7
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń14
  • Odpowiedzi7
  • Ocen na +0
7 ppt ?

QUINOA (8)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

QUINOA

Napisał(a): Gość -

Polecam zarowno dla tych na diecie jak i dla tych ktorzy po prostu lubia zdrowo jesc,

QUINOA (keenwa) jest bogata w lizyny aminokwasy mineraly witaminy blonnik ma niska zawartosc weglowodanow, a przedewszystkim bardzo dobrze smakuje:)

Sama niedawno zasmakowalam i teraz zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie,
INTERIA.PL

Re: QUINOA

Napisał(a): Gość -

ziarno, wygladem przypomina kuskus.
Jednym z białek występujących w quinoa jest lizyna - rzadko spotykany aminokwas, należący do grupy substancji, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Lizynie zawdzięczamy w dużej mierze efektywność organizmu w procesach odnowy tkanek i wytwarzania hormonów i enzymów, a także prawdopodobnie w zwalczaniu komórek nowotworowych. Jej niedobór skutkuje brakiem odporności, zaburzoną koncentracją, zmęczeniem i rozdrażnieniem oraz anemią. Jako białko odpowiedzialne za prawidłowy rozwój mięśni i kości jest szczególnie istotna w okresie rozwijania się organizmu.

W ziarnach quinoa znajdziemy jednak nie tylko białka. Są one istną kopalnią minerałów: stugramowa porcja zawiera 200 mg wapnia, 470 mg fosforu, 1040 mg potasu i 50mg żelaza (ponad dwukrotne dzienne zapotrzebowanie). Znajdziemy tam także 310 mg magnezu - dzienną porcję pierwiastka, którego niedobór odczuwa ok. 60% polskiego społeczeństwa.

Quinoa jest także bogata w witaminy. W 100 gramach jej ziaren znajdziemy:

* 0,65 g witamina B1
* 0,4 g witaminy B2
* 5,37 g witaminy D
oraz wit a i c

Ziarna quinoa są cennym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę - mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny (35) więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Z tego samego względu jest to świetny produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów – nie będą one czuły potrzeby ciągłego podjadania, gdyż posiłek zawierający quinoa na długo zaspokoi głód. Ponieważ komosa ryżowa właściwie nie jest zbożem, nie zawiera glutenu - dlatego można ją dodawać do posiłków alergików, a wytworzona z niej mąka jest świetnym surowcem na pieczywo dla osób uczulonych.

w razie czego pytaj:)

Reklama

Reklama

Reklama

« Wróć do tematów