6
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń14
  • Odpowiedzi6
  • Ocen na +0
6 ppt ?

Masło czy margaryna, a może smalec? (7)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Masło czy margaryna, a może smalec?

Napisał(a): Gość -

Ja smaruję chlebek tylko masełkiem (albo wcale), bo według mnie jest to najzdrowsza wersja tłuszczu, najmniej przetworzona. Mimo, że margaryna wydaje się lżejsza i tworzona jest na bazie tłuszczów roślinnych to nigdy nie będzie miała tego smaku co masło - prawdziwe masło. U mnie w domu są także amatorzy smalczyku z skwarkami na świeżym chlebku zagryzanym ogórkiem, ale dla mnie to jednak zbyt tłusta sprawa. A do smażenia i sałatek to używam wyłącznie oliwy z oliwek.

A Wy czym smarujecie chleb - masłem czy margaryną? a może nie używacie tłuszczu?
Co jest według Was smaczniejsze i zdrowsze?
Jaki rodzaj tłuszczu najczęściej stosujecie w waszej kuchni?
INTERIA.PL

Re: Masło czy margaryna, a może smalec?

Napisał(a): Gość -

Nie lubię w ogóle słowa "margaryna", a już tak seria, to do smarowania pieczywa używam Delmy z masłem,
natomiast do niektórych potraw niezbędne jest "prawdziwe" masło. Doszłam do tego metodą "prób i błędów".
Na przykład : młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa lub kalafior tylko z masłem i bułeczką, nic nie
zastąpi masła. Ostatnio poszłam dalej, sosy /niektóre/ robię na bazie masła, warzywa do zupy, kiedy wymagają podsmażania, smażę na maśle - jest zupełnie inny smak. Odnośnie przechowywania masła, żeby nie zjełczało, robię
tak: kostkę masła dzielę na 6 równych kawałków, każdy zawijam w folię aluminiową. wkładam do pustego pudełka
po Delmie i przechowuję w zamrażalniku, wyjmuję, kiedy potrzeba. Pozdrawiam.
,

Re: Masło czy margaryna, a może smalec?

Napisał(a): Gość -

Mam i jedno i drugie w lodówce-margaryna jest wygodna kiedy nie mam czasu czekać aż masło zmięknie.Masło niezastąpione do smarowania świeżego chleba. I oczywiście do szybkiego smażenia w małej ilości tłuszczu.
Kupując masło trzeba zwracać uwagę by na opakowaniu było napisane ,ze zawiera 82 proc tłuszczu mlecznego,zwłaszcza,ze obok na pólkach jest mnóstwo różnych miksow,maksełek,które łudząco przypominają masło

Reklama

Re: Masło czy margaryna, a może smalec?

Napisał(a): Gość -

Najlepiej nie używać żadnego tłuszczu do smarowania pieczywa. Zrezygnowałem lata temu i jest OK. Po krótkim dyskomforcie, łatwo można się przekonać, że masło/margaryna w kanapce jest tylko jednym z wielu przyzwyczajeń żywieniowych, pozbawionym większego sensu.

Reklama

Re: Masło czy margaryna, a może smalec?

Napisał(a): Gość -

Osobiście używam do smarowania pieczywa tylko i wyłącznie masło-w takiej ilości żeby tylko dziury pozatykać,do smażenia (jeśli muszę) masło klarowane,a do sałatek różne rodzaje olejów i oliwa. Smalczyk w zimie i owszem w małych ilościach wskazany.....bo taki pyszny i te skwareczki...:))) Margaryna nie istnieje w moim słowniku kulinarnym....

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: Masło czy margaryna, a może smalec?