7
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń34
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +0
7 ppt ?

makaron z grzybami wg Nigelli (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Reklama

Re: makaron z grzybami wg Nigelli

Napisał(a): Gość -

Beszamel:
110g masła
1 kubek mąki
8 kubków mleka
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Mieszanka grzybowa:
110g + 2 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa oleju
Ok. 85g suszonych grzybów, zamoczonych w 2 kubkach wrzątku
Ok. 230g grzybów, pokrojonych
¾ kubka świeżej pietruszki + ¾ kubka + ¼ do przybrania
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 duże ząbki czosnku, zmielonego
½ kubka szery
2 kubki świeżo startego Parmezanu
1,3 kg makaronu
Sól
Kilka listków świeżego tymianku, do przybrania

Potrzebny sprzęt: Duża brytfanna

Ustaw piekarnik na ok. 205˚C

W garnku roztop masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia. Zdejmij z gazu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Stop 2 łyżki stołowe masła i olej na dużej, szerokiej patelni. Odcedź grzyby, zostawiając wodę, i pokrój je przed dodaniem na patelnie z ¾ kubka posiekanej pietruszki, suszonym tymiankiem i czosnkiem. Mieszaj kilka minut, potem stop jeszcze 1 kostkę masła (na tej samej patelni, co grzyby i reszta) i mieszaj jeszcze 5 min. Na początku grzyby będą wydawać się suche, ale w końcu puszczą soki.
Dodaj odcedzoną wcześniej wodę, większość wchłoną grzyby, ale mieszaj dalej. Dodaj szery, pozwól jej odparować. Wyłącz ogień, kiedy uzyskasz brązowy „syrop”.

Zmieszaj mieszankę grzybową z beszamelem, dodaj 1 kubek parmezanu i ¾ kubka pietruszki. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go i zmieszaj z białym, grzybowym sosem, mieszając, aby jak najlepiej pokryć nim makaron.

Włóż wszystko do brytfanny i posyp 1 kubkiem parmezanu. Piecz 30 min., aż góra będzie złota w niektórych miejscach.

Kiedy będzie gotowy posyp go ¼ kubka pietruszki i świeżym tymiankiem.

Reklama

Re: makaron z grzybami wg Nigelli

Napisał(a): Gość -

przeczytałam ten przepis i stwierdzam,że zawiera bardzo dużo tłuszczu.Ja inaczej przygotowuję beszamel---mleko zagotowac/,rozrobic mąkę we wodzie/dodajęlyżkę masła,gałkę muszkatołową,odstawiam mleko z pieca i wlewam rozrbioną mąke,zagotowuję,ciągle mieszając,dodaję parmezan i odrobinę soli.W ten sposób nie trzeba tyle tłuszczu.

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: makaron z grzybami wg Nigelli