186
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń14 tys.
  • Odpowiedzi43
  • Ocen na +0
186 ppt ?

ogórki kiszone-fermentacja (44)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

Witam.Pierwszy raz robiłam ogórki kiszone,zrobiłam jak moja mama-koper chrzan liść wiśni czosnek letnia woda,zakręciłam wyniosłam do piwnicy.Po paru dniach poszłam do piwnicy a tu zonk:(niektóre słoiki mają gaz i że tak powiem uciekają powoli.Aż mnie serce zakłuło:) co zrobiłam źle??czy ktoś mi może podpowiedzieć,aby uniknąć takich niespodzianek.W smaku wyszły bardzo dobre twarde ale niestety gazują:)i muszę je pootwierać:(
INTERIA.PL

Reklama

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

czy ogorki byly wychodowane na twojej dzialcze czy nie .Byc moze kupione maja to do siebie ze niekyorzy chodowcy podlewaja czym sie da nawet tym z szamba to moze byc powodem ze sie psuja ja kupuje u tej samej osoby i robir jescze nie mialem problrmu

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

Wiesz co, moja mama od lat robi pewnie podobnie tylko że ogórki wynosi w najcieplejsze miejsce w domu - u nas to jest strych, a w piwnicy chyba jest dość chłodno jak sama nazwa wskazuje. I jak zalewa to zimną wodą z tym, że na każdy litr wody daje 4 duże łyżki soli. Jak już skisną (ok. 2 tyg) to wtedy je przenosi do piwnicy.

Reklama

Reklama

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

ja troche z innej beczki niemniej jednak bedzie o ogórkach,jestem teraz w szkocjii,wraca wczoraj mój mąż po pracy i z szerokim uśmiechem na ustach wrecza mi siatkę z ogórkami gruntowymi i mówi popatrz co dostałem w polskim sklepie,patrze na niego i mówię aaaaaaaaaaa to z okazji rocznicy????konsternacja-co jakiej rocznicy???no naszej rocznicy.... shit ,yyyyy no wiesz liczy się,że ostatnio mówiłaś,że tęsknisz za polskimi ogórkami i zapamiętałem,jego uśmiech był bezcenny:)))

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

Bawią mnie te porady "jedyne-najlepsze". Jest wiele sposobów na dobre ogórki. Kluczową sprawą jest odpowiednia ilość soli (1,5 kopiastej łyżki na 1 litr wody) o czym wiemy z lekcji chemii. Pozostałe czynności wykonujemy wg przeznaczenia ogórków. Wysygłą wodą - szybkość kiszenia umiarkowana. Ciepłą wodę - przyspieszamy fermentację, wcześniej możemy jeść, ale później będą bardzo kwaśne. Woda gorąca - ogórki odkażone, fermentacja powolna, później jemy, dłużej przechowujemy. Ogórki mogą być na stojąco albo leżąco, byleby nie wypływały na powierzchnię. Przyprawy - co na spodzie, co na wierzchu nie ma znaczenia, choć ja za pomocą gałazek kopru blokuję ogórki przed wypływaniem. Z przypraw podstawowy zestaw to: koper (zapach), chrzan i czosnek (bakteriobójcze). Uprawa ogórków chyba nie ma znaczenia, skoro ja kupuję ogórki na placu, od posredników, a nieodmniennie są zawsze pachnące i chrupiące. Najlepsze są oczywiście małe sztuki - młode, cienka skórka.

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

Prawdopodobnie zalewa kipi, gdyż nalałaś zbyt pełne słoiki. Gdy się "wygazują", słoiki się zawekują (podciśnienie) i będą świetnie długo stały. Najgorsze co mogłabyś zrobić, to je otwierać. Fermentacja jest tak gwałtowna, gdyż użyłaś ciepłej wody. Do przechowania na zimę ja używam wrzącej zalewy, zaraz zakręcam słoiki i nie latam z nimi po całym domu tylko zwyczajnie wynoszę do piwnicy. Ogórki sparzone fermentują wolniej, a słoik się natychmiast wekuje, co chroni je przed nieprawidłową fermentacją. Znam ogórki innej gospodyni, która zalewa wodą nie tylko zimną, ale nawet surową i ogórki są doskonałe. Najważniejsza jest CZYSTOŚĆ wszystkich produktów, narzędzi i opakowań.

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

Generalnie szybka fermentacja nie jest wskazana,a jej oznakami jest piana i zbyt duże gazy-to fermentacja gnilna.Ale nie o to teraz chodzi.Ważną sprawą jest sól,tylko i wyłącznie bez jodu.Poza tym ogórki przed kiszeniem najlepiej namoczyć 2-3 godz.,bo kiedy je kupujemy np. w sklep[ie to są odwodnione,a ogórek to w 90 % woda.Przenawożone ogórki też są przyczyną szybkiej fermentacji,więc dobrze sprawdzić żródło ich pochodzenia,a najlepiej kisi się ogórki w wekach (oprócz drewnianej beczki rzecz jasna),bo gaz ma gdzie wychodzić (przez uszczelki) .Powodzenia w kiszeniu ogórasów.. :)

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

kobra jak zwykle chrzanisz, ile masz lat? fermentacja to nic innego jak proces towarzyszacy kiszeniu itd,. zalewanie goraca woda przyspiesza ten proces, sloiki kupujesz w sklepie i sa piekne:) ogorki najczescie samodzielnie kiszone jak i kapusta nie, powod 1: nawozone intensywnie sa miekkie, poza tym wszelkie sposoby na kiszenie, glinianka, polecam na malosolne, kupowanie ogorkow w zaufanym miejscu, produkowane przez siebie. nie nawozic niech sa male ale piekne:) najlepiej po pierwszym kiszeniu malosolne, wyplukac pod bierzaca woda i ponownie kisic w samej zalewie, pozbawic wszelkich lisci wisni, chrzanu itd, to tylko przyspiesza juz nie tylko kiszenie a gnicie. ogorki pasteryzowac a nie gotowac.

Re: ogórki kiszone-fermentacja

Napisał(a): Gość -

no to nie ma co:) urzadzic zone z ogorkami na rocznice, moze o panach Ch... myslal hehe, ale jak Ci sie uda niech pamieta Twoj usmiech do konca zycia:) usmiechu z parowka, ogorkiem i soja, i co sobie tam wymyslicie:) do konca wspolnych dni:)))))) i oby wasz wspolny sumiech byl bezcenny:)
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • ogorki kiszone gaz po otwarciu
  • dlaczego ogrki gazuj
  • kiszone ogorki fermentuja co robic
  • dlaczego ogrki kiszone gazuj
  • dlaczego ogórki kiszone się psują
  • ogrki kiszone gazuj
  • ogorki tadeuszka
  • czemu ogrki kiszone gazuj
  • ogrki kiszone
  • czy ogorki kiszone jak gazuja po otwarciu sa dobre
  • czemu ogorki kiszone gazuja
  • czy ogrki kiszone powinny gazowa
  • ogorki kiszone gazuja sie
  • fermentowanie ogórków
  • dlaczego ogorki kiszone gazuja w sloiku
Do góry strony: ogórki kiszone-fermentacja