83
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń5 tys.
  • Odpowiedzi20
  • Ocen na +18
83 ppt ?

przepisy na przetwory ) (21)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

przepisy na przetwory )

Napisał(a): olianka -

Powoli zbliża się czas robienia różnego rodzaju przetworów, soki malinowe, ogóreczki, papryczki i inne pyszności ;) macie jakieś sprawdzone przepisy na przetwory? Chciałabym zrobić coś innego w tym roku, spróbować jakichś nowych smaków! Czekam na Wasze przepisy ;)
INTERIA.PL

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~Alicja -

Kiedyś w sieci znalazłam taki przepis i w tym roku chce go wypróbować:

Pikle z cukinii w curry

Składniki: 5 kg cukinii
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): Kajetana -

~Alicja Kiedyś w sieci znalazłam taki przepis i w tym roku chce go wypróbować:

Pikle z cukinii w curry

Składniki: 5 kg cukinii
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili

Ale jedna łyzeczka chili? To na ostro?

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~Alicja -

Kajetana
~Alicja Kiedyś w sieci znalazłam taki przepis i w tym roku chce go wypróbować:

Pikle z cukinii w curry

Składniki: 5 kg cukinii
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oliwy
4 szklanki wody
¾ szklanki białego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy curry
1 łyżka soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy chili

Ale jedna łyzeczka chili? To na ostro?
łyżeczka, tak jak napisałam, jeszcze ich nie robiłam dopiero będę próbować w tym roku ;)

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): Gość -

A ogórki w musztardzie?

Porcja na 7-8 litrowych słoików:
4 kg ogórków gruntowych (wybieramy najmniejsze)
2 cebule
wiązka kopru
sól ( płaska łyżeczka do każdego litrowego słoika)
Zalewa:
50 dag cukru
2,5 litra wody
słoiczek musztardy chrzanowej
500 ml octu

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~kali -

Składniki:

1 kg dyni
2 pomarańcze
sok z 3 cytryn
40 g kawałek korzenia imbiru
700 ml wody
700 g cukru
laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
5 goździków


Przygotowanie:


Dynię umyć, pokroić na 3 - 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~kali -


Składniki:
4 x 250 ml

1 kg truskawek
700 g - 1 kg cukru
sok z 1 cytryny i szczypta skórki
wanilia (1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
pektyna (gotowej w ilości podanej na opakowaniu lub pestki z 2 cytryn zawiązane w gazę)
50 ml likieru cytrynowego limoncello (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Truskawki opłukać pod chłodną bieżącą wodą. Osuszyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Włożyć do garnka, zagotować, następnie gotować na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać cukier, sok i skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną i wyszorowaną), wanilię, pestki zawinięte w gazę lub pektynę oraz likier cytrynowy Limoncello jeśli go używamy. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do małego i dalej gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podczas gotowania usuwać zgromadzoną na powierzchni pianę - dzięki temu konfitura będzie klarowna. Na koniec wyłowić gazę z pestkami i laskę wanilii. Od razu przelać konfiturę do wyparzonych/sterylnych i suchych słoików (informacja poniżej). Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po ostudzeniu z powrotem odwrócić i schować do spiżarki lub piwnicy na zimę lub od razu używać. Po studzeniu konfitura powinna jeszcze zgęstnieć.

Wskazówki

Aby konfitura była bardziej gęsta można ją gotować w 3 turach, przez 3 kolejne dni, na małym ogniu, każdorazowo po około 10 minut. Można też wyłowić całe owoce z przygotowanej konfitury i gotować sam syrop, aż do zmniejszenia objętości o połowę. Na koniec łączymy syrop z owocami i zamykamy w słoikach.
Jak wyparzyć (wysterylizować) słoiki:

słoiki wraz z zakrętkami można włożyć do zmywarki i włączyć standardowy program mycia/suszenia. Konfiturę nakładać do jeszcze gorących i suchych słoików.
lub słoiki wraz z zakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewać go do 120 stopni C i wyparzać przez około 40 minut.

Jak pasteryzować słoiki wypełnione konfiturą:

słoiki o podobnej wysokości wstawiamy do dużych garnków (słoiki nie mogą stykać się ze sobą). Wlewamy wodę (musi sięgać poniżej nakrętki, np. do około 2/3 wysokości słoika). Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około pół godziny.
lub słoiki wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i "pieczemy" przez około 20 minut, otwieramy piekarnik i studzimy w otwartym piekarniku.

Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~kali -


Składniki

2 kg grzybów
1 cebula

Zalewa octowa do grzybów marynowanych

4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu


Przygotowanie


Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.
Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.
Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut.
Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości.
Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Znów odwrócić i odstawić do spiżarki lub piwnicy.


Re: przepisy na przetwory )

Napisał(a): ~KiziaMizia123 -

Roksanajj2 A macie może jakieś przepisy na dżem z czarnej porzeczki?
Z czarnej porzeczki przygotowuję pyszny dżem z dodatkiem rumu :) Polecam przepis, któy mam z bloga panitereska.pl:

2 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
2 opakowania Żelfix’u 2:1 Dr. Oetkera
3 łyżki rumu
Porzeczki dokładnie umyłam, oczyściłam z szypułek i wsypałam do garnka. Dolałam ½ szklanki wody, wsypałam oba żelfix’y i cały czas mieszając zagotowałam. Następnie wsypałam cukier i gotowałam około 5 minut. Na koniec wlałam rum. Odstawiłam z ognia, zdjęłam pianę z wierzchu dżemu i od razu nalałam do słoików. Następnie odwróciłam do góry dnem na 5 minut.
Z tej porcji owoców wyszło mi aż 8 słoików, każdy po 300 ml. :-)

« Wróć do tematów
Do góry strony: przepisy na przetwory )