetki obtaczamy w jajku a nastepnie w bulce tartej i wrzucamy na patelnie, smazymy na zloty kolor. po usmazenieu najlepiej odsaczyc z tluszczu przekladajac na recznik papierowy. jak troche ostygna dodajemy do salaty. razem mieszamy dodajemy sol pieprz do smaku.posypujemy koperkiem. i salatka gotowa;-) SMACZNEGO

Re: Krewetki

Napisał(a): Gość -

a ja robię krewetki tak:siekam drobniutko cebulę małą,czosnek,kawałek imbiru,wrzucam na oliwę,dodaję przyprawy:kolendrę mieloną 1/2łyżeczki,curry,kumin,a jak się lekko zeszkli wrzucam krewetki te większe i duszę po ok 3 min z każdej strony,po tym czasie wlewam sok z limonki i jeszcze minutę,podaję ciepłe z pieczywem krewetki znikają a sos wycieramy chlebem-pychotka:)

Re: Krewetki

Napisał(a): Gość -

Najlepsze krewetki według mojego mężczyzny są takie jakie ja robie :)
Czyli obierasz świerzą krewetkę z ''wąsów'' i ogonka :)
moczysz w żółtku z jajka i bułce tartej smażysz na głębokim oleju aż się zarumienią na złoty kolor. Smacznego :))
« Wróć do tematów