18
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń314
  • Odpowiedzi15
  • Ocen na +0
18 ppt ?

Wielkanoc - potrawy regionalne. (16)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

Jakie w Waszych regionach sa symbole wielkanocne tzn.np. co wkladacie do koszyczka, jakie tradycjne potrawy pojawiaja sie u Was na stolach. Ja znalazlam kilka nie znanych mi nazw potraw , moze ktos jest z tego regionu , w ktorym taka potrawa jest podawana na Wielkanocny stol:
-CHRZANÓWKA,
- SODRA,
- TRZĘSIONKA,
- KRZANÓWKA,
- KRZON
- BUCHTY
- STUDZIENINA
Tradycyjne sniadanie Wielkanocne w Waszym regionie.
Jakie ciasta kroluja u Was na Wielkanoc.No i oczywiscie czy robicie wlasnorecznie pisanki, kraszanki itp. :)
INTERIA.PL

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

Jaki miły temat! Za oknem zima,a my tu przywołujemy wiosnę myśląc o wielkanocnym menu'.
Co do koszyczka- klasycznie-chleb,wędzona kiełbasa,jajka obrane jak i pisanki,chrzan,sól,kawałek babki.
Obowiązkowo kiszenie żuru w kamionkowym garze.

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

do koszyczka dajemy
kawałek kiełbaski domowej roboty
pisanki malowane łupinkami z cebuli
troszke chrzanu
troszke soli
kawałek babki
czekoladowe jajka i oczywiscie baranek z cukru:)
na sniadanko zajadamy barszcz bialy na wedzone z chrzanem
wedliny domowej roboty'
jajka faszerowane itp
a jesli chodzi o ciasta to mazurek marcepanowy babka ojca Grande chociaz w tym roku chyba bedzie ajerkoniakowa no i sernik gotowany:)
niezliczonye spotkania rodzinne odwiedziny spacerki ahhhh jak ja lubie Wielkanoc.....

Reklama

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

Koszyczek:
obrane jajko, kiełbaska sucha, sól,
chleb i babka (są teraz w sprzedaży takie malutkie babeczki i chlebek)
pisanki barwione w łupinkach z cebuli i naklejam na nie naklejki koszulki (naklejkę nakłada się na jajko i wkłada się do ciepłej wody, naklejka-koszulka przywiera do skorupki )

Nie ma w moim regionie jakiś specjalnych dań regionalnych na śniadanie:
wędliny:
głównie szynka i pasztet, biała kiełbasa do niej koniecznie ćwikła z dodatkiem rodzynek (ćwikła jest regionalna, ale nie z mojego regionu, mam rodzinę w Władysławowie na Kaszubach, tam też na Wielkanoc jadam sękacz w domu go nie robię)
sałatka jarzynowa
jajka pod każdą postacią tzn :
jajko w majonezie z dodatkiem kawioru i bez,
jajka faszerowane,
jajka w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki i świeżego ogórka
z ciast to:
koniecznie baba drożdżowa
babka piaskowa
sernik wiedeński
mazurek

Co do tych śmiesznych nazw przez Ciebie podanych nie znam żadnych, ale TRZĘSIONKA kojarzy mi się z galaretką wieprzową tzn z nóżkami w galarecie.

Reklama

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

Jesli chodzi o potrawy,ktore znajduja sie u nas na stole-to jest to zur,ktory miesci wszystkie nagotowane jajka:)
Moja mama robi sos tatarski,a tesciowa sos chrzanowy z jablkiem-mnie smakuja oba,wiec je robie.
Pieke sama szynke,mieso,robie pasztet.A z ciast...jest u mnie babka drozdzowa i mazurek.

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

Studzienina a także trzęsionką nazywano w różnych regionach galaretę. A buchty to drożdżowe bułeczki na parze.
U mnie w domu na Wielkanocnym stole po żurku w którym jest święcona kiełbaska i jajeczko podaje się szynkę, tę święconą, sałatkę warzywną, jajka gotowane oraz "budyń chrzanowy": na gotującą się wodę dodaje się chrzanu, odrobina octu, lekko studzi i dodaje utarte żółtka i to zaparza a następnie dodaje śmietany aż powstanie gęsty budyń, po wystudzeniu jeszcze dodaje się chrzanu aby było ostre i gotowe.

Reklama

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

O! Temat całkiem fajny - przyznaję :)
U mnie w koszyczku tradycyjnie chowa się:
kromkę chleba
kawałek kiełbaski (+czasem szynka)
sól, pieprz
chrzan tarty
baranka
jajeczka.

Zawsze wkładam do koszyka więcej jajek, żeby zostawić ze 3 sztuki w kościele dla biednych - u nas co roku jest wystawiony kosz przed ołtarzem i można tam włożyć to czym się chce podzielić z innymi. Choć pewnie w innych kościołach też tak jest.

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

U mnie potrawą wielkanocną jest "święcelina"musisz mieć serwatkę na której gotujesz żeberka potem je obierasz z kości i kroisz w kostkę wrzucasz z powrotem dodajesz kiełbaskę pokrojoną w kostkę chrzan najlepiej świeży i starty na tarce i jajka ugotowane na twardo pokrojone w pół plasterki i wszystko doprawione do smaku według uznania podejrzewam że potrawa krzanówka bądź chrzanówka to ta sama co "moja""święcelina:)

Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

Napisał(a): Gość -

U nas na taką zupę mówi się "Swięconka" i niewyobrażam sobie bez niej świąt.czekam na nią cały rok. świeży chrzan trze się na tarce i gotuje do miękkości,potem trzeba wodę odcedzić dodać serwatkę ,doprawić ,dokładamy boczek pokrojony w kostkę i gotujemy. na talerze rozkładamy kiełbaskę wiejską ( najlepiej własnego wyrobu) i jajka pokrojone w kostkę i zalewamy ugotowaną zupką, pychotka...ja już drugiego dania niepotrzebuję...
« Wróć do tematów
Do góry strony: Wielkanoc - potrawy regionalne.