40
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń2 tys.
  • Odpowiedzi16
  • Ocen na +0
40 ppt ?

Prawdziwy vs. sztuczny miód (17)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Wiecie może jak rozpoznać czy miód jest w 100% prawdziwy, czy też został rozrobiony.
Jakiś czas temu obiło mi się o uszy że prawdziwy miód o tej porze roku nie ma prawa być lejący. Powinien być scukrzony i raczej jasny. Czy wiecie coś na ten temat?
INTERIA.PL

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): Gość -

Znalazłam taką oto informację na oficjalnej stronie internetowej zwiazku pszczelarskiego
"Bardzo trudno sprawdzić domowym sposobem czy miód jest prawdziwy. Nie można tego poznać ani po smaku, ani po kolorze z uwagi na szeroką paletę barw i smaków miodu uwarunkowanych źródłem pochodzenia zebranego przez pszczoły nektaru.
Miód występujący w formie płynnej, czyli tzw. patoki, po przelewaniu go łyżeczką będzie tworzył na jego powierzchni wypukły lej. Prawdziwy miód powinien też po pewnym czasie skrystalizować, lecz jest to zależne od jego rodzaju.
Można przyjąć zasadę, że jeśli na etykiecie określono datę rozlewu np. lipiec 2007, to każdy miód z tego okresu (z wyłączeniem miodu akacjowego) powinien ulec krystalizacji do września-października. Zatem jeśli po 3 miesiącach od rozlewu miód jest w postaci płynnej, to nie powinniśmy go wstawiać do koszyka.
Jeśli chcemy kupić miód, który ma nam służyć jako lekarstwo, to zacznijmy od przeczytania wszystkiego, co znajduje się na etykiecie".


Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Jestem córką pszczelarza, mamy 13 uli :) Posiadamy tylko prawdziwy, nie rozrabiany miód. Jest on o tej porze ma konsystencje stałą, jest nie lejący, taki jasno kremowy i tak jak napisałaś scukrzony.
Wiem, że jeśli odwirujemy miód z miodziarki i przelejemy go do słoików nie należy maksymalnie dokręcać wieczka, aby, z tego co pamiętam woda odparowała

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Zadałam to pytanie bo ostatnio kupilismy po raz pierwszy miód od pewnego Pana z naszej okolicy, a pamiętam że jak mój wujek dawno temu też robił miód to był jasno żółty i gęsty (scukrzony) a ten który kupiliśmy to jest całkiem płynny i ciemno brązowy, podobno jest wielokwiatowy. Ale pachnie jakoś tak bardziej karmelem niż miodem. Pamiętam że miód od wujka to co jakiś czas zmieniał konsystencję, z lejącego, potem taki gęściejszy kremowy a potem scukrzony a ten mamy już od października i jest ciągle taki sam. Podejrzewałam że ten miód może być oszukany ale chciałam sie upewnić.

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Niestety sprawa nie jest taka prosta. Pokutuje wiele stereotypów na ten temat. Każdy miód krystalizuje, a i region pochodzenia wpływa na smak.
Zdecydowanie najlepszą opcją na prawdziwy miód jest kupować od zaufanego pszczelarza. Po prostu raz trzeba zaufać i spróbować. Polecam Pasiekę na Warmii. Mają tam sporo informacji o miodzie, galerie zdjęć z pasiek, a i zakupić można słoiczek. Zadowolenie gwarantowane. Pozdrawiam

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

nie wiem czym to jest uwarunkowane, ale mam 4 rodzaje miodów w litrowych słoikach i kolorami:
biały (prawie biały ale najjaśniejszy): jest zastygł/zcukrzył się całkowicie
bardziej żółtawy nadal jasny również zastygł
ciemniejszy, bardziej bursztynowy: jest zcukrzony nie do końca, mianowicie na środku słoika jest jeszcze lejący, a po bokach zcukrzony
ciemny brąz, spadziowy: jest lejący lecz po skosztowaniu na języku czuć zcukrzone gródki

miody mam z prywatnej pasieki od znajomego :) najbardziej smakuje mi ten ,,bursztynowy"
jeśli kupujecie miód na rynku bardziej uważał bym na jego datę, jeśli nie schodzi im jednego roku,
odgrzewają go do całkowitego roztopienia, rozlewają w słoje jeszcze raz i znowu sprzedają lejący miód

