283
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń17 tys.
  • Odpowiedzi103
  • Ocen na +16
283 ppt ?

Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać? (104)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~karminowa -

niedoczynność tarczycy nie jest taka straszna jaką ja malują ;) odpowiednia dieta i profesjonalnie wsparcie dietetyka klinicznego pomoże ;) ja od roku trzymam się diety zaleconej mi przez moja Panią dietetyk Beatę Ślebzak-Cebulę - kontroluje ona również mój stan zdrowia, który w końcu uległ poprawie, więc zbędne kilogramy lecą w dół a moje samopoczucie jest o niebo lepsze niż na początku
INTERIA.PL

Reklama

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~soniabomba -

Chciałabym po prostu wiedzieć, czy ktoś miał podobną sytuację - jeden guz na tarczycy przy dobrych wynikach? Czy od razu spisywać się na straty. Poszłam do endo żeby zobaczył wyniki, wszyscy mówili że mam dobre wyniki i niepotrzebnie się tam wybieram, ale coś mnie tknęło - mimo dobrych wyników mam guza. Moja mama ma to samo, tylko że trzy guzy i dobre wyniki, ale tego nie leczy - mówi że lepiej nie ruszać.
Męczy mnie to czekanie na biopsję.
Od czasu dowiedzenia się o tym guzie nie robię nic innego tylko wertuję internet = czasem nawet zajmuje mi to z 2 h jednorazowo. Podam jeszcze swoje wyniki, te ostatnie:

TSH - 1,510 (norma 0,270-4,200)
FT3 - 3,43 ( 2,00 - 4,40) 59.58%
FT4 - 1.33 (0,93-1,71) 51.28%

I opis USG, robiony u endo
" Płat prawy 15.7x19x49 w dolnym biegunie przyśrodkowa obecny obszar hetrogenny 20,6x 15,2 mm z delikatną otoczką typu halo
Cieśń 6 mm"

Za dwa tygodnie mam biopsję, ale zastanawiam się czy ją robić. Może lepiej tego nie ruszać.
Ponadto mam podejrzenie choroby Addisona, to są moje objawy:
Ataki paniki, które udaje się opanować. Wypadanie włosów na dużą skalę, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, wzrokiem i pamięcią, no i takie, nie wiem jak to nazywać - momenty otępienia, które miałam nagle i utrzymywały się przez np. półgodziny i przy których kręciło mi się w głowie. Dużo schudłam. No i duży problem z cerą i bardzo podkrążone oczy. I ogólne przygnębienie. A przede wszystkim okrutne zmęczenie, drzemki po pracy są normą, a rano jak budzik zadzwonił przeżywam katusze. No i ból pleców a od jakiegoś czasu sztywność karku i rozpalenie na buzi - jakbym miała gorączkę, ale po zmierzeniu nie miałam, 36'7. Jestem też po rehabilitacji odcinka szyjnego - miałam robione rtg ale podobno wszystko dobrze i nie mam zwyrodnień. Chodzę też co jakiś czas na masaże. Ogólnie mam wrażenie, że mój organizm nie wydziela już serotoniny i nawet jak zdarza się jakaś sytuacja, z której powinnam się cieszyć to ona mnie przygnębia. No i przede wszystkim bardzo duży problem radzenia sobie ze stresem, a stresują mnie bardzo błahe rzeczy.
Wszystkie wyniki mam dobre. Co robić? Mam 25 lat.

Reklama

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~Pela -

Czy ktoś z dużą niedoczynnością tarczycy starał się może o dziecko? Ostatnio odebrałam wyniki i już zaczęłam odwiedzać strony kliniki leczenia niepłodności, np.https://www.k(...)-ciaze/ . Boję się, że będę miała duże problemy. Mógłby sie kotoś podzilić doświadczeniem w tym temacie? Z góry dziękuję.

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~Pela -

Czy ktoś z dużą niedoczynnością tarczycy starał się może o dziecko? Ostatnio odebrałam wyniki i już zaczęłam odwiedzać strony kliniki leczenia niepłodności, np.https://www.k(...)-ciaze/ . Boję się, że będę miała duże problemy. Mógłby sie kotoś podzilić doświadczeniem w tym temacie? Z góry dziękuję.

Reklama

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~Hanna -

Trzeba myśleć pozytywnie ale też wziąć się za siebie. Przede wszystkim dobry endokrynolog i dietetyk kliniczny. Na endokrynologach się nie znam ale jeśli chodzi o dietetyka klinicznego to siostra chodzi do Beaty Ślebzak-Cebuli i jest zadowolona

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~Krystyna 56 -

A czy wy możecie już zaprzestać z reklamą pani dietetyk Cebuli coś tam....

Na endokrynologa w Głuchołazach czeka się 3 lata bo najbliższy przyjmuje w Nysie i jest ich tylko dwóch ponoć. Prywatnie już ale zapłacić trzeba. Niby za co? Kształcili się za nasze pieniądze a teraz nie chcą leczyć bo wolą prywatnie...

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): ~Bitek -

Miałam podobny problem ze zdrowiem. Niestety pojawiła się po 40-ce i nagle zacząłem szybko tyć, jednocześnie słabo się czuć, ale i jakość skóry mi się pogorszyła. Nie wiedziałem co się dzieje i zacząłem trochę czytać prawdopodobnie była to tarczyca. Zarezerwowałem wizytę u dr n. med. Anna Szczurowiczhttps://endok(...)com.pl/ która potwierdziła ten kłopot. Jednocześnie dobrała leczenie i zacząłem wracać do zdrowia. Znów czuję się świetnie i to wszystko z profesjonalnym wsparciem. Warto zabrać się za to jak najszybciej!

Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

Napisał(a): gość -

Hej na Facebooku jest strona logiczna supplementacja. Tam były ciekawe wątki o chorobach i interakcjach miedzy lekami (m.in tyroxyny) i produktami codziennego spożywania np hormony tarczyny i kawa itp. Warto przeczytać.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • niedoczynno tarczycy forum 2019
  • tsh i f4 w granicach normy laboratoryjne
  • forum na temat tarczycy
  • niedoczynnosc tarczycy forum
Do góry strony: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?