275
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń12 tys.
  • Odpowiedzi150
  • Ocen na +0
275 ppt ?

z czym brokuły? (151)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

3-4 średnie brokuły ugotować w osolonej wodzie, nie mogą być zbyt miękkie. Na patelni uprażyć 1/2 paczki płatków migdałowych. Z jogurtu naturalnego, majonezu, śmietany i 3-4 ząbków czosnku zrobić sos. Brokuły podzielić na mniejsze części (nie kroić!), łyżką poukładać na nich sos czosnkowy (ale nie za dużo, brokuły nie mogą w nim pływać) i posypać uprażonymi migdałami. Gotowe! Minimum wysiłku, maksimum efektu :)
INTERIA.PL

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

Witam . Podam mójprzepis na brokuły mniam mniam przepyszne które królują nastole w moim domu. Jeden brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5-7 minut. Odsączamy gdy lekko ostygną robimy sosik :
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki currry - mieszamy i polewamy nasze brokułki . Pałaszujemy ze smakiem Smacznego. polecam naprawdę smaczne.

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

Ja znalazłąm przepis na sałatkę z brokułami i kurczakiem.

Składniki: brokuły (ok 400g), 150g piersi kurczaka, 100 ml jogurtu naturalnego, 30g twarogowego serka naturalnego, 20g curry, przyprawa warzywna, miód do smaku, olej, sól, pieprz kajeński, 2 plastry ananasa.
Przygotowanie: Brokuły zblanszować, zahartować w zimnej wodzie z lodem, odcedzić.Pierś kurczaka doprawić i ugotować lub usmażyć na oleju. Pokroić w paseczki. Ananasa pokroić w kostkę. Z jogurtu, serka, curry i miodu przygotować dressing. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dekorować mieszanką sałat i świeżymi ziołami.

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

Hmm.. Dobre są brokuły z makaronem:))

Składniki Przepis
> 1 brokuł (świeży)
> 1 czosnek(główka)
> 1 paczka makaronu(400g) np. rurki
> ser żółty
> masło
> oliwa
> sól
> pieprz
Brokuły pokroić na różyczki, opłukać, nóżki pokroić na kawałki 2-3cm i ponacinać na krzyż. Gotować na parze pod przykryciem ok. 10 min aby były lekko twarde.

Ugotować w miedzy czasie makaron.

Na dno garnka lub głebokiej patelni wlać oliwe, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostke czosnek. Dodać ugotowane gorące brokuły, wymieszać z czosnkiem dodając duży wiór masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorący odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwile potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser pokrojony w słupki (lub starty drobniej) i przemieszać do roztopienia sera. Zdjąć z ognia i chwile potrzymać jeszcze pod przykryciem.
Podawać (ja lubie z maślanką do popicia). ;-)

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

a ja gotuję na parze-tak,aby były jędrne!-i posypuję świeżo startą gałką muszkatałową;
inna opcja to maczanie w gęstym balsamico i potraktowanie duetu świeżo zmielonym pieprzem;
aby zachować kolor należy dodać do gotującej sie wody nieco octu jabłkowego-et voila

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

Zdecydowanie nie carbonara!!! Ktoz to widzial!!! Widzialam natomiast jak robia brokuly Wietnamczycy: Do gara wlewaja mleko (troche dodaja wody) wsadzaja brokuly "pniem" w dol, tak zeby kwiatki troche wystawaly na poziom plynu mlekowo-wodowego. Dodaja galke muszkatolowa i czosnek rozgnieciony (duzo!! - czosnku, nie galki); mozna dodac "garlic powder" tez.. I gotujemy - uwazamy, zeby brokuly byly jedrne, a nie "ciapciate". Po wyjeciu na bazie tego mleka zrobic beszamel i jeszcze dodac tam czosnej pokrajany ta raza w plasterki. Brokuly ulozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac beszamelem posypac ew. serem (ale to juz inna piesn) i krotko zapiec. Przy czytaniu wyglada skomplikowanie, ale jest latwe i szybkie

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

Witam :) A ja robie brokuly tak: gotuje je al dente (5-7 minut) w lekko slonej wodzie z dodatkiem lyzeczki cukru. Robie do nich 'zasmażke' - sos z cienkich plasterkow czosnku podsmazonych na oliwie : przesmażam czosnek przez 30-40 sekund, zdejmuje z kuchni i dodaje gotowa mieszanke przypraw curry np. Kamisu . To bardzo szybka potrawa ;-) Trzeba tylko uwazac, aby nie trzymac sosu za dlugo w wysokiej temperaturze, bo bedzie gorzki ! (zgorzkniec moze i czosnek, i curry).

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

witam ja ostatnio dostałam przepis od teściowej na sałatkę z brokuły rewelacja:
brokuła blanszujemy i po przestudzeniu dzielimy na różyczki, dodajemy kukurydzę z puszki i czerwoną fasolę oraz pokrojona w kostkę czerwona paprykę. wyciskamy 4 ząbki czosnku i dodajemy majonez według uznania ale nie za dużo bo będzie miazga życzę smacznego

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

BROKUŁY!!!! PYSZNOŚCI!!! POLECAM: pieczarki posiekać, usmażyć na maśle. Brokuł ugotować ale nie przegotować. Wymieszaj brokuły z pieczarkami, delikatnie. Dodaj musztardy w zależności od tego czy lubisz na ostro, większa ilość a jak mniej ostro to mniej i łagodnej. Ja uwielbiam i polecam. Smacznego :))

Re: z czym brokuły?

Napisał(a): Gość -

otoz brokuly uwielbiam i czesto jadam je jako samodzielna potrawe lub dodatek do dan- np do miesa.
Gotuje je al dente i gorace zalewam sosem vinegret z oliwy, czisnku, cukru i soku z cytryny!!
Nawet moj maz ktory do tej pory nie cierpial brokolow zaczal sie nimi objadac:)

polecam
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • z czym brokuy
  • jak doprawi brokua
  • jaki podac brokul na stol
  • jak podac brokua
  • brokuly aldante z czym je podac jaki sods
  • brokuy z wody jak je przyprawic
  • czym doprawic brokuly
  • jak podawac gotowane brokuly
  • jakizczymugotowacbrokula
  • brokuy gotowane z czym
  • z czym je brokuy gotowane
  • z czym podawac brokuly
  • Jak ugotowac brokuly i z czym podawac?
  • z czym podawać brokuły
  • jak podawać brokuła
Do góry strony: z czym brokuły?