43
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń17
  • Odpowiedzi43
  • Ocen na +0
43 ppt ?

Parówki (44)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

No masz tu racje, ja bardzo często mrożę warzywa i owoce i potem w odpowiedniej chwili z nich korzystam. Bardzo się ten system sprawdza. Polecam, co śmieszniejsze ostatnio byłam ze znajomym na dużych zakupach i że zawiózł nas samochodem to nie żałowałam sobie jeśli chodzi o ilość rzeczy:) Dlatego też dużo rzeczy musiałam pomrozić, jedną z rzeczy które zamroziłam były parówki i okazuje się że nic im się nie stało!!!!! Swoją drogą znajoma podała mi fajny i tani przepis z parówkami:
2 parówki na osobę
1 duży pomidor
20 dkg chudego wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana czerwona cebula
1 roztarty ząbek czosnku
1 posiekana papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, podzielić na ósemki i wraz z koncentratem pomidorowym dodać na patelnie, poddusić razem. Fasole z puszki opłukać na durszlaku, dodać do duszącego się sosu, przyprawić, wymieszać, chwilę jeszcze poddusić, odstawić w ciepłe miejsce. Parówki obrać z osłonek, podzielić na 2 lub 3 części, boczek pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek, przyrumienić następnie dodać pokrojone parówki, chwilę razem podsmażyć. Na talerz nałożyć fasolkę w sosie, wyłożyć obsączone z tłuszczu parówki i boczek, udekorować zieleniną. Podawać z pieczywem.
INTERIA.PL

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

a mnie najbardziej smakują tradycyjne hot-dogi :)
są tanie, smaczne i szybko się je robi.

nauczyłam się je jeść w Jankach, ale tam jest zawsze nie po drodze....poza tym te w domu mogą wyjść tysiąc razy lepsze :)

aby zrobić dobre hot-dogi potrzebujemy kilka składników. Podstawowymi z nich są: specjalne bułki do hot-dogów, cienkie parówki i ketchup. oczywiście, żeby nasz przysmak wzbogacić możemy do niego dodać np: plastry ogórka, pomidora, sałata, cebula i wiele innych.

najpierw musimy ugotować parówki(najlepsze są Paryżanki) i poprzecinać bułeczki na pół. bułki podgrzejmy w mikrofalówce albo podgrzejemy na parze wodnej(co moim zdaniem jest lepszym rozwiązaniem). Teraz wystarczy do miękkiej bułeczki włożyć parówkę, polać ketchupem i ewentualnie dodać inne składniki. teraz możemy się cieszyć wspaniałym smakiem.

smacznego!

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

Ciekawy przepis podałaś.A mieszanka przyprawowa,którą uwielbiam to "Podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów"- jest w niej dużo suszonej papryki,pieprz,gorczyca,nie zawiera soli.Dobrze komponuje się z potrawami jednogarnkowymi z pomidorową nutą,tak jak w Twoim przepisie.A tę i podobne mieszanki można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością,ostatnio nawet w Rossmannie

Reklama

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

Jeszcze jeden pysznościowy i tani przepis z zastosowaniem parówek:


Składniki:
1 długa bagietka. kilka parówek. 5 pieczarki. 1 duża świeża papryka. 1 świeża cebula. 25 dkg żółtego sera. 1 łyżka masła

Rozgrzać patelnie na maśle, obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczach i podsmażyć aż odparuje woda. Wysmarować nimi przeciętą wzdłuż bagietkę. Ułożyć kolejno: pokrojone parówki , pokrojoną w drobna kostkę paprykę i posypać startym żółtym serem, na wierzch położyć cienkie plasterki cebuli i zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 180 st. około 10-15 min.
Przyznam się że jem takie nawet na drugi dzień!!!

