988
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń86 tys.
  • Odpowiedzi99
  • Ocen na +76
988 ppt ?

ogórki małosolne przepis (100)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~Fini -

Przymierzam się do zrobienia małosolnych. Zwykle jednak wychodzą mi puste w środku. I jakieś takie twarde..Czy możecie mi coś poradzić, żeby ogórki małosolne wyszły takie, jak trzeba? Jak zrobić ogórki małosolne, które wszyscy bedą pałaszować z apetytem? Macie dobry, sprawdzony na ogórki małosolne przepis? Jeśli macie pomysł, jak zrobić pyszne ogórki małosolne, to piszcie :)
INTERIA.PL

Reklama

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~janek -

Bardzo wiele zależy od ogórków. Jeśli będą zdrowe nie przenawożone i twarde muszą się udać. Są różne szkoły kwaszenia małosolnych. Ja robię b w bardzo prosty sposób. Inaczej niż na zimę. Zalewa na litr wody 1 łyżka czubata soli najlepiej nie jodowanej grubej do ogórków, ogórki umyte obcięte końcówki, koper, czosnek, gorczyca. Można dać chrzan. I to wszystko. zalewam ciepłą przegotowaną osolona wodą. Dwa dni i ogóreczki pycha. Nie mogą stać długo ponieważ są krótkotrwałe ze względu na małą ilość soli. Trzeba szybko zjadać. Oczywiście na zimę dodaję więcej przypraw min. soli dwie łyżki na litr wody, liść chrzanu , wiśni lub dębu.
Smacznego.

Reklama

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): gość -

Najszybszy sposób sprawdzony wielokrotnie. Ogórki, gorczyca, sól, czosnek. Całość włożyć do torebki strunowej. BEZ WODY. Umieścić w lodówce na12godzin, wyciągnąć z lodówki na 12godzin i tak dwukrotnie. Po dwóch dniach ogórki super.

Reklama

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~gostek -

gość Najszybszy sposób sprawdzony wielokrotnie. Ogórki, gorczyca, sól, czosnek. Całość włożyć do torebki strunowej. BEZ WODY. Umieścić w lodówce na12godzin, wyciągnąć z lodówki na 12godzin i tak dwukrotnie. Po dwóch dniach ogórki super.
Nie polecam kiszenia tą metodą. Smak, konsystencja i zapach nie podchodzą mi

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~encepence -

1) ogórki nie mogą być przeazotowane, ciemnozielone. Najlepsze są jasnozielone z refleksami białego. 2) ogórki powinny wyglądać świeżo i jędrnie, wybieraj takie które nie uginają się przy ściskaniu. 3) należy uciąć białawą piętkę przy ogonku bo tam siedzi goryczka; niektórzy obcinają piętki z obu stron, wtedy penetracja zalewy jest szybsza.. 4) ogórki w słoiku muszą być ciasno wciśnięte i nie mogą wystawać nad lustro zalewy, bo część wystająca zgnije. Najlepszy jest słoik wysoki, w którym układamy na przemian: przyprawy (chrzan, koper i co tam chcesz do smaku) - ogórki - przyprawy - ogórki - na wierzchu liść wiśni, winogrona czy coś innego do smaku. Na górę połóż mały talerzyk z obciążeniem, żeby ogórki nie wychodziły z zalewy.

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~Rafał -

ogórki muszą być jędrne, świeże,
Babciny przepis to 5 dkg soli na litr wody ( Ja daję 1,5 łyżki stołowej soli Kłodawskiej czyli niejodowana najlepiej gruba ) czosnek chrzan liść wiśni, może być winogron
Wodę gotuję z solą i czy wkładam ogórki do słoja czy glinianego garnka zalewam wszystko wrzątkiem. Słoje zakręcam a garnek odstawiam na blat . Nigdy nie miałem popsutych.
Puste przestrzenie to czasami odmiany ogórka , czasami zbyt duże nawożenie N , czasami stare

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~gaga -

~Rafał ogórki muszą być jędrne, świeże,
Babciny przepis to 5 dkg soli na litr wody ( Ja daję 1,5 łyżki stołowej soli Kłodawskiej czyli niejodowana najlepiej gruba ) czosnek chrzan liść wiśni, może być winogron
Wodę gotuję z solą i czy wkładam ogórki do słoja czy glinianego garnka zalewam wszystko wrzątkiem. Słoje zakręcam a garnek odstawiam na blat . Nigdy nie miałem popsutych.
Puste przestrzenie to czasami odmiany ogórka , czasami zbyt duże nawożenie N , czasami stare
jeśli rosną w czasie suszy i nie są podlewane to będą puste
temperatura też nie powinna być wyższa niż 28 st C na dworze
[b][/b]
« Wróć do tematów
Do góry strony: ogórki małosolne przepis