5
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń144
  • Odpowiedzi4
  • Ocen na +-5
5 ppt ?

tarta cytrynowa z bezą:) (5)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

tarta cytrynowa z bezą:)

Napisał(a): Gość -




kruchy spód:
150 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła
szczypta soli
1 jajko
krem cytrynowy:
3 jajka
100 g cukru
sok z 2 cytryn
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
beza:
3 białka
100 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

KROK 1
Mąkę, cukier puder i masło siekam nożem, aby masło było w jak najmniejszych kawałeczkach. Potem lekko podrzucam paluszkami.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 2
Wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam dokładnie.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 3
Zawijam w folię, lekko spłaszczam i wkładam do lodówki na 40 minut.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 4
Wyjmuję i na omączonym (dość mocno) blacie wałkuję na koło większe niż foremka.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 5
Z ciasta można zrobić tartę o średnicy 25, a nawet 27 cm.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 6
Nawijam na wałek i przenoszę nad foremkę. Układam ładnie, a następnie przejeżdżam wałkiem po brzegu foremki, by odciąć nadmiar.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 7
Na folii do pieczenia (ja używam kawałka przeciętego rękawa do pieczenia) kładę fasolki i tak obciążam ciasto, by się nie wybrzuszyło. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut. Otwieram piekarnik, zdejmuję folię z fasolkami i wsuwam ponownie na kolejne 15 minut pieczenia. Zostawiam, by ostygła.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 8
Jaja kręcę z cukrem na puszystą masę.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 9
Dodaję sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 10
Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam krem, mieszając, aż zgęstnieje. W pewnym momencie krem dość szybko zacznie gęstnieć, więc trzeba uważać.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 11
Krem kładę na spód ciasta, smaruję i równam.
Tarta cytrynowa przepis
KROK 12
Z białek i cukru pudru ubijam pianę, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam. Smaruję na wierzchu równą warstwę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aż zrumieni się wierzch, a środek będzie puszysty. W niektórych piekarnikach to może być 20 minut. Studzę i podaję. Smacznego



POLECAM:)PYCHA:)
Załączniki:
INTERIA.PL

Reklama

Re: tarta cytrynowa z bezą:)

Napisał(a): Gość -

Siyu Ja też uwielbiam słodkości :) wszelkie :D ^^

A z ciast... to szarlotka z sokiem jabłkowym (¬‿¬)

Tak ma wyglądać :D

Zdjęcie

Tu jest przepis :

Zdjęcie

Mi zazwyczaj wychodzi... mniej więcej tak:

Zdjęcie

Tez dobra... i nie ma problemów z okruszkami (─‿‿─)

Pozdrawiam CU :)
wolę baileysa z wódką:)

Re: tarta cytrynowa z bezą:)

Napisał(a): gość -

Siyu Ja też uwielbiam słodkości :) wszelkie :D ^^

A z ciast... to szarlotka z sokiem jabłkowym (¬‿¬)

Tak ma wyglądać :D

00037AK5W9L659S7

Tu jest przepis :

00037AKA952RRIAU

Mi zazwyczaj wychodzi... mniej więcej tak:

00037AKBP24EOABR

Tez dobra... i nie ma problemów z okruszkami (─‿‿─)

Pozdrawiam CU :)
Przepis rewelacyjny, ale mam jedno pytanie - W jakim piecu i w jakiej temperaturze wytapiasz butelki i szklankę? :)
Józia

Reklama

« Wróć do tematów
Do góry strony: tarta cytrynowa z bezą:)