15
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń160
  • Odpowiedzi13
  • Ocen na +0
15 ppt ?

pytanie-trochę tylko kulinarne (14)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

tak,wlasnie chcialam to napisac roztwor z sody,,,mozna dodac tez krople cytryny,one zostawia pewien zapach,ale on sie ulatnia i jest naturalny,neutralny i wlasciwie do wszystkiego pasuje,a szybciej uwalnia sloik od zapachu np.czosnku...bardzo uporczywego!

Reklama

Reklama

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

Rzeczywiście soda oczyszczona to dobre rozwiązanie.Poza tym soda w lodówce jako pochłaniacz zapachów sprawdza się bardzo dobrze.Pomijam fakt rozmrażania i mycia lodówki (to oczywiste),ale każdy z nas kto trzyma w niej tzw.wiejską kiełbasę,sery pleśniowe ,czy inne równie aromatyczne produkty,wie o czym piszę.Chyba,że korzysta się z próżniowych pojemników,wtedy problem nie istnieje.

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

Na temat sody to ja dorzucę coś od siebie. Na problemy gastryczne - wspaniała ( wypić 1 łyżkę sody w 1/2 szklanki wody min. gazowanej). Na wybielenie firan - rewelacja ( moczyć firany w roztworze sody).
Na czyraki nie ma lepszego lekarstwa , jak okłady z 1,5 łyżki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Mój syn raz miał czyrak i tak pomógł ten roztwór ,że obeszło się bez interwencji chirurgicznej.
Tak ,że wszystkie wymienione przeze mnie propozycje - sprawdzone .

Reklama

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

Gutewula , wierzyć mi się nie chce ,że masz problem z pozbyciem się zapachu miodu ze słoika !! Ja takiego problemu nigdy nie miałam. Zawsze słój po miodzie "odmaczam" w płynie do naczyń" , potem do zmywarki i nigdy nie czułam zapachu. Przepraszam ,że nie pomogłam , ale akurat zapach w słoikach po miodzie to mnie zaskoczył.

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

JA tez faktycznie najbardziej nie moge pozbyc sie zapachu z ogorkow kiszonych,czyli czosnek jest uuproczywy...z korniszonow tez trudno sie wyzbyc zapachu,ale faktycznie z miodem nie mialam problemu,ale tez rozne sa rodzaje miodu,moze sa intensywniejsze w smaku i zapachu automatycznie.

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

żle napisałam...słoiki po ogórkach i jak się nałoży do nich miód! Moczenie w płynie nie pomaga, ale spróbuję tej sody.Chodzi o to,ze mam masę słoików, po różnych przetworach- nie mam nawyku robić kompotów w słoikach po kompotach itp, a potrzebuję słoików właśnie na miód. Ale spróbuję z tą sodą. Dzięki wszystkim!

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

Słoiki należy dobrze umyć - w sposób normalny i wysuszyć. Szkło nie wchłania zapachów. Zapachy wchłaniane są przez pokrywki - głównie przez gumki. Te można moczyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Nie stosować środków agresywnych - niszczą gumki. Przechowywać słoiki odkręcone - osobno szkło, osobno pokrywki - zapachy po jakimś czasie znikną. A najlepiej jednak stosować nowe pokrywki.

Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

Napisał(a): Gość -

Tu chyba problem tkwi w zakrętce ,nie wierze że umyty wrzatkiem i plynem sloik jeszcze czymś czuć ,gwint warto przetrzeć druciakiem bo tam pewno zostaja jakieś resztki spod zakrętki które czuć.Zakrętki zatrzymują zapachy niestety.Ja mam inną "manie"jak mam słoik z odzysku musze dokladnie usunąć etykiete.Nie ma to jak dostać sloik miodu z etykietą śledzie-ochyda,wtedy to i te śledzie w miodzie czuje....)
« Wróć do tematów
Do góry strony: pytanie-trochę tylko kulinarne