11
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń53
  • Odpowiedzi10
  • Ocen na +0
11 ppt ?

Smak dzieciństwa (11)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Smak dzieciństwa

Napisał(a): Gość -

Ja pamiętam, że jak byłam mała to moja babcia piekła placki chlebowe na kaflowym piecu. Do dzisiaj wspominam cudowny smak ciepłego placka ze świeżym wiejskim masełkiem. Próbowałam zrobić go w domu,ale nie smakuje tak samo jak z wiejskiego, starego pieca...Ciekawa jestem jakie wy macie wspomnienia kulinarne z lat dziecięcych. Czy udało Wam się powtórzyć wyczyny swoich babci czy ciotek?
INTERIA.PL

Re: Smak dzieciństwa

Napisał(a): -


niegdy nie zapomne zacierek na mleku (takim tlusciutkm prosto od krowy)jakie co rano robila nam babcia na sniadanie gdy spedzalismy u niej wakacje na wsi.Czesto tez zakradalysmy sie do komórki z pajdami chleba i polewalismy sobie smietana ,posypujac cukrem!!!!! mniam!!!!! co jest? przeciez mamy tyle rodzajow smietan ,chlebow,a smaku nie powtorzysz?

Re: Smak dzieciństwa

Napisał(a): Gość -

hmmm najwspanialszym smakiem z dziecinastwa jaki pamietam i nigdy go nie zapomne to zapach i smak swiezo upieczonego placka drozdzowego z posypkom lub kakaem jaki w kazdna niedziele piekła swietej pamieci moja prababcia
oh co to byl za zapach a smak niepowtarzalny jeszcze takiego swiezego placka ciepłego ledwo co wyjetego z pieca
tego nie da sie zapomniec
to byly najcudowniejsze lata mojego zycie niestety po smierci mojej prababci jiuz nigdy nie jadłam tak wspaniałaego ciasta drozdzowego:(

Re: Smak dzieciństwa

Napisał(a): -

O mam pełno. Chleb ześmietaną i cukrem jak wy, maca z ciasta na makaron końcówek, fitki zupa z oczkami tłuszczu biała, własnymi młodymi ziemniakami z koprem i zsadłym mlekiem, truskawki,malinki, śliwki ta zielona odmiana, kosztele, bober gotowany z koprem, ciasta robienie powideł z węgierek, orzechy obierane przez dziadka pod drzewem by mi się rączki nie pobrudziły, gruszki klopsy opadówki, buraczki na gorąco, smalec z cebylką małą świeżą.wyroby mięsne świeże z wędzarni, śliwki wędzone, kapusta w całych główkach i jabłka kiszone (opowieści) z beczki, słoneczniki,zalewajka na zającu, pasztety, bażanyu - nadziewane farszem, konfitury z głogu lub jarzębiny. AAAAA kotlety schabowe z dziczyzny.Zapach śmietany, własnoręcznie robiłam masło, piłam mleko ciepłe z pianką prosto od krowy do mojego kubeczkaściągnięte.Kończe bo bym tu epopeje napisała.
« Wróć do tematów
Do góry strony: Smak dzieciństwa