4
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń15
  • Odpowiedzi4
  • Ocen na +0
4 ppt ?

Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji (5)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji

Napisał(a): Gość -


Czy spotkaliście się może z jakimiś niecodziennymi zwyczajami degustacji potraw? Idąc do restauracji często ma się dylemat, których dań spróbować, gdyż wszystkie wyglądają apetycznie i jest ich dużo.Stąd pytanie jakie są sposoby na poznanie za jednym razem wielu potraw z menu. Dość często praktykowane jest tzw. menu degustacyjne, w którym albo serwowane są wybrane specjały szefa kuchni albo propozycja pojedynczych dań od przystawki aż po deser…Restauracja Studio Buffo przygotowała zestaw, który łączy oba te sposoby, ale jesteśmy ciekawi jakie macie doświadczenia w tych kwestiach i jakie formy degustacji najbardziej Wam odpowiadają?
INTERIA.PL

Re: Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji

Napisał(a): Gość -

Za granicą byłam w restauracji "Wok Bufet", oczywiście chińskiej. Charakteryzuje się tym, że bufet podzielony jest na kuchnię: chińską i japońską. Jedzenie wystawione jest w ladach chłodniczych, surowe i świeże coś jak szwedzki stół. Każdy nakłada sobie na talerz produkty według uznania. Dowolność produktów i wybór ogromny. Można wtedy poznać wszystkie smaki.
Chińskie jedzenie było przygotowywane na oczach klienta w parę minut poprzez podgotowanie i podsmażenie w woku z sosem. Japońskie podsmażane na blacie teflonowym oczywiście na naszych oczach. Oczywiście mnóstwo dodatków tj: makarony,ryż, pieczywo i warzyw konserwowanych oraz świeżych.
Rewelacyjny sposób spędzania czasu, kwota 20 euro a jeść i smakować można było do woli. Tego brakuje mi w Polsce.

Re: Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji

Napisał(a): Gość -

Rzeczywiście świetny sposób na poznanie tak egzotycznych dla nas smaków. Wyobrażam sobie te skwierczące w woku świeże krewetki i warzywa... mmm... to musiało być rewelacyjne!

Zastanawiam się jednak, jak można by ten pomysł wykorzystać w polskiej kuchni i wydaje mi się, że niestety nie byłoby to już takie proste. Przecież potrawy naszej rodzimej kuchni często przyrządza się przez wiele godzin, np. taki bigos - jego nie dałoby się przyrządzić "na oczach" gości ;) Ale już gotowanie zupy w wielkim garze mogłoby być bardzo efektowne... i ten rozchodzący się wokół zapach... Albo lepiej - każdy mógłby ugotować sobie zupę z wybranych przez siebie składników... mogłyby wyjść ciekawe wariacje na temat polskiej kuchni ;)

Re: Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji

Napisał(a): Gość -

Polska kuchnia jest zapomniana, chińska bardzo bogata, jeszcze dzisiaj jada się tam prawie
wszystko, stąd wiele efektownych dań. Warto pamiętać, iż w chińskiej historii swoje miejsce
i to jeszcze niedawno miało mięso ludzkie, choć raczej w warunkach polowych, w czasie wojen.
Gotowanie dużych garów zupy w Polsce to droga do rekordów Guinessa, już było.Smacznego

Re: Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji

Napisał(a): Gość -

Co do wspólnego gotowania "na oczach klientów": Myślę, że z typowo polską kuchnią faktycznie byłoby trudno. Pomyślcie nie tylko o bigosie, ale również o pierogach, łazankach itp. Może dobrym wyjściem z sytuacji byłoby stworzenie takiego menu, które składałoby się z kilku typowo polskich dań. Obecnie w Polsce popularne są imprezy okolicznościowe tzw. wieczory ze smakami z konkretnego regionu świata np. Turcji, czy Grecji. Restauracje przygotowują wtedy osobne menu, które są dostępne tylko w ten jeden wieczór. Według mnie fajnie byłoby, aby znalazły się one na stałe w karcie dań. Byłoby co podegustowac a dla zagranicznych turystów polskie menu byłoby szczególną atrakcją.

« Wróć do tematów
Do góry strony: Menu degustacyjne i inne sposoby degustacji