10
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń41
  • Odpowiedzi10
  • Ocen na +0
10 ppt ?

mizeria (11)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

mizeria

Napisał(a): Gość -

Drodzy SMAKEROWICZE.
Uwielbiam ogorki.Moj mama robi mizerie na ostro-to znaczy z sola i pieprzem z dodatkiem szczypiorku,ale moja tesciowa robi na slodko.Pierwszy raz jak sprobowlam bylo mie nie za dobrze:)Ale teraz uwielbiam taka!
W jakiej WY wersji jecie mizerie?I do czego najbardziej lubicie jaj jako dodatek?
Moja ciocia robi z cukrem i odrobina soli,ale dodaje octu winnego,dzieki temu smietana jest gestrza i nie oddziela sie od niej woda.

INTERIA.PL

Reklama

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Ja kroję ogórka na bardzo cieniutkie plasterki i posypuję solą. Następnie do śmietany dodaję nieco cukru i mieszam z ogórkami. Przed podaniem posypuję dużą ilością koperku. Wcześniej dodawałam jeszcze troszeczkę kwasku cytrynowego, ale od jakiegoś czasu robię tylko na słodko i taka nam najlepiej smakuje.

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Ja robię mizerię na ostro z solą, octem i oczywiście śmietaną a najbardziej lubię ją podawać do młodych ziemniaczków z koperkiem i kotletów mielonych. To wszystko podane na jednym talerzu, żeby śmietanka rozlała się po talerzu i wymieszała wszystkie smaki. Niebo w gębie:) Natomiast mężusiowi muszę to jeszcze dosłodzić.

Reklama

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Irma a czy Ty odlewasz ten sok, który puszczą ogórki, bo moją teściowa też kroi cieniutko a nawet super cieniutko, posypuje solą i przed dodaniem śmietany odciska te ogórki z soku. Są później jak trociny i moim zdaniem w ten sposób pozbywa się całego smaku, no ale to teściowa więc ... cicho sza :)

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Irma,moja tesciowa robi tak jak Ty mowisz i to jesz pyszne!
A moja mama robi na ostro i tez sa dobre:)
Ach te ogorki,faktycznie swietnie smakuja z mlodymi ziemniakami i sznyclem lub innaczej zwanym kotletem mielonym,cz yj ak mawiaja po slasku -karminadlem.
Dobrze tez smakuje z bitkami wieprzowymi:)mmmm

Reklama

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Najlepiej mizeria smakuje mi w tradycyjnej formie. Smietana, sól, duuużo świeżo mielonego pieprzu i koperek. Wersje na słodko próbowałam ale jakoś mi nie podeszła. Ach i jeszcze kwestia soli. Nidgy nie solę i nie odciskam pokrojonych ogórków, gdyż wydają mi się "zwiędłe" i nieświeże. Do pokrojonych plasterków ogórka dodaję śmietanę i dopiero doprawiam solą i pieprzem. Ogórki pozostają jędrne i chrupiące. Polecam

Re: mizeria

Napisał(a): Gość -

Uwielbiam mizerie, mogłabym ja jeść do wszystkiego.. no może poza truskawkami ale to tylko dlatego że nie lubię truskawek:) moja ulubiona mizeria to dość cienko pokrojone ogórki, polane śmietana, doprawione octem a dopiero na końcu posolone. Śmietanka nabiera sporo powietrza (od mieszania) i zamienia się w lekką piankę, ogórki "dębieją" od octu i nie robią się sflaczałe. Pycha:)
« Wróć do tematów