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Polecam Wam ciekawy artykuł na temat miodu:-)
Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego?
Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak ważnym elementem diety jest miód!
Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji, które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw drobnoustrojowych.
Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce, wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego.
Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie.
Miód zwiększa siłę skurczu i wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, oraz działa przeciw arytmicznie. Rozszerza również naczynia wieńcowe, oraz poprawia krążenie.
Miód jest z powodzeniem stosowany przy arytmii serca. W tym przypadku podaje się ok 100-200g miodu dziennie – oczywiście w kilku mniejszych porcjach.
Systematyczne spożywanie miodu pozwala zmniejszyć miażdżycę, oraz łagodzi dusznicę bolesną.
Miód posiada łagodne działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe.
Warto stosować miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz zmęczeniu pracą umysłową, oraz jako wspomagające leczenie schizofrenii, nerwic, oraz depresji.
Tradycyjnie miód jest używany w leczeniu wszelkiego typu przeziębień. Są to m. in .kaszel, chrypka, bóle gardła, stany zapalne gardła, zapalenie oskrzeli.
Miód posiada działanie wykrztuśne, zmniejsza ból gardła i głowy.
Miód normalizuje pracę żołądka, jak również wątroby. Można go stosować wspomagająco we wrzodach żołądka i dwunastnicy. Regularne przyjmowanie miodu pozwala wyeliminować zgagę.
Podczas biegunek, lub zaparć warto stosować miód, który unormuje pracę jelit.
W dermatologii miód ma zastosowanie podczas leczenia ran po oparzeniach, czy zabiegach chirurgicznych. Stosuje się go także na owrzodzenia cukrzycowe, oraz odleżyny. Miód można z powodzeniem stosować na niektóre schorzenia alergiczne skóry. Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem.
W sprzedaży są dostępne następujące miody:
Miód wrzosowy
Miód rzepakowy
Miód lipowy
Miód kremowy Mniszek Lekarski
Miód kremowy Lipa z Bławatkiem
Miód Akacjowy
Miód Gryczany
Miód Wielokwiatowy
Miód nie jest zarejestrowany jako lek – formalnie jest traktowany jako substancja spożywcza, ale faktycznie jest lekiem. W przypadku spożywania miodu jako substancji leczniczej zaleca się taki miód który gwarantuje efekt leczniczy. Najlepiej zakupić go bezpośrednio od znajomego pszczelarza.
Adresy indywidualnych pszczelarzy można uzyskać w każdym większym mieście, w siedzibach związku pszczelarzy. Ja polecam miód z pasieki Dutkowiak dostępny w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa.
www.waszsklep.com.pl




Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

anusiag już Ci odpowiadam.Jeśli kupiłaś miód w kolorze bardzo ciemnym to jest to miód na pewno spadziowy.Miód lipowy będzie w kolorze bursztynu.Wielokwiatowy będzie jaśniejszy i bardziej mętny.Każdy miód na początku jest rzadki.To prawda ze musi odparować i po jakimś czasie się krystalizuje.Gorzej jest gdy się nie skrystalizuje.Zapach karmelu posiadają miody lipowy i spadziowy,ponieważ mają w sobie zapach anyżku.
A tak już na sam koniec.Prawda jest że pszczelarze na zimę sypią do uli na zimę więcej cukru niż pszczoły zdołają przejeść.Reszta cukru zostaje w pasiece do wiosny.Pszczoły wylatują pierwszy raz w marcu i zbierają nektar/nie dużo/Zanoszą do ula i mieszają z tym zostawionym cukrem.TO JEST TEŻ MIÓD SZTUCZNY z małą domieszka nektaru.Jeśli nie wiesz od kogo kupujesz to nigdy nie kupuj miodu na wiosnę.Powodzenia.

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Miód to jeden ze smaków, za którymi strasznie tęsknię, bo zawsze bardzo go lubiłam, jednak z wiekiem nabawiłam się na niego jakiejś alergii i od kilku lat jestem na restrykcyjnej miodowej abstynencji:( Często zapomina się o tym i rzadko się o tym mówi, że miód oprócz swoich wszystkich zdrowotnych właściwości to także niezwykle silny alergen. Tutaj sporo na ten temat napisano:http://www.mo(...)h_.html

Re: Prawdziwy vs. sztuczny miód

Napisał(a): -

Mój dziadek miał pszczoły. Woził je w różne rejony, żeby uzyskać różne rodzaje miodów. O pszczołach mógł opowiadać zawsze. Jak nie potrafię tak dokładnie odróżnić pochodzenia miodów. Jeśli komuś ułatwi to znalazłam spis miodów w zależności od barwy i szczególnych właściwości:http://bionow(...)miodzie
Pamiętam, że w październiku prawdziwy miód powinien już zacząć się krystalizować. Jeśli tak się nie dzieje to znaczy, że sztuczny.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • po czym poznać oszukany miód
  • sztuczny miód zastosowanie
  • JAK UZYSKAĆ LEJĄCY miód
  • miód termin ważności sztuczny
  • miód prawdziwy a sztuczny
  • jak odróżnić miód naturalny od sztucznego
  • jaki czas krystalizacji miodu
  • jak rozpoznać miód skrystalizowany prawdziwy
  • czas krystalizacji miodu
  • jak sprawdzić miód pszczeli
Do góry strony: Prawdziwy vs. sztuczny miód