18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń214
  • Odpowiedzi16
  • Ocen na +0
18 ppt ?

tort urodzinowy:) (17)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Kochani!
Niebawem moja mama ibchodzi okrągłe urodzinki z tej okazji organizuję dla niej przyjecie niespodzianke , chciałabym rowniez upiec pyszny tort, zalezy mi bardzo na tym aby był pyszny i elegancko wygladał ,jednak kompletnie nie wiem jaki zrobic mamcia lubi ciasta czekoladowe a pozostali goscie niespecjalnie chcialam ozdobic go masa cukrowa wiec smietana odpada sama juz nie wiem,,,,
Bardzo serdecznie prosze o rady :)
Z gory dziękuję
Pozdrawiam:)
INTERIA.PL

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Skoro jest mała niezgodność smakowa między mamą a gośćmi to może czekoladowy biszkopt przekładany jasną masą albo odwrotnie - jansn biszkopt z czekoladowym kremem? Jeśli nie masz doświadczenia to z moich obserwacji zawsze sprawdza się tort (ciemny biszkopt nasączony alkoholem) posmarowany konfiturą wiśniową z ubitą z żelfixem śmietaną kremówką - a jest łatwy w wykonaniu. Mnie się wydaje - może się mylę - że dekorowanie masą cukrową jest trudniejsze niż śmietaną i wymaga większej wprawy.

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

To zrób może mały torcik czekoladowy specjalnie dla mamy, a jakieś inne ciacho dla reszty gości, ciekawe przepisy na ciasta napewno znajdziesz na smakerze. Ja osobiście robię dla gości zawsze torcik z bitą śmietaną( +śmietan fix) i mieszane biszkopty, a na górę możesz dać również masę cukrową, ja daję i jeszcze ani razu mi nie opadl, a przepis na masę znajdziesz u mnie na profilu i jest super! Robiłam już 8 razy i za każdym razem wyszła! Pozdrawiam i powodzenia! :)

Reklama

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Podam Ci chyba mało oryginalny pomysł, ja bym po prostu zamówiła tort w cukierni - taki jaki mama lubi najbardziej. I to nie z lenistwa czy z niechcenia, tylko dlatego, że jak się tak bardzo bardzo bardzo starasz, a na pewno się będziesz starać, to najczęściej coś się nie uda, czego oczywiście nie życzę :)

Reklama

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Ja tortów ani ciast nie piekę,bo ich nie lubię....ale uwielbiam czytać przepisy i jestem bardzo zdziwiona,że ktoś używa takich dziwadeł jak żel fix,śmietan fix.... Co to do cholery jest ? ! Przecież jest śmietana kremówka 36% ( np. Łaciata),żelatyna np.Oetkera,a nie jakieś fixy.... fuuuu

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Kobra01:
Przepraszam, ale widać, że nie pieczesz ciast ;)
Śmietan-fix to specjalnie stworzony "usztywniacz" właśnie firmy Oetker stosowany do ubitej śmietany kremówki.
Świetnie usztywnia kremówkę, moim zdaniem lepiej niż zwykła żelatyna i jest łatwiejszy w użyciu.

Reklama

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Annuar ,jak ktos nie ma pojecia o pieczeniu to takie wynalazki jak zel-fix, czy smietan-fix sa nie do pojecia. Smietan-fix usztywnia bita smietanke zapobiega temu ze smietana sie zaraz rozpusci ,jest ona sztywna nawet kilka dni. A bita smietana bez tego za kilka godzin sie rozpuszcza .

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

jasienka nie zgodzę sie z Tobą.Jak ubijesz śmietane dobrze schłodzoną tortową 36 % nie rozpuści się,jeżeli już się chce ją czymś bradziej usztywnić to galaretką, albo żelatyną. Usztywniacze fix dodawałam kiedyś, jak nie mmiałam pojęcia o pieczeniu, a teraz uważam,że fix to nic dobrego ! Nie dodaje też żadnych aromatów, tylko żeby uzyskać odpowiedni smak produkty naturalne np. migdał, sok z pomarańczy itp.

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Jeśli o mnie chodzi nie używam żelatyny w ogóle ,jest ona robiona ze sproszkowanych kości i jak o tym pomyślę to mnie mdli.Natomiast używam śmietanfixu do tiramisu i do bitej śmietany.Całkiem inna jest konsystencja śmietany z galaretką a inna ze smietan fixem .Z galaretką to jest ptasie mleczko raczej.

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Będę sie upierała,że najlepsza jest 36 % a nawet 30 % ubita bez żadnych fixów, i gdy jest odpowiednio schłodzona przed ubijaniem i po,nie rozpuszcza się, ale musi być przechowywana w lodówce.Ma najlepszy, naturalny smak śmietany, a nie jakiś prochow!

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

W którym miejscu napisałam,że nie mam pojęcia o pieczeniu ?! Kiedyś robiłam to dosyć często,ale w ostatniej 10- latce sporadycznie,co wcale nie oznacza,że nie potrafię,a wynalazki typu "coś tam fix,mix..." i inne dziwadła uważam za śmieci.Takie moje święte prawo.A śmietana 36 % nie ma prawa się rozpuścić po kilku godz.,nie wiem co Ty kupujesz ?
Poza tym ciasto z bitą śmietaną powinno się zjeść w ciągu 1-2 dni.

Re: tort urodzinowy:)

Napisał(a): Gość -

Jestem też za ubitą śmietaną bez fixów, odpowiednio schłodzona, jest ok i tak jak Kobra pisze trzeba zjeść do 2 dni.Na pierwszy raz polecam tortową 36 % firmy Łowicz,mocno schłodzić i ubijać, potem na ciasto i znów do lodówki,jest pycha!
« Wróć do tematów
Do góry strony: tort urodzinowy:)