19
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń74
  • Odpowiedzi18
  • Ocen na +0
19 ppt ?

potrawy wigilijne (19)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

jak co roku wolnymi krokami zbliza sie ten magiczny czas w roku
zastanawiam sie co podajecie na wiglie w waszych domach
ja jestem mloda mama i w tym roku przygotowywuje sam calkowice sam wigile dla naszej 3
PROSZE NAPISZCIE CO WY PODAJECIE NA WASZYCH WIGILIJNYCH KOLACJACH
u mnie mniej wiecej to wygladalo tak:
fasola jas z kompotem s suszonych owocow
barszcz z uszkami (kapusta +gdzyby)
karp z satka jarzynowa
filety ryb w sosie popidorowym na kwasno
kulebiak
sernik
i inne slodycze
a u was?
pozdrawiam
INTERIA.PL

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

Zawsze barszczyk z uszkami,kapuste z grzybami,karp smazony i karp w galarecie, sledzik ,moczka, ze slodyczy sernik i ciasteczka,ktore pieke przed swietami a je sie je rowniez w Nowy Rok.A wszystko smakuje,jak ma sie wokol bliskich...zycze wszystkim milych i w gronie rodziny spedzonych swiat!

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

witam, u nas Wigilia to mus tradycja -12 potraw
1)grzybowa z własnej roboty łazankami, 2barszczyk czerwony z własnej roboty oczywiście 3uszkami z kapustą i grzybami , 4pierogi do barszczu z tym samym nadzieniem oczywiście 5karp smażony, do niego 6fasola Jaś i 7kapucha z grochem okraszone bułeczką tartą zrumienioną na maśle, 8kuTia, 9kompot ze śliwek suszonych, 10kapusta z grzybami, w rodzinie mojego męża jadło się też tzw 11garusa czyli ugotowany makaron z rozprażonymi śliwkami suszonymi z kompotu więc też jest na stole i karp w galarecie jako ostatnia potrawa. Oczywiście ciasta itd, ale sama kolacja to w/w "zestaw". No i sianko pod obrusem to też mus. Pozdrawiam smacznego i Wesołych Spokojnych Świąt.

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

U nas zawsze jest zupa grzybowa z łazankami, barszcz z uszkami, pierogi z farszem z grzybów i kapusty, kapusta z grochem i grzybami, karp smażony, śledź w occie, chleb, makowiec i ryba po grecku. U nas w rodzinie samoistnie zrodziła się tradycja, że w wigilię, gdy jest już wszystko przygotowane, to ok. godziny 14 zaczynamy robić pierogi. Babcia, mama, siostra i ja siedzimy w kuchni, mama się spieszy i panikuje, babcia stara się nam mówić co mamy robić i nami dyrygować, a my z siostrą śmiejemy się ze wszystkiego jak głupie. Jest miło, świątecznie, wyczuwa się ciepłą rodzinna atmosfere. I na to czekam przez cały rok. Życzę wszystkim wspaniałych Świąt-aby były takie jak te za którymi tęsknimy

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

U nas też raczej stawia się na 12-ście potraw:barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta tzw. postna (mniam i pycha!), ryba po grecku, śledziki w occie, oleju, ryba smażona, od czasu do czasu ryba w galarecie, bardzo rzadko karp (ryby raczej tańsze, ale najważniejsze jak są przyrządzone) rybka opiekana w zalewie octowej (koniecznie swojej roboty), kompot z suszonych owoców, kisiel. Ciasta: sernik, makowiec, baba drożdżowa, jabłecznik i zawsze jeszcze jakaś "nowość". Z owoców mandarynki, pomarańcze, no i orzechy włoskie do łupania przed telewizorem kiedy jest tak błogo i po przejedzeniu:)...oczywiście mnóstwo różnych słodyczy, lody...ech, święta, święta....Wszystkim życzę samych miłych i ciepłych chwil spędzonych tak, jak każdy by chciał, aby wszelkie żale odeszły wraz z pierwszą gwiazdką, aby nastał Nowy Magiczny Spełniony Czas.....................

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

My nie przepadamy za karpiem, dlatego szukamy innych przepisów. W zeszłym roku zrobiłam solę z suszonymi śliwkami i migdałami. Dodaje się też imbiru, szafranu i cynamonu, więc jest super świąteczny zapach. Przepis znalazłam w internecie, marzenie ... Jeśli trzeba, to służę

agulam22 jak co roku wolnymi krokami zbliza sie ten magiczny czas w roku
zastanawiam sie co podajecie na wiglie w waszych domach
ja jestem mloda mama i w tym roku przygotowywuje sam calkowice sam wigile dla naszej 3
PROSZE NAPISZCIE CO WY PODAJECIE NA WASZYCH WIGILIJNYCH KOLACJACH
u mnie mniej wiecej to wygladalo tak:
fasola jas z kompotem s suszonych owocow
barszcz z uszkami (kapusta +gdzyby)
karp z satka jarzynowa
filety ryb w sosie popidorowym na kwasno
kulebiak
sernik
i inne slodycze
a u was?
pozdrawiam

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

Witam Wszystkich, w standarcie to co Większość czyli barszczyk,grzybowa i jako trzecia- rybna,śledziki w occie na słodkawą nutę,śledziki w oliwie z cebulką i marynowanymi grzybami,pierogi z grzybami i pierogi z bryndzą ,karp smażony i w galarecie,kapusta z grzybami,chleb własnej roboty a na koniec kompot z suszu na stole obowiązkowo patera z owocami sianko pod obrusem a ciasta i "reszta" czeka na nasz powrót z pasterki. Wesołych Świąt dla wszystkich Smakerów i Przyjaciól

