243
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń12 tys.
  • Odpowiedzi111
  • Ocen na +36
243 ppt ?

Mięso zabija (112)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Mięso zabija

Napisał(a): gość -

Można jeść wszystko. Jednak człowiek, który nie je mięsa będzie zdrowszy. Chodzi o co innego. Na strawienie kawałka mięsa organizm musi zużyc o wiele więcej energii. Póki się jest młodym i się ma więcej wolnej energii można się mięsem obżerac, ale po czterdziestce tej energii jest coraz mniej i wtedy też zaczynają się problemy zdrowotne. Ci wszyscy młodzi, którzy się teraz mądrzą kiedyś się przekonają. Póki co używajcie ile możecie. Samo jedzenie jest pochodną od czego innego. Jedzenie, że tak powiem jest jedynie narzędziem a prawdziwy problem tkwi w umyśle.
pozdrawiam
Adam

Reklama

Re: Mięso zabija

Napisał(a): gość -

Ja jako dzieck żywiłam się wyłącznie kurczakami,nabiałem i warzywami.Wszystko mieliśmy swoje.Było pyszne.Wszyscy byliśmy zdrowi.Zdrowie się skończyło jak zaczęłam mieszkać w dużym miescie w syfie czyli spaliny itd.Nie piję nie palę,nie podtruwam się ,ale tym powietrzem oddycham, bo wyjścia nie mam.A mięsa ze sklepu nie kupuję,a jeśli już, to rzadko.

Reklama

Re: Mięso zabija

Napisał(a): Gość -

Dlaczego nie powinniśmy jeść mięsa?

Ludzki przewód pokarmowy jest długi i bardzo złożony, tak jak u wszystkich roślinożernych stworzeń. Do tego, ludzki kwas żołądkowy i enzymy jelitowe nie są w stanie strawić mięsa zawierającego zwierzęce białka.

Miesożercy mają krótkie, proste jelita, by moc szybko wydalić wyrzute mięso, często w ciągu 2 godzin, co zapobiega jego gniciu i zatruwaniu systemu trawiennego.

U ludzi, mięso przechodzi w ciągu 48 godzin, a niekiedy nie przechodzi wcale, lecz zahaczone w niewielkich zakamarkach okrężnicy gnije czasem wiele dni, mięsiecy a nawet lat. Mięso nadwyręża wszystkie ludzkie organy, w szczególnie trzustkę, która także bierze udział w procesie trawiennym.

Trzustka nie jest stworzona do trawienia zwierzęcych białek. Zamiast tego, trzustka produkuje soki trawienne rozkładające cząstkeczki odpowiednich protein, ktore znaleść można jedynie w roślinach.

Reklama

Re: Mięso zabija

Napisał(a): Biala878 -

gość A ja sie zgadzam i ze zwolennikami nie jedzenia jak i jedzenia miesa. Osobiscie mieso bardzo lubie, ale nie jem go tylko z uwagi na to ze nie majac dostepu do miesa z ekologicznej hodowli wole nie jesc go wcale i nie narazac siebie i moich najblizszych na sterydy, hormony i antybiotyki albo zwierzeta karmione maczka miesno-kostna. Drob w naszej diecie ograniczylam do minimum - raz na tydzien, czasem rzadziej przyrzadzam danie z kurczaka ekologicznego, wieprzowiny nie jem w ogole - ostatnio szynke jadlam 5 miesiecy temu (ze swini z domowej hodowli znajomych, uwedzona bez dodatku azotanu sodu i innych niepotrzebnych substancji). Pozostaly mi ryby (glownie morskie, bo unikam tych hodowlanych) i od czasu do czasu ekologiczna wolowina. Niestety generuje to duzo wyzsze wydatki, ale lepiej zapobiegac niz leczyc.

Pozdrawiam
Ja tez kiedys jak uslyszalam o maczce to zrezygnowalam z wpieprzowiny i nie jem jej. Jak cos to kurczak jedynie albo mieso od znajomych( ze wsi zem to mi latwiej z eko miesem ) :-)

Re: Mięso zabija

Napisał(a): Gość -

U kobiet spożywanie mięsa zwiększa ryzyko endometriozy (migracja endometrium poza jamę macicy). W badaniu dowiedziono, że u kobiet, których dieta jest bogata w czerwone mięso, zapadalność na tę chorobę jest dwukrotnie wyższa7.

Spożycie 100 g mięsa dziennie zwiększa o 20% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 28.

Jedzenie mięsa sprzyja także innym schorzeniom, np. chorobom sercowo-naczyniowym, rakowi żołądka, pęcherza moczowego czy chorobie Alzheimera.

Re: Mięso zabija

Napisał(a): Gość -

Drobne porównanie - żołądek typowego przeżuwacza (np. krowa) i człowieka. U przeżuwacza żołądek zajmuje całą prawą połowę brzucha, u konia zaś jest bardzo mocno rozbudowane jelito ślepe. To wszystko służy do trawienia pokarmu roślinnego. Dalej - układ zębowy - mamy zęby przeznaczone rozdrabniania każdego pokarmu, ale nie wyłącznie do roślinnego. Poza tym, nasz organizm nie trawi celulozy, zaś mięso doskonale (patrz: czas przejścia pokarmu przez cały przewód pokarmowy)

Re: Mięso zabija

Napisał(a): gość -

przesmiewca układ zębowy - mamy zęby przeznaczone rozdrabniania każdego pokarmu, ale nie wyłącznie do roślinnego. Poza tym, nasz organizm nie trawi celulozy, zaś mięso doskonale (patrz: czas przejścia pokarmu przez cały przewód pokarmowy)
No nie wiem wielu ludzi ma problemy właśnie żołądkowe po jedzeniu mięsa np.notoryczną zgagę czyżby za dużo chemii w mięsie?Inny przykład z życia moja ciocia jest fanką mięsa i wędlin i ma: a.nadwagę,b.do tego masę choróbsk min.ostatnio stwierdzono u niej anginę pectoris i miażdżycę żył.. mimo że zawsze była zdrowa i pracuje fizycznie w przydomowym ogródku,fakt masy mięśniowej jej nie brak,ale za to wszystko inne wysiada...a wiekowo nie jest stara nawet wieku emerytalnego nie osiągnęła, dodam nie pali i alkohol tylko okazyjnie...Za to dzień bez wędliny i/lub mięska na obiad to dla niej dzień stracony...
« Wróć do tematów
Do góry strony: Mięso zabija