44
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń2 tys.
  • Odpowiedzi21
  • Ocen na +0
44 ppt ?

Szpinak (22)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Szpinak

Napisał(a): Gość -

Witam, chciał bym zrobić szpinak... taki który mógł bym wymieszać z makaronem albo zjeść sam, nie wiem tylko jak go zrobić!
Jest wiele propozycji przyrządzenia mrożonego i świeżego, ja pod uwagę biorę tylko mrożony, chyba będzie mi łatwiej się z nim obejść.
Mam następujące pytania, czy gdy już wrzucę go do garnka ( z małą ilością wody? ) i doprowadzę do rozgotowania - miękkości, mam dodać kostki rosołowej czy śmietany? czosnku? smażonej cebuli? co zrobić żeby poza zjadliwością miało szanse mi zasmakować?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
INTERIA.PL

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Witam :)

Mój błyskawiczny przepis na pastę szpinakową:
Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, po rozmrożeniu dodajemy pół kosteczki bulionu warzywnego, przerzucamy do garnka, dodajemy śmietanę 36% biały pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek, ja dodaję jeszcze łyżkę sosu słodko-kwaśnego (mam wrażenie, że podkreśla smak)
sosem polewamy makaron, posypujemy liskami świeżej bazylii i parmezanem.

Reklama

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

makaron, 100g
szpinak mrożony, 100g
śmietana gęsta 24%, 2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
cebula, pół
masło, 2 łyżki
sol, pieprz,
pomidor,

Makaron ugotować odcedzić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z czosnkiem. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Na koniec dodać śmietanę i makaron. Doprawić sola. Podawać z osolonym i popieprzonym pomidorkiem.

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

wrzucam mrożony szpinak do garnka z małą ilością osolonej wody. Dodaję łyżkę masła. Podgotuję dodając czosnek (może być granulowany, choć najlepszy jest świeży) i pieprz. Na koniec wbijam 2 jajka. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywkiem, lub z młodymi ziemniaczkami.
Pozdrawiam i życzę smacznego!

Reklama

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Shira, przeglądałem przepisy ze smakera i Twój przepis spisałem sobie jeszcze przed założeniem tego tematu, ruszyło mnie jednak sumienie i stwierdziłem że nie mogę korzystać z przepisów jednego kucharza!
Po pierwsze, muszę dać szansę wykazać się innym. Po drugie, facet uzależniony od kuchni jednej kobiety jest zgubiony ;) a pozwoliłem sobie skorzystać już z kilku Twoich przepisów, do każdego z nich mam zamiar wrócić.

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Świeży szpinak teoretycznie powinno się najpierw zblanszować czyli wrzucić się do garnka z gotującą wodą i wyjąć po kilku sekundach łyżką cedzakową. Taki odcedzony na patelnie z masełkiem i do tego co wolisz. Śmietana, kostka, kostka bazyliowa, makaron, jajko lub wszystko na raz. Jak dobrze doprawisz to jest pycha.
W załączeniu rzucam link do kulek szpinakowych. Robione z mrożonego, ale świeży też się nadaje (byle go za mocno nie siekać)http://garfie(...)ak.html

Reklama

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Ja najbardziej lubię szpinak przyrządzony z czosnkiem i gałką muszkatołową. Podsmażam posiekaną cebulę na dużej patelni, dodaję 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i zaraz potem paczkę ( ok. 400 gram) mrożonego szpinaku (najlepiej najpierw rozbić go na mniejsze części). Kiedy się całkiem rozmrozi i woda nieco odparuje, przyprawiam solą, pieprzem, wegetą i ścieram mniej więcej pół gałki muszkatołowej - ale to zależy od preferencji, gałka zostawia charakterystyczny smak, który nie wszyscy lubią. Można do takiego szpinaku dodać posiekane pieczarki,wcześniej podsmażone. Naprawdę świetnie to smakuje :)
Pozdrawiam!

