10
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń290
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +0
10 ppt ?

 przepisy na dania z ziemniaków (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

jak mi zostają ziemniaki z obiadu to ugniatam i dodaję jajco mieszamy i dodajemy mąki do uzyskania gęstości takiej aby się trzymały i soli do smaku i placuchy robię łapkami to na patelnię z rozgrzanym olejem ,można dodać sera w kawałkach lub tartego, moje córki to wcinają na kolację.

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

Ja np. bardzo lubię ziemniaczki pokrojone w talarki i podsmażone z dużą ilością ziół prowansalskich- dobre są z kefirkiem :). Albo jak robię do obiadu gniecione ziemniaki to zawsze dodaję do nich masła i śmietanki 30%- naprawdę są wtedy śmietankowe. Narazie tylko to mi przychodzi do głowy tak na szybko Pozdrawiam Małgosiu

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

ja polecam ci ziemniaki upieczone w piekarniku(obrane doprawione przyprawa do ziemniakow ) i do tego jakas surowke naprawde pycha ja jadma tak z mezem raz w tygodniu a i polecam takze placuszki ziemniaczane ,przepis w prafilu agulam22
pozdrawim Wiola

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

Ziemniaki należy ugotowac w mundurkach, ostudzić i zetrzeć na tarce warzywnej.. Na patelni podsmażyć cebulę czosnkiem, duuużo cebuli. I potem układac warstwami - cebula, ziemniaki, żółty ser (starty oczywiście), ale niekoniecznie. każdą warstwe doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gałką muszkatołową. I buch, zapiekamy krótko w piekarniku.

Uwielbiam mięso, ale ta zapiekanka jest niebotycznie pyszna. Oczywiście można dodac inne przyprawy... ale ja bym nie "cudowała"Do tego ogórek kiszony..

Smacznego!!!!

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

Kopytka (4 porcje)
1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub w naczyniu z otworami (do gotowania na parze). Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Do masy dodać jaja, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na gotującą wodę lub włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia bez otworów do gotowania na parze.

Ziemniaki nadziewane (4 porcje)
4 średnie mączyste ziemniaki, 100 g chudej wędzonej szynki, 100 g tartego sera edamskiego, 100 g kwaśnej śmietany, łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub na parze w specjalnym naczyniu z otworami. Gdy trochę przestygną, przekroić wzdłuż na połówki. Wymieszać szynkę pokrojoną w kostkę, starty ser, śmietanę oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie ułożyć na ziemniakach i piec ok. 3 minut w piekarniku lub mocno podgrzać na parze.

Aromatyczne smażone kartofle
500 g kartofli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1/2-1 łyżeczki proszku chilli
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki soli
czarny pieprz


Kartofle umyć i ugotować w łupinach. Ugotowane, ale niezbyt miękkie, odcedzić. Obrać i pokroić na 1-centymetrowa kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku i smażyć na nim gorczycę, tak długo, aż zacznie trzeszczeć. Dodać cebulę i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kurkumę, proszek chilli, sól i pieprz wsypać do garnka i wymieszać. Kartofle przełożyć do garnka, połączyć z przyprawami i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać gorące.

Babka kartoflana
1,5 kg kartofli
30 dag cebuli
20 dag boczku
3 jaja
3 łyżki mąki
4 łyżki oleju
bułka tarta
majeranek
kminek
sól, pieprz

Obrać kartofle. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę, boczek i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do kartofli wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą kartoflaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C.

Chrupiące kartofle
8-12 średnich kartofli
łyżka mąki
kminek
kolendra
olej
sól

Obrane opłukane kartofle kroimy w grube plastry. Gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wrzącej wodzie. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową osuszamy. Smarujemy z obu stron olejem, obtaczamy w mące wymieszanej ze szczyptą soli. Posypujemy kminkiem i kolendrą. Układamy na natłuszczonej blasze albo grillu. Pieczemy , aż się zrumienią z obu stron

Kartofle i brokuły zapiekane w maśle
3/4 kostki masła
8 dużych kartofli
1 mały brokuł
sól

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. Do długiej, płaskiej brytfanny wkładamy masło i czekamy, aż się roztopi. Kartofle i różyczki brokuła przecinamy na pół. Kartofle posypujemy solą i układamy w brytfannie płaską stroną do dołu. Pieczemy, bez odwracania, na złoty kolor (około 45 minut). Teraz odwracamy kartofle, kładziemy na nie brokuły i zapiekamy jeszcze parę minut.

Zapiekanka z kartofli i cukinii
450 g kartofli
250 g cukinii
4 pomidory
250 g sera mozzarella
sól
pieprz
bazylia
oregano
20 g masła
bułka tarta

Ugotować kartofle. Umyć i oczyszcić pomidory i cukinię. Mozzarellę pokroić w paski, a warzywa w dosyć cienkie plastry. Formę do zapiekanek lub blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ułożyć rzędami na przemian plasterki kartofli, pomidorów i cukinii, wtykając co jakiś czas kawałek sera, tak aby nie zużyć więcej niż 1/3 całej mozzarelli (składniki mają zachodzić na siebie czyli leżeć tak: ///////). Posypać wszystko przyprawami. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia na zapiekance rozłożyć pozostałe paski sera. Potrawa jest gotowa, gdy mozzarella się rozpuści

Zapiekanka z kartofli i grzybów
1,5 kg kartofli
5 jaj
3 dag grzybów suszonych lub 30 dag świeżych
tarta bułka
1 duża cebula
1/4 litra śmietany
tłuszcz
sól, pieprz

kartofle dokładnie wymyć i ugotować w łupinach. Odcedzić, gdy przestygną obrać i pokrajać w plasterki. Grzyby suszone opłukać, ugotować w małej ilości wody, by wywaru było niewiele. Odcedzić i gdy ostygną posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w talarki. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Ułożyc warstwę kartofli i osolić. Położyć cebulę, grzyby, warstwę jaj, osolić, oprószyć pieprzem. Powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być kartofle. Zalać wszystko osoloną śmietaną wymieszaną z wywarem z grzybów. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią wyjąć i podać z surówką z warzyw.

Re:  przepisy na dania z ziemniaków

Napisał(a): Gość -

A ja proponuję żelazne kluski - https://www.p(...)-kluski
Proste w przygotowaniu, stanowią idealny dodatek do dań dla osób, którym znudziły się już ziemniaki w tradycyjnym wydaniu. Dodatek mąki i skrobi sprawiają, że kluski są zwarte i jędrne oraz nie rozpadają się podczas gotowania. Polecam, kluseczki wychodzą naprawdę smaczne.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • danie z gniecionymi ziemniakami
  • kurkuma do gniecionych ziemniaków
Do góry strony:  przepisy na dania z ziemniaków