93
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń5 tys.
  • Odpowiedzi38
  • Ocen na +1
93 ppt ?

Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :) (39)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

Napisał(a): Gość -

Witajcie! Jak co roku przed Wigilia będę piec makowca - ale w tym roku chcialabym żeby nie było w nim powietrza - dziur między ciastem a makiem ... wypróbowałam juz metodę ze smarowaniem masełkiem rozpuszczonym ciasta od strony masy, nie czekałam na wyrośniecie ciasta ponownie po zwinięciu, przed wsadzeniem do pieca...
Juz nie wiem co dalej robic. Poradzcie !!
INTERIA.PL

Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

Napisał(a): Gość -

Ja też kilka razy w roku piekę makowce i jedynym sposobem na uniknięcie rozwarstwiania sie jest dodać do masy makowej trochę ciasta drożdżowego i dobrze wymieszać. Potem tylko położyć na ciasto i zawinąć.

Reklama

Reklama

Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

Napisał(a): Gość -

No u mnie w domu mówi się makowiec - ale faktycznie to strucla makowa :).
Jeszcze próbowałam smaorwać białkiem ciasto od strony masy makowej i też mi odchodziło.
Może spróbuję zrobic ciasto twardsze - moje bardzo ładnie rośnie - a jak tak patrzę na te sklepowe to one takie cieniutkie. Jak zanoszę ciasto swoim rodzicom na Święta to moze być i z dziurami :) ale teściom.... hmmm to już nie wypada.

Reklama

Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

Napisał(a): Gość -

Moim zdaniem najważniejsze to mieć dobry przepis na ciasto(aż się boję czy zaraz ktoś nie wytknie mi błędów w pisowni:))Ja wcześniej piekłam "rozlane" strucle makowe aż wreszcie wyszperałam przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Moim zdaniem najlepsze!!!Jest tylko jedna zasada to ciasto robimy w takiej ilości aby po wyrobieniu nałożyć makiem i od razu piec.


pół kg mąki
15 dag masła
3żółtka,2jaja całe
15 dag pudru
pół szklanki śmietany (kwaśnej,gęstej)
6 dag drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z mąką.Dodać resztę składników i szybko ale dokładnie wyrobić ciasto.
Porcja ta wystarcza na trzy niezbyt grube makowce,długości blachy.Nie zostawiać do wyrośnięcia.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • strucla serowa-smakier
  • jak uniknac rozwarstwienia makowca
Do góry strony: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)