14
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń90
  • Odpowiedzi13
  • Ocen na +0
14 ppt ?

LAZANIA.. (14)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: LAZANIA..

Napisał(a): Gość -

Szybki sposób na makaron z pomidorami: świeże pomidory obrać ze skórki, zmiksować z czosnkiem. Powstałą masę dać na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy. Poddusić chwilkę, doprawić solą i pieprzem, dodać suszoną, drobno pokrojoną bazylię. Nie trzeba zagęszczać - sos doskonale trzyma się makaronu. Smacznego. :)

Re: LAZANIA..

Napisał(a): Gość -

9 płatow makaronu typ lazania
0,5 kg miesa mielonego wolowego -najlepiej - ale jak nie ma to moze byc kazde inne
cebula
mrchewka
pomidory w puszcze bez skórki i już pokrojone
sol, pieprz , bazyli (swieza lub suszona) ,oregano, czosnek
sos beszamelowy - podaje przepis ale moze tez byc ze sloiczka
450 ml mleka
25g maki pszennej
25g masla
galka muszkatolowa,tarta sol ,pieprz
200g sera zóltego startego
Masło roztapiamy na glebokiej patelni , dodadajemy make i delikatnie mieszamy (zeby nie bylo grudek i nie podsmazamy - to nie jst zasmazka - delikatnie wlewamy lekko cieple mleko i energicznie maszmy az wyjdzie nam cos w rodzaju budyniu , dodajemy przyprawy.
Makaron obgotowujemy jak pogdano w przepisnie -ale wazne - nie przegotowujemy
mieso , pokrojna drobno cebulkę , starta na tarce marchew lekko podsmazamy dodajac puszke pomidorow i wszystkie przyprawy. Naczynie zaroodporne smarujemy sosem uzywajac 1/3 , ukladamy makaron,przekladamy farszem ( ja osobiscie do farszu dodaje troszeczke sosu i sera), nastepnie makaron i znowu farsz ,na farsz makaron i tutaj bardzo wazne na wierzchu polewamy sosem ale dokladnie rozsmarowujac po makaronie i gęsto posypujemy startym serem zóltym zapikekamy okolo 45 minut. Smacznego i pozdrawiam.

Reklama

Reklama

Reklama

Re: LAZANIA..

Napisał(a): Gość -

Mirabelka][cytat kogo=Toscazamiast płatów makaronu, dodałam cienko pokrojone plastry kartofli (można dać cukinię lub bakłażana)[/cytat
Z bakłażanem to już bardziej gracka musaka, z ziemniakami - bułgarska musaka :) obydwie wersje są pyszne :)
Mniejsza o nazwę Mirabelko, chodzi o smak! :) Może być musaka...

Re: LAZANIA..

Napisał(a): Gość -

Liza6000 bardzo fajny pomysł :) Czasem klasyczne dania można troszeczkę zmodyfikować i dodać do nich inne niz zwykle składniki i wychodzi nowe pyszne danie :) A na lap-pol.pl mają fantastyczne szynki więc podejrzewam, że ta lazania musi Ci wychodzić rewelacyjna :)

Re: LAZANIA..

Napisał(a): Gość -

a ja mysle ze dodanie/nie dodanie miesa do lazanii nie ma jakiegos znaczacego wplywu na czas jej przygotowania. na smak owszem :))
ps-ze szpinakiem musi byc pyszna. dodam ze nigdy nie robilam, gdzyz moj ukochany sie specjalizuje w naszym stadle w robieniu lazanii. ale asystowalam czasem :)
« Wróć do tematów