18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń14
  • Odpowiedzi18
  • Ocen na +0
18 ppt ?

paczki (19)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Re: paczki

Napisał(a): Gość -

Witaj mysz - super zdjęcie widać, że dietka służy:). Wydaje mi się, że to kwestia smażenia. Widziałam dzisiaj w telewizji program o robieniu pączków i tam przedstawiono kilka zasad jak je smażyć aby były idealne:
1.Do ciasta dodać kieliszek spirytusu lub łyżkę octu, aby ograniczyć wchłanianie tłuszczu. Pączki muszą być dobrze wyrośnięte i starannie zlepione, aby nadzienie nie wypływało do tłuszczu.
2. Smażyć w płaskim rondlu o grubym dnie i dużej średnicy lub we frytkownicy w tłuszczu odpornym na działanie wysokiej temperatury, najlepiej w smalcu, oliwie lub oleju rzepakowym. Do usmażenia wyrobów z 50 dag mąki potrzebujemy 1-1,5 l tłuszczu (w zależności od średnicy garnka).
3. Rozgrzać tłuszcz do właściwej temperatury ok. 160-190°C. W zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem, w zbyt wysokiej - przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Aby dobrze sprawdzić, czy tłuszcz osiągnął właściwą temperaturę, należy wrzucić do garnka kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, można zmniejszyć płomień i rozpocząć smażenie. Nie wolno dopuścić, by tłuszcz zadymił lub zaczął bulgotać, bo to sygnał, że zaczyna się przypalać.
4.Nie wkładać do garnka więcej niż 5-8 pączków naraz, aby za mocno nie ochłodzić tłuszczu. Pączki powinny swobodnie pływać w garnku, bo jeszcze rosną.
5. Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną, przykrywamy i smażymy około 3 minut, po czym odwracamy łopatką, zmniejszamy gaz i smażymy bez przykrycia 4-5 minut.
6. Aby zapobiec przypalaniu się oleju lub smalcu podczas smażenia, wystarczy włożyć do garnka 2-3 plasterki surowego ziemniaka. Gdy się zrumienią, trzeba je wyjąć i w razie potrzeby włożyć następne.
7. Pączki należy wyjmować łopatką i układać na papierowym ręczniku, aby obciekł z nich tłuszcz.
Najważniejsza jest otoczka, czyli jasny pasek szerokości najlepiej jednego centymetra. To gwarancja, że ciasto dobrze wyrosło, a pączek jest dobrze usmażony z obu stron.

Reklama

Re: paczki

Napisał(a): Gość -

dziekuje wam;) tak troszke sie ograniczam jem duzo warzyw kasze ryz . oczywiscie czasem skusze sie na kawalek czegos slodkiego ale wtedy ide na dol na silownie ktora zrobil mi maz i sie wyrzywam tam:) jeszce pare kilo i bedzie super;) to dzieki wam i waszym przepisom...madziak ty jestes szczuplutka pamietam twojw zdjecie;)

Re: paczki

Napisał(a): Gość -

ta obrączka powstaje na pączkach wówczas jeśli są one lekkie i dobrze wyrośnięte.włożone do tłuszczu nie zanurzają się w nim nawet do połowy więc nie mogą zrumienić się na styku górnej i dolnej powierzchni pączka.ale mnie też czasem się tak brązowią w całości z jednej partii ciasta niektóre z obrączką inne bez :)

Re: paczki

Napisał(a): Gość -

W sumie pytanie dotyczyło pączków ja nie zauważyłam aby Gutka coś nie miłego powiedziała a wręcz przeciwnie żartobliwe to było. I z postu dotyczącego pączków zrobił się post dietetyczno- zachwalający i nikt nie pisze o tym nieszczęsnym jasnym pasku na pączku...
« Wróć do tematów