17
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń223
  • Odpowiedzi15
  • Ocen na +0
17 ppt ?

smaczna ryba!!!! (16)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Pomóżcie!Od ok roku po kilka razy w tygodniu kupuje ryby mrożone.Problem polega na tym że bardzo często "zajeżdżaja"one błotem ;(okropne w smaku!Próbowałam już różne: mintaj,panga biała,różowa,tilapia,sola...kilka razy były smaczne a jak kupiłam w innym sklepie taką samą to sie jej zjeśc nie dało....Jakie ryby kupujecie???Nie chce żadnych kotlecików ani panierowanych rybek.Bardzo często robie takie duszone na masełku żeby moja córeczka zjadła,pewnie gdyby je dobrze doprawic to "mułowaty"smak zginie,ale może ja nie trafiłam na odpowiednia rybke?
INTERIA.PL

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Witam.Ja kupuję mirunę zs skórką,dla moich domowników smakuje,najlepiej zawsze skropić rybkę cytrynką,dla zabicia przykrego zapachu.Uważaj na ryby hodowlane,coraz więcej słyszy się spekulacji na temat ich karmienia.Ja staram się kupować ryby dalekomorskie.Pozdrawiam.

Reklama

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Niestety, ryby o których piszesz są hodowane masowo w mulistych stawach (zwłaszcza panga), stąd ich smak... Jeśli ryba przed ubojem była trzymana kilka dni w innym zbiorniku z czystą wodą, pozbywa się mułu z organizmu i oczyszcza się. Dlatego tak ważne jest dobre źródło z którego pochodzą ryby. Jeśli piszesz, że w jednym sklepie mają smaczne, a w innym nie, to po prostu kupuj w tych lepszych :)

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

broń Boże pangi, ryby maślane i tilapie. Raz, że są niesmaczne a dwa, że są niezdrowe gdyż są hodowane i zanieczyszczone. Polecam naszego dorsza, mintaja, sandacza, kergulena i grenadiera. I najlepiej kupuj dobrych firm pakowane, nie kupuj tych co są w hipermarketach luzem. I tak jak wcześniej, gdy rozmrażasz rybę to ją trochę mozna skropić cytryną. Oprócz tego smażę na oleju z pestek winogron. Ma on wyższą temperaturę przypalania się oraz w trakcie smażenia nie śmierdzi.

Reklama

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Flądra może i smaczna, ale niestety leży na dnie i "zbiera" zanieczyszczenia, które osadzają sie na piasku. Raczej wybierałabym gatunki lokalne, z rzek, jezior, a nawet ze stawów hodowlanych (niestety są mniej wartościowe niż morskie, ale możesz sprawdzić ich świeżość), albo z naszego Bałtyku, chociaż może z wyłączeniem dorsza, którego ponoć u nas brakuje i ten mrożony jest przywożony z kądś i to już nie to. Pozdrawiam!

Reklama

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

z ryb najlepsze sa wg mnie miruna dorada dorsz pstrag.mintaj to dziadostwo-rozpada sie i sredni w smaku.natomiast pangi i tilapie mozesz sobie darowac.wystarczy przeczytac w jakich warunkach sa hodowane i ochota przejdzie raz na zawsze tak jak u mnie.jak skropisz sokiem z cytryny powinna mniej blotem woniec.

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Dziekuje wszystkim!!!Niestety mieszkam w małej mieścinie gdzie jest 3 sklepy na krzyz i o rybach paczkowanych moge zapomniec;(O niektórych gatunkach nawet nie słyszałam,a te które kupowałam były na wage i z dostępem do etykiety(żeby przeczytac np skąd jest)jest cięzko.W każdym razie tych które robiłam dotychczas nie kupie!!!!!!

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Ryby, które pachną błotem , to ryby słodkowodne, a więc powinny byc dostępne chyba w każdym zakątku Polski świeże! a nie mrożone.
Jeśli chodzi o ryby morskie, kupuję i szczerze polecam dorsza. Jest chudziutki i pyszny. Płaty są pozbawione lodu, więc po rozmrożeniu nie ma żadnych strat, w przeciwieństwie do pangi, gdzie połowa na płacie to zamrożona woda, która po rozmrożeniu trzeba wylać. Nie pomine też jakości mięsa pangi. To zwykły syf! Ryby te sprowadzane do Polski pochodzą z wietnamu, czy skąd tam, hodowane sa w brudnych ściekach. Panga zła opinię ma nie tylko u nas, także w innych krajach.

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Jeśli chodzi o ilość wody na rybach mrożonych, to gatunek ryby nie ma tu nic do rzeczy. To przede wszystkim technologia produkcji. Do sprzedaży luzem ryby są GLAZUROWANE, czyli w czasie mrożenia pokrywane są grubszym lodem (kila razy oblewane wodą). Zabieg ten służy powstrzymaniu rozwoju BAKTERII OSUSZKI, które rozmnażają się na produktach mrożonych przechowywanych z dostępem powietrza. Bakterie te trochę zmieniają wygląd i smak produktu, ale zasadniczo - to jego wagę. Ilość wody w rybach glazurowanych może wynosić do 40% i to dlatego są one tańsze. Na etykiecie kartonu z takimi rybami powinien być napis "glazurowane". Nie powinno się wierzyć etykietom, gdy nie wiemy, czy kupowane ryby pochodzą właśnie z tego kartonu. Usmażenie glazurowanej ryby bez jej rozmrożenia jest niemożliwe gdyż na patelni się gotują a nie smażą.

Re: smaczna ryba!!!!

Napisał(a): Gość -

Renia, prawie dobrze to wyjaśniłaś, z tym że nie "bakterii ususzki" tylko "bakterii i ususzki" :) nie ma czegoś takiego jak "bakterie ususzki" :) ususzka to proces w którym wyparowuje woda z produktu, gdy nie jest on zabezpieczony warstwą ochronną i po prostu wysycha, a więc pogarsza się jego jakość :) a że warstwa lodowej glazury chroni dodatkowo przed dostępem tlenu i rozwojem bakterii, to swoją drogą. Tak więc glazura pełni dwie b. ważne funkcje, niestety większość ludzi myśli że jest ona tylko po to żeby oszukać na masie i uprzykrzyć im życie :/ a tak swoją drogą, czyżbyś też technologię żywności studiowała?
« Wróć do tematów
Do góry strony: smaczna ryba!!!!