18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń8
  • Odpowiedzi18
  • Ocen na +0
18 ppt ?

obróbka warzyw w czasach epidemii (19)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Ta hiszpańsko-niemiecka zaraza rozprzestrzenia się na kolejne kraje Europy,są już zachorowania w Czechach,za chwilę dowiemy się,że i do nas dotarła.Dla mnie to dziwna sytuacja, to niemożliwe by tysiące ludzi nie myło warzyw, czyżby zwykle dokładne płukanie nie było wystarczające? Znacie jakieś środki dezynfekujące,które można bezpiecznie dodać do wody, w której myjemy warzywa i owoce?
INTERIA.PL

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Bianco, ja zawsze używam po prostu płynu do naczyń, oczywiście 1-2 krople. Pewnie zaraz mnie tu wykpia, ale to nic hehe, ja po prostu daaaawno temu też płukałam tylko w wodzie do czasu, aż zauważyłam, ze płucząc pomarańcze, lub zwykłe jabłka pod bieżącą wodą zostaje mi tłusty osad na rękach. Zaskoczona poszperałam tu i ówdzie i doszłam do wniosku, że to środki chem. używane m.in. do transportu np. owoców. I od tego czasu zawsze obmywam właśnie płynem do naczyń. Ale sama się zastanawiam czy to wystarczy w czasie tej epidemii....

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

U nas pisza w gazetach, ze ta bakteria znajduje sie rowniez wewnatrz warzywa, owoca (!),i nie tylko w ogorkach. Trzeba uwazac na wszystko i obgotowywac, po obraniu warzywa dokladnie umyc rece. My jemy tylko to, co mozna ugotowac, upiec, usmazyc. Ciekawe jak dlugo to potrwa?

Reklama

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Jak podaje Viki:
""Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60 °C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej wilgotności utrzymuje się miesiącami""
Jeśli zaraza dotrze do nas-żadnych surowizn jeśli zainfekowane byłyby wnętrza warzyw-lato bez sałaty,ogórka,rzodkiewki-nie wyobrażam sobie tego:(

Reklama

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Fajnie Biancorossa, ze stwiedzilas, iz temat jednak wart uwagi. W Polsce wystarczy kupowac warzywa od polskich rolnikow, na targach i problemu latwo mozna uniknac. Omijac zagranicznych dostawcow i cieszyc sie polskimi smakami w te wakacje :)

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Dopiero dziś ma być bardzo ważna konferencja w bardzo ważnym instytucie, gdzie specjaliści ocenią zagrożenie epidemią. Przyjdzie nam omijać marketowe warzywa,zaopatrywać się u rodziny lub zaufanych babek na targu. Co za mizeria nas czeka:(

Reklama

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Jaskółko, na targach w większości jest towar z giełdy. Rozmawiałam dzisiaj ze znajomym sprzedawcą, giełda kaliska zarzucona jest towarem z zachodu. Sprzedają warzywa za grosze, można tylko wierzyć znajomym rolnikom. Boję się że pazerność handlarzy może wpędzić nas w niemałe kłopoty.

Re: obróbka warzyw w czasach epidemii

Napisał(a): Gość -

Nie jest to tylko na skorce ogorka niestety. Znajduje sie rowniez wewnatrz warzyw, dlatego wazna jest obrobka termiczna. Do ogorka dolaczono juz takie produkty jak pomidor, salata (z ktorej najlepiej w takim wypadku zrezygnowac) i baklazan. Ponadto nie zaleca sie jesc owocow, ktorych nie jestesmy w stanie obrac np. truskawki itp. Lista jest dosc spora, bo zrodla nadal nie wykryto. Najlepiej to wszystko gotowac, z tego wynika. Nie wszyscy chorzy spozywali ogorki, dlatego podejrzany jest kazdy surowy owoc i kazde warzywo. Trzeba wziasc tez pod uwage, ze probki do badan zostaly pobrane tylko z jednego targowiska w Hamburgu.
« Wróć do tematów
Do góry strony: obróbka warzyw w czasach epidemii