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Ja szpinak przyrządzam prawie identycznie jak "zielonacytryna", z tym że pieczarek nie daję, dodaję natomiast na sam koniec, po zdjęciu patelni z ognia, trochę śmietany. Raz, że robi się pyszny sosik, a dwa, wapń z nabiału neutralizuje antyodżywcze działanie szczawianów, które licznie w szpinaku występują ;)

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

ja szpinak robię tak
surowy umyty wrzucam na wrzątek na dwie- trzy sekundy wylewam na durszlak i odcedzam,
na patelni smażę mięso mielone z cebulą doprawiam koncentratem pomidorowym gdy wszystko będzie ok mieszam to razem ze szpinakiem , podaję to z młodymi ziemniaczkami

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Nie jestem wyrocznią w sprawach gotowania, ale najlepiej lubie świeży szpinak.Jeśli już muśisz jeść szpinak mrożony ,kupuj ten w liściach Wkładam go do małej ilości wody dodaję pare listków szczawiu /taką małą "przygarstkę"/
i gotuje 10 min od zagotowania. Odcedzam na sitku,kroje nożem "na kwadrat" pare razy,przekładam na patelnie ,solę do smaku jjak za mało gęsty posypuje małą iloscią mąki. Dodaje czosnek cały pęczek kopru jajko i jeszcz chwile podsmażam, na końcu dodaje łyzkę smietany. Może to nie bardzo nowoczsny sposób ale mnie taki smakuje Pozdrawiam

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Mój przepis na szpinak jest następujący: 20 dkg słoniny kroję w drobniutką kostkę i smażę w garnku, wrzucam 0,5kg mrożonego szpinaku i dolewam 1 szkl. mleka, duszę pod przykryciem (od całkowitego rozpuszczenia się szpinaku jeszcze 10 min.), doprawiam solą, pieprzem, cuury, dodaję 3-4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę; 3-4 jajka wbijam do miseczki dodaję łyżkę mąki razem roztrzepuje na gładką masę, następnie wlewam do ganka ze szpinakiem, dokładnie mieszam po około 4-5 minutach lekko gęstnieje i jest gotowe. Należy mieszać żeby się nie przypaliło.

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Witam!
Oto moj przepis na potrawe ze szpinakiem. Wyprobowany.

Produkty:
350g spagehetti
300g filetu z kurczaka lub boczku wieprzowego
300g pieczarek
2 cebule
2 zabki czosnku
600g mrozonego szpinaku
kubek 18% smietany
pieprz, sol, papryka, starta galka muszkatolowa
100g startego zoltego sera

Wykonanie:
Filet pokroic w sredniej wielkocsi kostke i usmazyc na zloty kolor. Dodac pokrojona w kostke cebule i czosnek. Nieduze pieczarki pokroic w cwiartki i dodac do calosci lekko podpiec.
Szpinak rozmrozic w garnku na malym ogniu, odparowac. Dodac smietane, pieprz /tak zeby bylo go czuc/ oraz galke muszkatolowa /pol lyzeczki/. Tak przygotowany szpinak dodac do filetu. Wymieszac. Przyprawic sola, pieprzem i papryka
Spaghetti ugotowac " al dente", odcedzic i dodac do calosci. Podgrzewac calosc mieszajac. Na koniec posypac tartym serem.

Smacznego !

Re: Szpinak

Napisał(a): Gość -

Proponuje uzycz szpinaku mrozonego,najlepiej takiego z dodatkiem smietany <sa w sprzedazy> wrzucic do rondelka,dodac troche slodkiej smietanki,doprawic odrobina soli i galki muszkatolowej. Gotowac na malenkim ogniu do zagotowania,czesto mieszajac. Tak przygotowanym polac makaron<pychaaa:)>
Inna ,,moja ,, wersja to..kupic mlody szpinak<tzw.baby > oplukac listki,wysuszyc.Wrzucic do salaterki. Dodac drobno pokrojone szuszone pomidory,badz uzyc pomidory suszone w oliwve <tez do kupienia>. Zrobic samemu sos z oliwy zoliwek,dodac kilka rzecisnietych przez praske zabkow czosnku,swieza bazylie i co tam,kto lubi,sol,pieprz.Zalac salatke,posypac obficie sparzonym ziarnem slonecznika.Najlepiej smakuje z chrupiaca bagietka. Zycze smacznego :)
P.S.
Czesto dodate kilka kostek mrozonego szpinaku na koniec gotowania np. zupy jarzynowej badz ogorkowej. Nadaje dosc..wyrafinowanego smaku i zdecydowanie podnosi walory smakowe.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • jak dobrze doprawić szpinak