19
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń51
  • Odpowiedzi18
  • Ocen na +0
19 ppt ?

lepsze masło czy margaryna? (19)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: lepsze masło czy margaryna?

Napisał(a): Gość -

Oczywiście masło- tylko proszę sprawdzać zawartość tłuszczu musi być przynajmniej 82% - jeśli jest mniej to już nie jest masło
A co zdrowsze?-odpowiedź jest prosa to co naturalne ale jedzone w rozsądnych ilościach
Wiecie jak wygląda margaryna przed dodaniem środków barwiących i zapachowych- wierzcie mi nikt z Was by tego nie tknął
A cholesterol- był i będzie- kiedyś lekarze twierdzili że od masła ma się miażdżycę i trzeba jeść margarynę- jestem z rodziny "mleczarzy" w IV pokoleniu. Dziadek jadł masło i był zdrowy dożył 99lat , babcia margarynę i na starość miała miażdżycę
Wybór należy do Ciebie konsumencie:)))
INTERIA.PL

Re: lepsze masło czy margaryna?

Napisał(a): Gość -

coś wiesz a nic nie wiesz, a jak się czyta to co napisałeś odnosi się wrażenie że margaryna jest lepsza.
Otóż te margaryny, które są w niskich cenach i są to margaryny utwardzane zawierają izomery trans.

Poszukajcie gdzieś jakie to jest szkodliwe.

Re: lepsze masło czy margaryna?

Napisał(a): Gość -

Margaryny zawierają tzw. iIzomery Trans Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych

Opis

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzują się bardzo niekorzystnym wpływem na stan naszego zdrowia. Powstają w procesach utwardzania (uwodorniania) ciekłych olejów roślinnych w procesie produkcji margaryn. Zmiana właściwości chemicznych powoduje, że powstające związki tracą właściwości kwasów nienasyconych, stają się wyłącznie źródłem energii, a ich aktywność biologiczna jest nawet gorsza niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Obecne w diecie izomery trans, powodują wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, wzrost stężenia "złego cholesterolu" (frakcja LDL) i obniżenie stężenia "dobrego cholesterolu" (frakcja HDL) - powoduje to wzrost ryzyka wystąpienia miażdżycy. Poza tym powodują nadmierne uwalnianie insuliny w odpowiedzi na obciążenie glukozą, osłabienie odpowiedzi immunologicznej, zaburzenie produkcji plemników, wzrost produkcji wolnych rodników.

Izomery trans występują przede wszystkim w przemysłowo przetwarzanych olejach roślinnych, W margarynach stanowią od kilku do 20%. W bardzo dużych ilościach występują w tłuszczu, w którym smażymy frytki, mogą tam stanowić aż 70%. Kwasy tłuszczowe trans występują również w naturalnych produktach spożywczych, np. w wołowinie, drobiu, jednak tam stanowią najwyżej 2%.

Zapotrzebowanie

Ze względu na bardzo zły wpływ tych związków na stan naszego zdrowia, należy ich spożycie ograniczyć do minimum. Szczególnie powinny zwrócić na to uwagę kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ izomery trans przechodzą przez łożysko i do mleka matki i mogą powodować zahamowanie wzrostu u płodu lub niemowlęcia. Z tego też względu nie należy podawać margaryn małym dzieciom.

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: lepsze masło czy margaryna?