16
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń233
  • Odpowiedzi14
  • Ocen na +0
16 ppt ?

 Ryba po grecku (15)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

1 kg filetów z dorsza {może być inna ryba) 2 marchewki 1 pietruszka 12 selera 1 por 3 cebule koncentrat pomidorowy filety usmażyć w panierce przełożyć na półmisek warzywa zetrzeć na tartce o grubych oczkach i smażyć na oleju 5 minut podlać delikatnie wodą dodać liść laurowy pieprz ziele angielskie i dusić 10 minut na koniec dodać koncentrat i doprawić do smaku ciepłe warzywa rozłozyć na rybkę smacznego.

Reklama

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

ja tam wolę po polsku-grecku ;-)) Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce. Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę.

Reklama

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

ja panieruję w mące, jajku z odrobiną mleka i w bułce. Smażę rybkę i wykładam na półmisek. Oddzielnie do garnka wlewam odrobinę oleju na niego wrzucam tyle mrożonej włoszczyzny w paski ile mam ochotę i smażę parę minut, dodaję pomidory krojone bez skóry Pudliszek i smażę, dodaję przyprawy, np pieprz ziołowy, listki bobkowe oraz ziele angielskie a potem wylewam taki sos na rybę i gotowe.

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

filety z ryby ,dorsz ,mintaj lub może być jakaś inna solę polewam sokiem z cytryny i obtaczam w jajku następnie w mące zmieszanej z bulką tartą,i maże na oleju na złoty kolor.następnie robię sos grecki 1 marchewkę 1 pietruszkę 1 cebulę i kawałek selera kroję w cieniutkie paski i wszystko razem duszę na odrobinie oleju do miękkości ,od czasu do czasu trzeba podlać odrobiną wody ,gdy jest już miękkie doprawiam koncentratem pomidorowym 2 łyżki 2 łyżki musztardy sól pieprz i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy .sos ma być słodko kwaśny .st gotowy ,ukladam usmażoną rybę na półmisku i polewam ciepłym sosem .

Reklama

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

Ryba po grecku to mój specjał.Nie panieruję w bułce,jedynie używam mąki.Najlepszy dorsz,może być też morszczuk czy panga.Nie daję pora,jest przecież cebula.Ważna rzecz - warzywa smażyć należy w tym oleju co ryby,trę je bezpośrednio na patelnię po wyjęciu ryb.Dolewam oleju,przykrywam.Kiedy zmiekną sole ,słodzę i pieprzę.Tak,tak sos ma być słodko -słony i pikantny.Na koniec mała puszka koncentratu.Takim sosem i warzywami przekładam warstwy ryby.Pycha!lepsze na zimno na drugi dzień.Smacznego

Re:  Ryba po grecku

Napisał(a): Gość -

do mani:gotuje rybke na parze ( czyli w steamerze, z ang. steam czyli para)po uprzednim doprawieniu jej a sos pomidorowy robie w ten sposob na patelni rozgrzewam ociupine oliwy, wrzucam pomidory+czosnek+oregano+bazylie i doprawiam sola i pieprzem jak lubie. podaje z dwoma mlodymi ziemniaczkami albo frytkami i brokuly moje ulubione.proste i bardzo mi smakuje.moze nie brzmi to zachecajaco i zaraz tu sie pojawia odpowiednie komentarze , ale mnie smakuje
« Wróć do tematów
Do góry strony:  Ryba po grecku