14
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń120
  • Odpowiedzi13
  • Ocen na +0
14 ppt ?

Lasagne - jak robicie? (14)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Sos beszamelowy zwykle klade jakos ostatnia warstwe pod starty zolty ser. Jesli zacznie sie nim przekladac makaron lacznie z sosem bolognese to cala lasagne'a bedzie za mokra. Zatem surowy makaron lasagne przekladam wczesniej przygotowanym sosem bolognese (pomidorowy z mielonym miesem) a na wierzch sos beszamelowy ze startym serem. Makaronu nie gotuje ale za to dodaje do sosu dodatkowy maly kartonik soku pomidorowego, zeby makaron mial wystarczajaco "wody" zeby sie ugotowac. Po upieczeniu odstawiam do wystyczniecia, wtedy sie nie bedzie rozjerzdzac, a najlepiej smakuje na drugi dzien odgrzana. Powodzenia :)

Reklama

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Ja lekko zaparzam ten makaron zanurzając go po parę płatów w gotującej się wodzie z dodatkiem oleju(żeby się nie zlepił)potem układam go w naczyniu żaroodpornym polewam sosem pomidorowym przekładam mięsem mielonym i pieczarkami posypuje serem i zapiekam.pycha

Reklama

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Lasagne to potrawa włoska, więc przyrządzajcie ją po włosku, proszę!!!
Oliwa z oliwek, czosnek, mozarella, parmigiano. Drogie panie, to podstawowe składniki do przyrządzania wielu lubianych potraw włoskich, wszystkie dostępne w naszych sklepach, po rozsądnych cenach!
Uwierzcie mi, że lasagne czy pizza będzie o niebo lepsza z mozarellą, a nie żółtym serem, a charakterystycznego zapachu kuchni włoskiej nigdy nie uzyskacie nie uzywając oliwy z oliwek i nie podsmażając na niej czosnku....
życzę wielu znakomitych inspiracji kulinarnych i sukcesów.

Reklama

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Moja lasagne to przede wszystkim moj swojski makaron.To jest podstawa mojego sukcesu.Poza tym mieso, a nie jak serwuja niektore restauracje,jakas konserwa wymieszana z sosem...
A sos beszamelowy nie atnowi glownego skladnika i nie moze byc taki krochmalowany tylko puszysty i delikatny.
Ja zawsze ucieram do niego zoltko i nim zageszczam,a maki daje odrobinke.
Moj sos jest doskonaly i w ogole musze znowu zrobic LASAGNE.
Doskonala forma odmienna jest polska lasagne z nalesnikow.Polecam takze...

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Ja robie bardzo prosto lasagne .Makaron do lasagne ,,mieso mielone .sos knora boloneso ..Mieso smaze z cebula zawsze mam drobiowe więc szybko sie smaży .Sos boloneso robie według przepisu na opakowaniu .,,wlewam do mięsa ,,sos nie powinien byc gesty .Do naczynia żaroodpornego daje na przemian ,suchy makaron zalewam troche sosem do przykrycia ,,nastepnie znów makaron ,i sos na samym koncu posypuje tartem serem i polewam lekko smietana i wstawiam do piekaenika 180 stopin gdzies godzina czasu, czasem mniej az ser bedzie lekko brazowy i to wszystko pycha ,.Nawet tesciowej smakowało haha

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

1kg mielonego 3sosy w torebce-bolonskie 1l sosow w sloikach-najlepiej 2 sosy meksykanskie (ok 2 sloikow to wychodzi)2op makaronu do lazani 30dek tartego zoltego sera

w duzym garku zesmazyc mielone dodac litr wody do tego 3 sosy w torebce zagotowac dodac sosy ze sloikow +jeszcze 1l wody potem ukladac na blaszce od ciasta platki i polewac sosem i tak do gory potem ser i na 200 stopni na ok godz smacznego sprawdzone super to sie wydaje duzo tego ale jest super na 6 osob ja robie to na dwa dni

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

Najpierw trzeba zagnieść ciasto tak jak na kluski np. do zupy pomidorowej, czyli grubsze niż ciasto na makaron do rosołu. To znaczy: wsypać mąkę na stolnicę przesiewając ja przez sito, co by dostarczyć powietrze, wtedy kluski będą pulchniejsze. Najlepsza mąka z pierwszego przemiału najlepiej z młyna w Korytowie k. Żyrardowa. Wbić jajka wiejskie od kur chodzących po trawie, a nie gnieżdżących się w klatkach bez słońca. Dolać wcześniej przegotowaną wodę w temperaturze ciepłej. Zagnieść, podsypując ręce mąką aż do momentu, gdy ciasto nie będzie się przyklejało. Pokroić. Uformować placek. Rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta do kształtu naczynia, w której będzie robiona lasagne. Włożyć do formy wypsiukanej tłuszczem w areozolu lub posmarowanej margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 150 stopni C) na krotko (ok. 15 min.) Trzeba posiłkować się instrukcją obsługi piekarnika, gdzie są zamieszczone tabelki pieczeniowe. Na ostudzone ciasto upieczone kłaść warstwowo farsz. Podgrzać przed podaniem. Udekorować wierzch np kawałkami warzyw, natkąpietruszki, bazylii, majeranku itp. Podać odpowiednie wino i wodę, serwetki. Smacznego!

Re: Lasagne - jak robicie?

Napisał(a): Gość -

A ja kupuję sos boloński firmy amino, rozrabiam go z mlekiem i wodą 2:1. Do mięsa dodaję najczęściej pieczarki, paprykę i kukurydzę konserwową (oczywiście wszystko duszę najpierw). Sos łączę z miechem i tą resztą, przed przełożeniem makaronu. Makaronu nie gotuję wcześniej, po ok 45 minutach w piekarniku sam dochodzi. Układanie zaczynam od farszu i kończę farszem, a potem ser. Ale przekonałam się, że najważniejszy jest sos. Wszystkim moim znajomym smakuje, więc chyba jest OK.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Lasagne - jak robicie?