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

Pokrój parówki w plastry średniej grubości, wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz jak się zarumienią dodaj pokrojoną cebulę w krążki i pokrojone pieczarki w plasterki.Przykryj pokrywką i duś do miękkości przypraw do smaku solą pieprzem lub inną przyprawą według gustu do tego pieczywo.
Polecam


Reklama

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

a dziękuje, dziękuje:) Moja znajoma która obecnie nie może jeść smażonych rzeczy podała mi taki fajny przepis:

Składniki:
SKŁADNIKI: * Składniki na 4 porcje: * 8 parówek * 1 bakłażan * 8 ziemniaków * 2 marchewki * 1czerwona papryka * cebula, * szczypiorek do dekoracji * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * oliwa z oliwek * folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej. Ziemniaki, marchew, obieramy, kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Parówki kroimy na mniejsze kawałki ok 1-2 cm. Bakłażan myjemy, kroimy w grube plastry solimy z obu
stron, odkładamy aż wypuszczą wodę, następnie dokładnie spłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ponownie lekko solimy. Ziemniaki również solimy i pieprzymy, smarujemy oliwą w oliwek. Na każdą rozłożoną folię, wlewamy po łyżce oliwy, układamy bakłażany, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek , parówki, przyprawiamy, zawijamy każdą porcję , grillujemy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Już próbowałam- wychodzi super i nie czuje się po tym ciężko!

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

Ja mam niestety przepis ze smażeniem, ale jest na prawdę pyszny i wyjątkowo niskokaloryczny :)

Jadłaś może omlecik ??

- troszkę masła
- 2 jajka
- parówka, pomidor i odrobina szczypiorku
Jaja ubijasz (żółtka razem z białkiem) i wylewasz na patelnie posmarowaną masełkiem (ale naprawdę odrobinę) solisz i pieprzysz. Smażysz na małym ogniu aż ci się całość zetnie, potem na jednej połowie układasz plasterki parówki i pomidora. Posypujesz szczypiorkiem i zginasz omlet na pół. Trzymasz jeszcze trochę na patelni żeby się zagrzało to co w środku i gotowe To wszystko według moich obliczeń ma 147 kcal. Ale możesz do środka włożyć różne rzeczy, wg uznania :) życze smacznego



Reklama

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

Mam nadzieję, że może teraz cie zaskoczę ;)

Jadłaś parówki po węgiersku?

Składniki na 4 porcje:


• 1/2 kg parówek Paryżanki

• 1/2 kg pieczarek

• 2 cebule,2-3 łyżki przecieru pomidorowego,2 łyżki mąki pszennej,

• 1/2szkl.kwaśnej śmietany,

• sól,pieprz,papryka w proszku,olej

• zielona pietruszka


Etapy przygotowania:


Cebule pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Pieczarki pokroić i podsmażyc połączyć z cebulą.Dodać parówki pokrojone w półksiężyce podlać rosołem tak aby było przykryte,dodać przecier zagęscić mąką i śmietaną na końcu dodać przyprawy i pokrojoną pietruszkę.Podawać z ryżem na sypko lub ugotowanymi ziemniakami w ćwiartki.

Re: Parówki

Napisał(a): Gość -

A jeżeli ominiemy kalorie i chcemy się po prostu delektować pysznym jedzonkiem, to polecam Hot Dogi Macieja Kuronia :)

Składniki:

* bułeczka do hot dogów, gruba kromka bułki paryskiej lub jeszcze lepiej kawałek (15 cm) bagietki na osobę
* frankfurterka lub parówka Paryżanka
* plasterek bekonu lub szynki
* plaster sera typu ementaler
* dodatki: ketchup, majonez
* w wariancie polskim kilka krążków cebuli i świeża zielenina

Sposób przyrządzania:
Bagietkę kroimy na około 15 cm kawałki, każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół (najlepiej zrobić głębokie nacięcie z jednej strony). Podobnie postępujemy z grubą kromką bułki paryskiej (rozcinamy ją tak, żeby powstała kieszeń na kiełbaskę). Na patelni podpiekamy plastry bekonu, krążki cebuli oraz ponacinane kiełbaski (kiełbaski możemy również podać z wody). W każdą upieczoną lub ugotowaną kiełbaskę wkładamy plasterek żółtego sera. Całość owijamy plastrem bekonu lub szynki. Kiełbaskę wkładamy w kawałek bagietki lub w bułkę i całość wkładamy do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Gdy ser zacznie się topić wyjmujemy. Każdy uczestnik sam sobie smaruje swojego hot doga majonezem lub ketchupem. Ewentualnie nakłada upieczone krążki cebuli i świeże pokrojone warzywa. Pożądana duża ilość serwetek!
« Wróć do tematów