30
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń51
  • Odpowiedzi29
  • Ocen na +0
30 ppt ?

nowe potrawy na Wigilię, (30)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

Co roku robilam pierogi i uszka w Wigilię ,wtedy kilka pierogow nie gotowalam a smażyłam na oleju na patelni ,to tak dla urozmaicenia.Co rok staram się wprowadzić do naszego menu wigilijnego coś nbowego niewypałem była kapusta z grochem a bardzo przyjęła się sałatka z fasolki jest pyszna do karpia smażonegoSałatka z fasolki
-----------------
2 szkl ugotowanej fasolki/może być jasiek/albo puszka fasolki białej
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki musztardy
1/2 szkl majonez1 łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól,cukier,pieprz

Cebulkę drobno posiakać i wymieszać z łyżką majonezu
Czosnek rozetrzeć z solą iwymieszać z musztardą
i majonezem dodać śmietanę z przyprawami.
Ogórki pokrajać w cieniutkie paseczki
wymieszać z ugotowaną fasolką można ją zastąpić
fasolką z puszki np.białą i czerwoną/
wszystko połączyć z sosem i dodać posiekaną natkę
Pycha:)
INTERIA.PL

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

Tę sałatkę moja siostra robi jako śledż pod korzuchem a u mnie nazywa sie z "ruska"Szuba w naszym domu rodzinnym się jej nie robilo,obie mamy ten przepis z innych żródeł.Szuba
-----
3 buraki duże lub 5 mniejszych
5-6ziemniaków
3 cebule
1/2kg śledzi
2 marchewki
3-5 jajek

buraki osobno a marchew z ziemniakami ugotować
jak ostygnie ścierać na tarce grube oczka
ukladać warstwowo każdą warstwę delikatnie
opruszyć solą i pieprzem i lekko posmarować majonezem
I- śledzie pokrajane w paski krotkie
II-drobno pokrojona w kostkę cebulka
IIIśtarta marchewka-przyprawiona i majonezem lekko posmarowana
IV-ziemniaki,przyprawy i majonez j,w
v -buraczki ,przyprawy i majonez j.w
Na wierzchu posiekać żołtka centralnie ułożyć
dookoła posiekane grubiej białka i ubrać kwiatek listkami pietruszki

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

Jeszcze jeden przepis ,którego nie wymieniłaś w swoim poscie,może tego nie robilas" Ryba w pomidorach z cebilka"
1 kg filetów ryby/mintaj,morszczuk lub inna
1/2 kg cebuli pokrojonej w cienkie półtalarki
Koncentrat Pudlidzki
Przyprawy..sól ,pieprz,cukier, listek może być ziele ang.
Rybę przyprawić ,opruszyć mąką i usmażyć.
Cebulę może być więcej niż kilogram zeszklić na oleju,posolić,popieprzyć i dodać koncentrat pomidorowy,gdyby było za gęste podlać trochę woda.Doprawić do smaku sos ma być slodko winny w/g gustu
Kawałki usmażonej ryby klaść na połmisku i przekładać sosem z cebulką.Smaczny jest i na ciepło i na zimno.Mni najbardziej smakuje na drugi dzień:)

Reklama

Reklama

Reklama

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

u nas zawsze jada sie ... barszcz z uszkami, kapusniak z grochem, pierogi kapusta grzyby, pierogi kapusta pieczarki, pierogi kasza ziemniaki, krokiety pieczarki ser krokiety kapusta pieczarki krokiety kapusta grzyby, kompot z suszu, golabki z kasza i ziemniakami, ryba po grecku kutia makowiec coasta i inne ryby

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

u mnie od dzieciństwa pamiętam makaron robiony własnoręcznie z makiem,miodem ,rodzynkami,orzechami i do ja teraz to robię swoim dzieciom i wnukom jest naprawdę wspaniełe danie.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

My jeszcze mam Gołąbki z farszem z tartych ziemniaków(farsz jak na placki ziemniaczane,ale nie odcedzaj bo będą twarde.Trochę zle się zawija podaje je ze śmietaną albo cebulką podsmażoną na złoto)
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Łazanki z kapistą i grzybkami

Re: nowe potrawy na Wigilię,

Napisał(a): Gość -

podaję przepis na "kiełbaskę" rybną, mam pewien problem z proporcjami ale może uda się i bez tego: rybę surową zemleć, bułkę namoczyć i dodać do ryby, jajko, sól, pieprz, czosnek oraz zeszklona cebulka. Wyrobić jak na mielone. Dodać 1 migdał. Lnianą ściereczkę nasmarować oliwą, ułozyć na niej masę i zawinąć formując kiełbaskę. Końce zawiązać. Wodę w garku zagotować i zakwasić, np. kwaskiem cytrynowym lub cytruną i w tym gotować 20 min naszą kiełbaskę. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i kroić w plastry. Podawać skropione cytryną i posmarowane majonezem. SMACZNEGO
« Wróć do tematów
Do góry strony: nowe potrawy na Wigilię,