57
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń2 tys.
  • Odpowiedzi34
  • Ocen na +0
57 ppt ?

Schabowy na różne sposoby (35)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

Mój przepis na schaby po maltańsku, polecam :
składniki
* schabowe upieczone (w panierce z jajka i bułki),
* szynka (plastry),
* ser żółty ( plastry),
* SOS:
* 20 dag pieczarek podsmażonych (plasterki),
* śmietana słodka 30% (mała),
* przecier pomidorowy (połowa małego),
* oregano i czosnek (do smaku).

Sposób przygotowania

1. Schabowe układamy na blaszce, na każdym schabie układamy po plasterku szynki i sera.
2. składniki sosu gotujemy ok 3 min. Polewamy schaby.
3. zapiekamy w piekarniku ok 10 min.

INTERIA.PL

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

Ostatnio widziałam ciekawy przepis na schab.W ten (lub bardzo podobny ) sposób przygotowuje go Danuta Błażejczyk.Nie podam dokładnie przepisu,ale najważniejsze kwestie. Mięso kroi się w 2,5-3 cm plastry,a te przecina w połowie, tworząc kieszenie-posolić,popieprzyć. Farsz przygotowuje się z pieczarek,cebuli,papryki.Pokroić drobno warzywa (cebula w piórka,papryka i pieczarki w paseczki).Poddusić je na tłuszczu-w przepisie oleju,najlepiej ryżowym ,ja zrobiłam to na maśle klarowanym.Dodać przyprawy-sól ,pieprz i zioła.Z tego co pamiętam Ona dodała tymianek,rozmaryn.Napchać nadzienie w mięsne kieszenie (ale się zrymowało...:) i spiąć wykałaczkami.Umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym,przygotowanym z koncentratu (osobiście dodałam pomidory pelati z sosem),odrobiną oliwy,przyprawionym bazylią,oregano,solą i pieprzem.Przemyciłam do niego też trochę czosnku.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 30-40min.Po upływie tego czasu ułożyć na mięsie kawałki sera żółtego i wstawić do piekarnika na około 10min.Nieznacznie zmodyfikowałam ten przepis na własne potrzeby,zamiast sera żółtego użyłam mozzarelli a na końcu posypałam też świeżą bazylią (nie dodając jej do sosu).Do mięsa podaje się ziemniaki obgotowane w łupinach,pokrojone na ćwiartki i opiekane z ziołami (co kto lubi ),w tym samym czasie kiedy mięso się piecze.Do tego....nie mam pojęcia co zrobiła pani Danuta-nie oglądałam przepisu od początku,ale była to na pewno surówka,chyba z kapusty.Ja też zrobiłam z kapusty (pekińskiej) ,chociaż aż się prosi sałata z winegretem,ale to nie sezon na moje ukochane zielsko...:) Na początku miałam obiekcje co do tego przepisu....schab i koncentrat pomidorowy ??? Muszę jednak przyznać ,że efekt końcowy mnie zaskoczył,danie jest naprawdę bardzo dobre.Na początku przez około 20 min piekłam mięso pod folią aluminiową (bałam się ,że wyschnie i mięso i sos) a potem bez przykrycia.Zostało mi też trochę farszu,więc dodałam go do sosu...

Reklama

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

Kotlet schabowy smażę tradycyjnie - lekko rozbijam kotlet, przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę, następnie panieruję kolejno w: mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obu stron. Kiedy kotlety się smażą, na drugiej patelni smażę plastry boczku, kiedy są już odpowiednio chrupkie zdejmuję je z patelni i na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucam pokrojone (nie zbyt grubo) grzyby leśne (podgrzybki, borowiki, ale sprawdzają się również pieczarki). Usmażone kotlety smaruję z jednej strony chrzanem, na każdym układam plastry boczku, grzyby i posypuję startym oscypkiem - zapiekam 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Smaczne choć kaloryczne...

