28
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń300
  • Odpowiedzi25
  • Ocen na +0
28 ppt ?

Słownictwa ciąg dalszy (26)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

Witam serdecznie,
Kilka miesięcy temu założyłam wątek dotyczący nazewnictwa potraw. Spotkał się z dużym odzewem. Wszystkie zamieszczone przez Smakerowiczów nazwy zamieszczam poniżej. Przybyło jednak trochę nowych Użytkowników, będę więc wdzięczna za kolejne wyrazy. Oczywiście, pomoc stałych bywalców jest równie mile widziana.
Proszę też o to, by nie tworzyć kłótni typu "To zła nazwa, dotyczy czego innego" itp. Polszczyzna jest na tyle bogata, że w różnych rejonach kraju używa się różnych nazw do różnych potraw. Nie chodzi mi więc o to, byśmy się poprawiali. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych wrażeń językoznawczych. :)
Zebrane słownictwo (część wyłoniłam z komentarzy pod przepisami):
babka ziemniaczana – blaszak – bugaj
bułczanka – kiszka bułczana – żymlok
bułka – żymła
bułka pszenna długa – weka
fasola – fandzole
fasolka szparagowa – sznitbony
galareta – studzielina – studzinina – studzina – zimne nóżki – zylec – galert – zylc
jajecznica – jajówa
kalarepa – oberiba
kapuśniak – kwaśnica
kasza manna – grysik
kaszanka – krupniok – kiszka
kiełbasa – woszt
kiszona kapusta z kartoflami – ciaprawa
kluski na parze – buchty – kluchy na łachu – parówki
kotlet mielony – karmidala – karminadel – patelniak – spaleniak – klops – cielaczek – sznycel
kromka chleba – sznita – pajda
makowiec – strucla makowa
mleko z kakao – kakauszale
mleko osikowe – mleko już nie słodkie, ale jeszcze nie kwaśne
musztarda – zynft
napoleonka – kremówka
niebieska kapusta – modro kapusto
obwarzanek – precel – bajzel
ogórczanka – barszcz ogórkowy
pasztet – lyberwoszt
pączek – krepel
placki ziemniaczane – tarciaki – łatki
płatki owsiane – haberfloki
płucka – dutki – lekka wątroba
płucka na kwaśno – biały barszcz
pomarańcze – apluziny
pomidor – tomata
pyzy z mięsem – kołduny – kartacze – cepeliny – kluski kartoflane
rolada mięsna – zraz
rzodkiewka – radiska
salceson – preswoszt
sałatka ziemniaczana – szałot
sos – zołza
zielona sałata – szałot
ziemniaki – kartofle – bulwy – pyry
ziemniaki w koszulkach – pulki – skorzaki – pelkartofle
zupa jarzynowa – ańtop
żurek świąteczny – pituch
INTERIA.PL

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

W gwarze poznańskiej na: placki ziemniaczane mówi się plyndze/plendze, kopytka to szagówki, drożdżówka z lukrem- to szneka z glancem, a gzik/gzika to twarożek (zawsze w połączeniu: pyry z gzikiem). Tutaj kromką jest nazywana piętka od chleba, a na kromkę mówi się skibka.Dynia=korbol. Bardzo często zamiast mówić wątrobianka, używa się słowa leberka. Klusek na parze, bądź pampuchów w Poznaniu dostać nie można, gdyż tutaj nazywa się je pyzami. Jeśli mi się coś przypomni, to jeszcze dopiszę.

Reklama

Reklama

Reklama

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

Nie mogę się zgodzić. Wymowa 'ańtop' jak najbardziej funkcjonuje i powstała właśnie z niemieckiego Eintopf. Oznacza potrawę jednogarnkową, a zupa taką potrawą jest, więc mamy przykład uproszenia znaczenia. Poza tym, cytuję: "Proszę też o to, by nie tworzyć kłótni typu "To zła nazwa, dotyczy czego innego" itp. ". Pozdrawiam.

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

Widzę że bardzo dużo wysiłku włożyłaś w zebranie tego wszystkiego, ale niestety wiele rzeczy jest tu błędnych
kapuśniak- kwaśnica to dwie różne zupy
kaszanka- krupniok- zależy od rodzaju kaszy jakim jest nadziane
mielony-klops-sznycel- mielony smażony, klops najczęsicej duszony w sosie, sznycel z mięsa siekanego
obwarzanek-precel- jedno okrągłe drugie podłużne
Gdzieś po drodze uciekły ci założenia tej zabawy, mniemam że chodziło ci o nazwy tych samych potraw ale w różnych regionach pzdr:)))

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

mole3 Nie mogę się zgodzić. Wymowa 'ańtop' jak najbardziej funkcjonuje i powstała właśnie z niemieckiego Eintopf. Oznacza potrawę jednogarnkową, a zupa taką potrawą jest, więc mamy przykład uproszenia znaczenia. Poza tym, cytuję: "Proszę też o to, by nie tworzyć kłótni typu "To zła nazwa, dotyczy czego innego" itp. ". Pozdrawiam.
wymowa owszem ,ale nie jest to tylko i wyłącznie zupa jarzynowa, gęsta zupa jarzynowa-może być (wymowa ańtopem), ale eintopf to danie jednogarnkowe i wiele innych dań jednogarnkowych moze nim być.
nie chodzi mi o żadną kłotnię-tylko tak nazywane jest danie jednogarnkowe na górnym śląsku.
kiełbasa to po śląsku wuszt a nie woszt!

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

Owszem, o to chodziło i nigdzie to nie uciekło, ponieważ w różnych regionach Polski mówi się inaczej na różne potrawy. Dlatego też prosiłam, żeby nie pisać, że ktoś źle nazywa itp., ponieważ nazewnictwo jest naprawdę inne i nie chodzi tu o błędy, lecz o rozmaitość nazw. Porównaj napoleonka - kremówka - w Krakowie i w Warszawie.

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

No właśnie, Bożenko, nie zrozumiałaś. Jedni mówią wuszt, inni woszt - nie chodzi o to, by jednych czy drugich krytykować i poprawiać. Chciałam słownictwo zebrać, nie pouczać. Na wszelkie wnioski a propos poprawności przyjdzie pora w dokładniejszej analizie zgromadzonego słownictwa. Pozdrawiam.

Re: Słownictwa ciąg dalszy

Napisał(a): Gość -

Z nazewnictwem gwarowym (regionalnym) jest tak, że jest ono bardzo zróżnicowane. Tak więc nazwa, która w danym regionie oznacza jakąś rzecz (potrawę), w innym - może dotyczyć czegoś zupełnie innego. Nawet w obrębie jednego regionu mogą występować różnice w wymowie konkretnych nazw. Nie ma się, więc, co spierać o niuanse...
Mole3, gratuluję - kawał dobrej roboty! :) Czytałam z prawdziwą przyjemnością.
Mamy kolejny dowód na to, jak piękny i bogaty jest nasz język. Pozdrawiam wszystkich! :)))
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • sznitbony
  • Kasza hryczana
Do góry strony: Słownictwa ciąg dalszy