11
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń32
  • Odpowiedzi11
  • Ocen na +0
11 ppt ?

mielone z ryb (12)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Reklama

Re: mielone z ryb

Napisał(a): Gość -

Może ten przepis się przyda - ze strony "obiad we dwoje" .
Klopsiki rybne w pomidorach

Składniki:
• 1/2 kg dowolnych filetów z ryb
• 1/3 szklanki oliwy
• 1 czerstwa bułka
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 1 jajko
• 2 łyżki kaszy manny
• liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 cebula, ząbek czosnku
Wykonanie:
Filety rybne nie całkiem rozmrożone mielimy maszynką do mięsa, przepuszczamy przez maszynkę także bułkę, wcześniej namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą. Do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy, powstaje delikatna masa. Formujemy pulpety i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, gdy się lekko zrumienią z obu stron, wlewamy pomidory, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Gotowe posypujemy natką pietruszki i kaparami.


Reklama

Re: mielone z ryb

Napisał(a): Gość -

Nie mam pojęcia dlaczego pstrągi są zmielone,bo najlepsze są całe....ale jeśli już są w tej formie to dodaj do nich jeszcze inną rybę i podaj w galarecie.To jest tzw. ryba faszerowana. Mięso mielone i przyprawione gotuje się w rękawie,kroi w plastry i zalewa galaretą.Taka rybę podaje się z sosami i zaręczam,że jest to pyszna wersja ryby mielonej. :)

Reklama

Re: mielone z ryb

Napisał(a): Gość -

kiedyś Makłowicz podawał przepis z Portugalii, to był solony dorsz ale sądzę, że pstrąg też może być:
zmielona ryba + ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, tyle samo co ryby + jajo + zielona posiekana natka pietruszki, można dodać cebulki, pieprz, czosnek. Wyrobić na masę i obsmażyć na patelni, podawać z sałatkami. Robiłam i wszystkim smakowało. A na jutro rozmrożę rybkę i coś zrobię, takiego smaka zrobiłyście :)))
« Wróć do tematów
Do góry strony: mielone z ryb