4
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń249
  • Odpowiedzi2
  • Ocen na +0
4 ppt ?

Tarta (3)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Tarta

Napisał(a): Gość -

Ostatnio wyczytałam, że coraz modniejsze jest francuski przysmak deserowy a mianowicie tarta! Nie miałam okazji jeszcze jej próbować, zastanawiam się czy ciasto jest takie jak na kruche babeczki? Gdzie można kupić taką formę na ciasto porcelanową, znalazłam w home&you ale kosztowała tyle, że pozostawię to bez komentarza... No i czy owoce ktore układam na cieście muszą być w tej żelatynowej mazi którą nienawidzę? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Załączniki:
INTERIA.PL

Re: Tarta

Napisał(a): Gość -

Tarta to pyszne ciasto które bardzo często robię o tej porze roku , gdy jest dostęp do świeżych owoców :)

polecam przepis na tą pyszną tartę z masą budyniową i malinami
(przepis z bloga pani Tereski, sprawdzony i polecany :) )

Ciasto:

260g mąki krupczatki
¼ łyżeczki soli
60g cukru
100g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
otarta skórka z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
50g masła
½ szklanki cukru
2 opakowania Budyniu Śmietankowego Dr. Oetkera
400g malin

Przygotowanie:

Do mąki dodaję sól, cukier oraz zimne masło. Następnie siekam nożem wszystkie składniki aż utworzy się kruszonka. Do żółtek dolewam 3 łyżki zimnej wody i lekko rozbijam widelcem. Masę dodaję do kruszonki, po czym szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą i wkładam do lodówki, aby się schłodziło. Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję dość grubo masłem i wylepiam ją schłodzonym ciastem. Kiedy będzie gotowe, nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190C. Piekę około 30 minut.
Do miseczki ścieram skórkę z jednej cytryny, dodaję 1 łyżkę soku z cytryny, wlewam śmietankę i roztopione schłodzone masło, wsypuję cukier i na koniec dodaję dwa budynie śmietankowe Dr. Oetkera. Masę mieszam mikserem aż masa się dokładnie połączy i będzie jednolita.
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, czekam trochę aż wystygnie. Wylewam na wierzch masę budyniową, układamy na niej maliny wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę około 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pachnie tak smakowicie, że ciężko się powstrzymać, żeby go nie spróbować, ale uważajcie – gorące maliny i krem budyniowy potrafią być niebezpieczne ;-) Radzę chwilę odczekać, a później delektować się jej pysznym smakiem. Gdy tarta lekko przestygnie, należy podważyć boki nożem, by później łatwiej wykrawać porcje z formy.
Załączniki:

Re: Tarta

Napisał(a): Gość -

Ja uwielbiam tartę na słono, a w szczególności ze szpinakiem, serem feta i oczywiście dużą ilością czosnku!
Rzucam przepis :
Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki,
- 2 małe jogurty naturalne,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- sól.

Masa szpinakowa:
- mrożony szpinak
- 1 opakowanie fety,
- śmietana 18%,
- czosnek
- garść startego żółtego sera,
- 2 jajka.


Ciasto przygotowujemy mieszając wszystkie składniki i zagniatając.Na patelnie wrzucamy półtora łyżki masła i rozmrażamy szpinak. Dodajemy sól,czosnek i śmietanę.Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, żółty ser i jajka.Tortownicę smarujemy oliwą, wykładamy ciasto i pieczemy ok. 15 min. Na zarumienione ciasto wykładamy masę szpinakową i pieczemy ok. 20-25 min. Tuż przed wyjęciem możemy posypać parmezanem. Smacznego! :)

Jeśli chodzi o formę to w każdym większym sklepie z akcesoriami kuchennymi powinnaś dostać. Na allegro także. Ja mam silikonowe - jedną okrągłą,a jedną w kształcie serca (specjalnie na Walentynki kupiona;) - obie kupione przez Internet ze stylowazastawa.pl. Łatwo się z nich wyjmuje tartę, także polecam zwrócić uwagę również na silikonowe.

Reklama

« Wróć do tematów