15
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń94
  • Odpowiedzi14
  • Ocen na +0
15 ppt ?

Nazwy potraw - podsumowanie (15)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Nazwy potraw - podsumowanie

Napisał(a): Gość -

Witam wszystkich serdecznie.
Jakiś czas temu założyłam wątek o nazewnictwie potraw (jest tutaj:http://smaker(...),36,4,,). Obiecałam podsumowanie, więc zamieszczam je poniżej. Może niech to będzie Mikołajkowy prezent. :) Jednocześnie bardzo dziękuję wszystkim, którzy dorzucili swój grosik i przepraszam za opóźnienie. Celem wyjaśnienia - nie odnosiłam się do Waszych uwag, że jakieś określenie jest złe, że to nie to, nie ta nazwa. Po pierwsze, różnie w różnych regionach się mówi, i, po drugie, nie o to chodziło, byśmy się licytowali, kto nazywa dobrze a kto źle, tylko o to, byśmy słownictwo poznali i zobaczyli, jak bogaty jest nasz język. I do tego 'naszego' języka jedna uwaga - mnóstwo w podanych przez Was nazwach zapożyczeń, zwłaszcza z języka niemieckiego, mamy też bohemizm. To tak bardzo pobieżnie, bo zbadanie tych kilkudziesięciu nazw zajęłoby sporo czasu, ale może się kiedyś skuszę. :)
Mam nadzieję, że zestawienie Was ucieszy, zdziwi i... podsunie dalsze skojarzenia językowe. Kolejne przykłady mile widziane. :)

babka ziemniaczana – blaszak – bugaj
bułczanka – kiszka bułczana – żymlok
bułka – żymła
fasola – fandzole
fasolka szparagowa – sznitbony
galareta – studzielina – studzinina – studzina – zimne nóżki – zylec –galert
jajecznica – jajówa
kalarepa – oberiba
kapuśniak – kwaśnica
kaszanka – krupniok – kiszka
kiełbasa – woszt
kiszona kapusta z kartoflami – ciaprawa
kluski na parze – buchty
kotlet mielony – karmidala – karminadel – patelniak – spaleniak – klops – mielaczek
kromka chleba – sznita – pajda
mleko z kakao – kakauszale
musztarda – zynft
napoleonka – kremówka
niebieska kapusta – modro kapusto
obwarzanek – precel – bajgel
pasztet – lyberwoszt
pączek – krepel
placki ziemniaczane – tarciaki – łatki
płatki owsiane – haberfloki
płucka – dutki – lekka wątroba
płucka na kwaśno – biały barszcz
pomarańcze – apluziny
pomidor – tomata
pyzy z mięsem – kołduny
rolada mięsna – zraz
rzodkiewka – radiska
salceson – preswoszt
sałatka ziemniaczana – szałot
sos – zołza
zielona sałata – szałot
ziemniaki – kartofle – bulwy – pyry
ziemniaki w koszulkach – pulki – skorzaki – pelkartofle
zupa jarzynowa – ańtop

SMACZNEGO! :)
INTERIA.PL

Re: Nazwy potraw - podsumowanie

Napisał(a): Gość -

Bardzo ciekawe :D A co najlepsze niektóre z tych nazw występują u mnie jednocześnie, tzn np czerwona kapusta i modra kapusta, albo galareta i galert.
P.S. Tak gwoli ścisłości: precel a obwarzanek/bajgiel to nie do końca to samo. Precel ma kształt tak jakby ósemki, a obwarzanki/ bajgle (czy jak niektórzy odmieniają bajgiele- mówią, że tak jest prawidłowo, bo bajgle mają żydowskie korzenie, ja tam nie wiem) mają kształt wieńca/ obrączki.
To tylko tyle uwag, bo sam pomysł to świetna sprawa, fajnie że udało się go zrealizować.

Reklama

Reklama

Reklama

Re: Nazwy potraw - podsumowanie

Napisał(a): Gość -

Tak, wiem o tym i odpisałam już w pierwotnym wątku, bo chyba Mirabelka, jeśli dobrze pamiętam, zwróciła na to uwagę. Spotkałam się w Krakowie z tymi trzema nazwami, którymi kupujący określali najpopularniejszą krakowską przekąskę - obwarzanka (o 'obarzanku' nie wspomnę, bo to ewidentny błąd). Pozdrawiam.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Nazwy potraw - podsumowanie