Odpowiadasz na:
ogórki małosolne przepis

~Fini
Temat dodał(a):
~Fini -
Przymierzam się do zrobienia małosolnych. Zwykle jednak wychodzą mi puste w środku. I jakieś takie twarde..Czy możecie mi coś poradzić, żeby ogórki małosolne wyszły takie, jak trzeba? Jak zrobić ogórki małosolne, które wszyscy bedą pałaszować z apetytem? Macie dobry, sprawdzony na ogórki małosolne przepis? Jeśli macie pomysł, jak zrobić pyszne ogórki małosolne, to piszcie :)

Piszesz jako

...a zalogowani dostają więcej. lub załóż konto pocztowe Interii

To zajmie tylko chwilę

Aby założyć unikalne konto na Forum, zarejestruj zupełnie darmową pocztę Interia.pl, wybierz nick i ciesz się nowymi nieograniczonymi możliwościami! Ciekawe dyskusje już na Ciebie czekają.Pomoc
4000 znaków do wpisania

Treść

Opisz własne doświadczenia, zadaj pytanie lub podziel się swoimi spostrzeżeniami.Twój wpis będzie ciekawszy, jeśli dodasz do niego zdjęcie i wideo.Odpowiadając w dyskusji, pamiętaj o kulturze wypowiedzi i przestrzeganiu regulaminu Forum.

przepisz kod z obrazka
Gość

Podsumowanie tematu - najnowsze 4 odpowiedzi

INTERIA.PL

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~Zulka -


Namocz je na 24 godziny w wodzie lekko osolonej. Ja daję 1 łyżeczkę soli na 1 kg ogórków.





~Amarant Koniecznie ogóreczki gruntowe! Czosnek, koper, chrzan, liść wiśni, do tego woda z solą i w mniej niż tydzień masz pyszne ogóreczki. Jeśli dorzucisz ostrej papryki, to będzie ostra magia!

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~Maria -

~encepence 1) ogórki nie mogą być przeazotowane, ciemnozielone. Najlepsze są jasnozielone z refleksami białego. 2) ogórki powinny wyglądać świeżo i jędrnie, wybieraj takie które nie uginają się przy ściskaniu. 3) należy uciąć białawą piętkę przy ogonku bo tam siedzi goryczka; niektórzy obcinają piętki z obu stron, wtedy penetracja zalewy jest szybsza.. 4) ogórki w słoiku muszą być ciasno wciśnięte i nie mogą wystawać nad lustro zalewy, bo część wystająca zgnije. Najlepszy jest słoik wysoki, w którym układamy na przemian: przyprawy (chrzan, koper i co tam chcesz do smaku) - ogórki - przyprawy - ogórki - na wierzchu liść wiśni, winogrona czy coś innego do smaku. Na górę połóż mały talerzyk z obciążeniem, żeby ogórki nie wychodziły z zalewy.
DOTYKANIE WARZYW W OKRESIE PANDEMII TO ZBRODNIA!!!!!!!

Reklama

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~ gość -

sagava Przed zakiszeniem moczę je na noc z niewielką ilością soli. Potem odcinam ogonki . Do garna kamiennego wkładam liść dębu, liść wiśni, koperek, gorczycę, czosnek i oczywiście 1 łyżka soli na 1 litr gorącej wody. . Obciążam - stawiając na małym talerzyku słoik np. z miodem


~teo Nie chcesz, żeby były puste w środku? To używaj tylko świeżych, małych i jędrnych ogórków. W przerośniętych ogorasach na bank zrobią się puste przestrzenie.



A g....prawda . Jeśli je wcześniej namoczysz w zimnej wodzie przez noc lub dłużej nigdy nie będą puste w środku i to czy są małe czy większe nie ma znaczenia , nie wolno tylko kisić dużych ogórków , które mają żółtą skórkę bo będą gorzkie .

Re: ogórki małosolne przepis

Napisał(a): ~Gość -

~janek Bardzo wiele zależy od ogórków. Jeśli będą zdrowe nie przenawożone i twarde muszą się udać. Są różne szkoły kwaszenia małosolnych. Ja robię b w bardzo prosty sposób. Inaczej niż na zimę. Zalewa na litr wody 1 łyżka czubata soli najlepiej nie jodowanej grubej do ogórków, ogórki umyte obcięte końcówki, koper, czosnek, gorczyca. Można dać chrzan. I to wszystko. zalewam ciepłą przegotowaną osolona wodą. Dwa dni i ogóreczki pycha. Nie mogą stać długo ponieważ są krótkotrwałe ze względu na małą ilość soli. Trzeba szybko zjadać. Oczywiście na zimę dodaję więcej przypraw min. soli dwie łyżki na litr wody, liść chrzanu , wiśni lub dębu.
Smacznego.



Człowieku nie wiesz o czy mówisz i o czym piszesz . Po pierwsze ogórki małosolne są ogórkami kiszonymi a nie kwaszonymi . Jeśli twoja wiedza jest tak jak w dalszej części to powiem tylko nie zawracaj ludziom gitary . Od kilkudziesięciu lat kiszę ogórki na różne sposoby i dodaję różne dodatki które tak naprawdę nie są aż tak ważne i jest tu pełna dowolność . Kiedyś przed kiszeniem gotowałem a potem chłodziłem gorącą wodę dość długo , potem dawałem wodę zakupioną w sklepie , w pięciu litrowych plastykowych butlach , były takie same . Następnie od roku , odkąd woda w krakowskim wodociągu jest dość dobrej jakości, stosuję wodę która przeszła przez piecyk gazowy gdyż była wcześnie podgrzana w wężownicy miedzianej pieca a wiec pozbawiana bakterii i ostudzona w przewodach ciepłej wody w drodze do kranu . Ogórki wychodziły też dobre . Jest ważne czy ogórki są świeże czy kilkudniowe , ale i na to jest metoda , trzeba ogórki koniecznie NAMOCZYĆ ( ! ) przez noc lub nawet dłużej i nigdy nie będą puste w środku . U mnie nigdy nie są puste w środku , ani te zimowe kiszone w wodzie o większej ilości soli kamiennej ( ! ) ani ogórki kiszone małosolne z mniejszym stężeniem soli w wodzie . Ja do małosolnych daję łyżkę stołową płaską na litr wody, a do zimowych o wiele więcej bo często dwie płaskie łyżki soli < KAMIENNEJ > potem je po zakiszeniu krótko pasteryzuję i szczelnie zamykam . To wszystko i spróbujcie zrobić ogórki samodzielnie i sami się uczcie , nie wierzcie " znafcom - teoretykom " i blogerom którzy nie tylko, że robią wam z mózgu wodę , ale którzy się na kiszeniu ogórków całkowicie nie znają i nawet nie potrafią odróżnić procesu kwaszenia roztworem kwasu octowego, od naturalnego kiszenia w roztworze soli kamiennej .

Reklama