Reklama

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

Dla mnie bezkonkurencyjnym schabowym jest taki, którego podaje się według tradycyjnej receptury. Wierzcie mi lub nie, ale takiego najtrudniej zrobić. Niewiele restauracji podaje takie tradycyjne dania tak, jak one powinny wyglądać. Jeżeli chcecie zjeść dobrego schabowego, to warto przejechać się do Krakowskiego Przedmieścia w Zabierzowie. Bardzo przyjemna restauracja.

Reklama

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

1.mały niejadek Uwielbia schabowego tradycyjnego- sól, pieprz,mąka jajeczko bułka tarta -gdy jest upieczony kotlecik na górę plaster ananasa i ser. zapiekam chwilkę by ser się rozpuścił. pyszny jest.
2.duży żarłok lubi tradycyjny schabowy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mizerią :)
3.ja lubię kieszonki czyli schabowy z niespodzianką w następujących wersjach:
-gorgonzola
-mozarella+ciemne oliwki pokrojone+bazylia (świeża)
-zółty ser+szynka+odrobina pietruszki
-szpinak+mozarella+gorgonzola lub szpinak+beszamel+odrobina rozmarynu
-pieczarki smarzone z cebulką czasami ser żółty dodaję
-smazony bekon z cebulką
-camembert + żórawinka
-ser+czerwona papryka +chudy wędzony boczek(najlepeij w plasterkach by był bardzi cieniutki-plasterki tak kroję w paseczki)boczek można zastąpić szynką parmeńską lub salami

oczywiście prócz tego w kuchni pojawiają się różne wariacje typu płatki kukurydziane, orzechy, sezam, pestki,dodatki przypraw do panierki, czasami sosy typu musztardowy, ziołowo śmietankowy, pomidorowo ziołowy.

:)pozdrawiam
-

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

sophiaL 1.mały niejadek Uwielbia schabowego tradycyjnego- sól, pieprz,mąka jajeczko bułka tarta -gdy jest upieczony kotlecik na górę plaster ananasa i ser. zapiekam chwilkę by ser się rozpuścił. pyszny jest.
2.duży żarłok lubi tradycyjny schabowy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mizerią :)
3.ja lubię kieszonki czyli schabowy z niespodzianką w następujących wersjach:
-gorgonzola
-mozarella+ciemne oliwki pokrojone+bazylia (świeża)
-zółty ser+szynka+odrobina pietruszki
-szpinak+mozarella+gorgonzola lub szpinak+beszamel+odrobina rozmarynu
-pieczarki smarzone z cebulką czasami ser żółty dodaję
-smazony bekon z cebulką
-camembert + żórawinka
-ser+czerwona papryka +chudy wędzony boczek(najlepeij w plasterkach by był bardzi cieniutki-plasterki tak kroję w paseczki)boczek można zastąpić szynką parmeńską lub salami

oczywiście prócz tego w kuchni pojawiają się różne wariacje typu płatki kukurydziane, orzechy, sezam, pestki,dodatki przypraw do panierki, czasami sosy typu musztardowy, ziołowo śmietankowy, pomidorowo ziołowy.

:)pozdrawiam
-
teraz widdzę jakie byka walnęłam żurawinka się rozumie :) głodna się zobiłam

Re: Schabowy na różne sposoby

Napisał(a): Gość -

a ja zamiast platkow czy buleczki tartej uzywam platkow migdalow.a pieczarki robie w ca;losci tylko z sola takie jak piczone na blasze.pod koniec smazenia dodaje cebule w plastrach i lyzke masla.:o)Dodatki moga byc rozne< ryz,makaron.ziemniaki,kasza gryczana i surowki tez,najlepsza kapusta czerwona,a zreszta sezonowo mozna to realizowac.Pozdrawiam
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • sposób na schabowego
  • sposób na schabowy
  • sposob na schabowego
  • ciekawy sposob na schabowego
  • sposob na schabowy
Do góry strony: Schabowy na różne sposoby