4
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń3
  • Odpowiedzi4
  • Ocen na +0
4 ppt ?

owoce morza (5)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

owoce morza

Napisał(a): Gość -

witam miłe koleżanki i kolegów, prosze was o rade, chciałabym spróbować owoców morza, szczególnie chodzi mi o krewetki, ale przepisy na pozostałe owoce morza również mile widziane, dużo osób mi mówiło ze naprawde są dobre ale jakoś do tej pory sie nie przemogłam , może zaproponujecie mi jakies naprawde bardzo dobre przepisy które zachęcą mnie do ich spróbowania , chodzi mi o sprawdzone przepisy, z góry dziekuje
INTERIA.PL

Re: owoce morza

Napisał(a): Gość -

w moim domu najczesciej są podawane krewetki i małże
Krewetki królewskie( duże nie takie koktajlowe), opłukuję w wodzie, na pateli rozgrzewam masło, na nią wrzucam krewetki, wyciskam czosnek solę do smaku ,i smaże aż się zarumienią.....i cóż szczerze? znikają już na patelni , bo każdy podchodzi i skubie czy już są dobre
Teraz przepis na małże
1 kg młodych ziemniaków,
duży por,
0,5 kg małż o wdzięcznej nazwie przegrzebek po angielsku scallop
250 gr boczku chudego lub bekonu
masło, sól, czosnek
Ziemniaki normalnie gotujemy następnie odcedzamy i dziabiemy widelcem na większe kawałki, por kroimy w krążki, boczek w kostę i smażymy to razem, Wrzucamy to ziemniaków i mieszamy
Następnie umyte małże, lekko obsuszamy na papierowym ręczniku, na patelni roztapiamy ze świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku i na to wrzucamy małże, obsamażamy jakieś 5-7 minut doprawiamy do smaku solą. Na talerz nakładamy ziemniaki i obsypujemy je małżami , naprawdę jest super danie które często u mnie gości np dzisiaj Bo piątek i post więc bez bekonu
Rosół japoński
pół kurczaka, warzywa jak na normalny rosół, chili w proszku , pół paczki paluszków krabowych, 250 g krewetek koktajlowych.
Z kurczaka i warzyw gotujemy normalny rosól , pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone paluszki i starannie wypłukane krewetki (krewet nie gotujemy długo bo zrobią się gąbczaste) doprawiamy chilli do smaku , ja podaje z normalnym makaronem jak normalny rosół.
To tyle ode mnie pozdrawiam i naprawdę nie ma się czego brzydzić że to robaki albo inne świństwa bo to jest naprawdę pyszne

Re: owoce morza

Napisał(a): Gość -

Witaj, ja krewetki robię w nastepujący sposób:
Umyte, osuszone krewetki (królewskie, Tiger), oprószam solą morska. Wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek, smaże dwie minuty, przewracam na druga strone dodaje czosnek w zależności jak kto lubi, osobiscie daję sporo i świeżą posiekaną natke pietruszki, (tez dosyć sporo) smaże kolejne dwie minuty,pod koniec smażenia można dodac odrobinę białego wytrawnego wina (nie koniecznie). Gotowe krewetki skrapiam obficie sokiem z cytryny. Świetnie smakują ze swieżym pieczywem. Oczywiśćie powstały podczas smazenia sosik służy do maczania chlebka. Szybko i pysznie. Polecam ;)
« Wróć do tematów
Do góry strony: owoce morza