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

Tydzień przed Wigilią stawiam do kiszenia buraczki na barszcz.Barszczyk z takim wywarem ma piękny kolor i jest pyszny.Zawsze wszystkie potrawy są postne smażone lub gotowane wyłącznie na tłuszczu roślinnym.W tym dniu nigdy nie jemy normalnie posiłków najwyżej przed południem jakieś lekkie niby śniadanko a do Wieczerzy siadamy ok godz. 16.
Na stole zawsze jest talerzyk ze Swiecą kupioną wcześniej w Kościele, obok oplatek pod bialym obrusem trochę sianka no i zawsze to tradycyjme miejsce dla "zbłąkanego wedrowca"-tak mówił mój tato :)
Co roku staram sie trochę modernizować nasze menu dodaję jakąś nową potrawę nie zawsze jest to udany wybór,nie zrobię już nigdy kapusty z grochem i raczej kuti też nie,a z makiem to tylko makowiec .Potrawy są łączone,zawsze barszcz czerwony z uszkami /nadzienie z suszonych grzybów/i pierogi z kapustą oraz kapusta z grzybami.W tym roku zrobię karpia w śmietanie/ czekam na przepis od siostrzenicy/ponoć pycha , ale także będzie karp smażony i do niego sałatka z fasoli/ostra z sosem czosnkowym/Robię jeszcze sałatki jednaą z pieczarkami druga to szuba .Sledziki w sosie musztardowym i po japońsku.Potraw zawsze jest 12 W tamtym roku pierwszy raz dzieci zachwycały się i karpiem i kompotem z suszu wcześniej nie lubiały dla nich robię filety z ryb albo w sosie pomidorowo cebulowym albo po grecku...a po kolacji ..prezenty Ach zapomniałam zawsze towarzyszą nam przy kolacji kolędy,ale niestety puszczone z płyty a w moim rodzinnym domu dawnodawno temu Spiewało się "dy się ćhrystus rodzi.. i inne
Już teraz życzę Wszystkim forumowiczą udanych Swiąt,w miłej rodzinnej atmosferze.

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

Bardzo proszę o przepis na solę lub inną rybę (oprócz łososia !). Ten z migdałami i innymi dodatkami bardzo mnie zaintrygował. Ja obowiązkowo robię pierogi z kapustą i grzybami, uszka grzybowe ale w czystej zupie grzybowej zaprawionej sokiem z kiszonej kapusty. Ponieważ rodziny są z dwóch różnych światów robię też dwa rodzaje kapusty z grochem, jedną na oleju rzepakowym z całym grochem i grzybami, a drugą z masłem i tłuczonym grochem i pieprzem.
Oprócz tego zawsze jest karp w galarecie na słodko, różne rodzaje śledzi i inne dodatki i oczywiście coś na słodko np. łazanki z masą makową, mandarynkami, orzechami itp. na szczęście ! Pozdrawiam.

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

[cytat kogo=Gość]Bardzo proszę o przepis na solę lub inną rybę (oprócz łososia !). Ten z migdałami i innymi dodatkami bardzo mnie zaintrygował.

Już podaję :
Składniki :
4 filety z ryby (teoretycznie słodkowodnej, ale ja robiłam z soli i były świetne. Choć tuńczyk i łosoś fatycznie się chyba nie nadają)
2 cebule
25 dkg suszonych śliwek
10 dkg płatków migdałowych
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki szafranu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz, olej
Przygotowanie : śliwki namoczyć, rybę pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać i zaszklić. Na patelnię wrzucić kawałki ryby i przyprawy. Podsmażyć, a następnie dusić przez kilka minut (można dolać wody). Kiedy ryba będzie miękka, wyjąć ją i przełożyć do ciepłego piekarnika. Do pozostałego na patelni sosu dodać miód, śliwki i zagotować. Zrumienić płatki migdałowe na małej patelni. Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać płatkami migdałowymi i natychmiast podawać.Życzę smacznego i pozdrawiam.

Re: potrawy wigilijne

Napisał(a): Gość -

Na Wigilie podaje to,co zawsze podawano w moim domu rodzinnym.I moj maz przyjal takie dania,a sa to:zupa grzybowa z lazankami,karp pieczony z czerwona kapustka i malutka fasolka.Do ryby zawsze obowiazkowo kupowalo sie chalke (to na wypadek osci).Nastepnym posilkiem byly dwa rodzaje pierogow: pierogi z grzybami i kapusta,oraz pierogi leniwe.Bywal takze karp po zydowsku.Obowiazkowo kompot z suszonych sliwek,aby zoladek strawil to,co mu wrzucilismy.Acha,zapomnialam napisac,ze do smazonego karpia podaje biale wino wytrawne.Na koniec idzie kutia,sztrudel,albo makowiec.Dzis wg.nowych "przepisow"koscielnych,nie stosuje sie postu.Jednakze obydwoje z mezem wyroslismy w starych tradycjach i Wigilia dla nas,jak i caly dzien 24 grudnia - to post.Dla Wszystkich,bez wyjatku,Zdrowych,spokojnych swiat.Nie zapominajcie zostawic jednego miejsca wolnego przystole,dla zblakanego.
« Wróć do tematów
Do góry strony: potrawy wigilijne